'Sezonske' cene: Koliko će nas izaći gorivo ovog leta?

23.06.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Ulazak u sezonu godišnjih odmora obično digne tražnju za gorivom, a time i cene, ali ovoga leta bi za neke vozače moglo da bude i pojeftinjenja

'Sezonske' cene: Koliko će nas izaći gorivo ovog leta?
Može li još malo niže? - Copyright Profimedia

Ekonomski analitičari specijalizovani za naftno tržište prognozirali su da će se drugo tromesečje ove 2023. godine, što se cene "crnog zlata" tiče, završiti na nivou prosečne cene od 75 dolara za barel. I pokazalo se da je ono o čemu smo pisali krajem maja tačno, jer sada je cena fjučersa brenta na svetskim berzama i ispod tog proseka.

Sa 73,4 dolara na današnjem trgovanju, nastavljen je trodnevni pad sa 77 dolara. Tromesečno, prosečna cena brenta je pala sa aprilskih 80 dolara na 75, koliko je bila u maju i junu.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih šest meseci

I cena dizela na tržištu Mediterana, nama posebno interesantnog zbog toga što se pominje u "naftnoj formuli“ srpske uredbe o privremenom ograničenju cene goriva, takođe pada. Nakon kratkotrajnog skoka na 720 dolara po toni koji je bio sredinom ovog meseca, sada se približava koti od 700 dolara. U maju je cena bila 690 dolara.

Screenshot: cmegroup.com
Cena dizela na Mediteranu u drugom tromesečju 2023.

U istom periodu, od aprila do juna, cene goriva su na srpskim pumpama uslovno pratile cene nafte i dizela na svetskim berzama. Ali, samo uslovno govoreći, jer kretanje cena u regionu pokazuje nam da su sniženja mogla da budu i veća.

U Srbiji je u drugom tromesečju benzin poskupeo tri dinara, a dizel pojeftinio, možemo reći, samo četiri dinara. U BiH je, na primer benzin pojeftinio četiri dinara, a u Crnoj Gori pet, dok je dizel u čak pet zemalja regiona sad jeftiniji od 12 do 20 dinara nego što je bio krajem marta.

Hoćemo li na more sa 'jeftinijim' rezervoarom?

Procene analitičara Banke Amerike (BoA), koji su "pogodili“ prosek za drugi kvartal, nadalje su cenu nafte videli na 80 dolara za barel. Ali to je bila prognoza do kraja godine.

Prema aktuelnim događajima, kao što je odražavanje tenzije oko daljeg podizanja referentne kamatne stope Federalnih rezervi (FED) ali i pad potražnje iz Kine, nafta bi mogla da uspori sa rastom.

Predsednik FED-a Džerom Pauel najavio je u Senatu u četvrtak da će, zbog inflacije koja je i dalje previsoko od onoga gde bi trebalo da bude, kamatu morati da podignu još jednom, a možda i dva puta pre kraja godine.

Banka Engleske je svoju kamatu podigla ove nedelje za neočekivanih 50 baznih poena, na najveći nivo u poslednjih deceniju i po.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promena cene benzina i dizela u regionu

- Mnogo toga će zavisti od performansi Kine u drugoj polovini godine i koliko će biti efektivne najavljene stimulativne mere, kao i sposobnosti SAD i Evrope da izbegnu ekonomsko usporavanje zbog rasta kamatnih stopa – kaže Horhe Leon, viši potpredsednik u "Ristad enerdži“.

Cenu nafte bi moglo da održi na ovom nivou najavljeno dodatno smanjivanje proizvodnje Saudijske Arabije, od 1. jula za milion barela dnevno, kao što bi potražnja mogla da prebaci ponudu za dva miliona barela dnevno u drugoj polovini godine, kako procenjuje američki Biro za energetske informacije (EIA).

EIA prognozira cenu brenta na 79 dolara u septembru, "JP Morgan“ i OPIS na 90, a "Infrastrakčur kapital advajzors" (Infrastructure Capital Advisors) i na 100 dolara za barel, ako se rat u Ukrajini nastavi tokom cele godine, podaci su "Kapeksa“.

Ali što se tiče jula, i možda avgusta, prilike na naftnom tržištu će se generalno različito odraziti na cene benzina i dizela. Za dizel su veće šanse da poskupi nego da pojeftini, dok bi cene benzina mogle još malo nadole, prognozira južnoafrički „Sentral enerdži fand“.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji pod uredbom o ograničenju

Za jul je njihova prognoza da će benzin 95 oktana da pojeftini na tržištu JAR za šest centi (oko 6,4 dinara), a dizel poskupi u istom iznosu.

Razlog je jednostavan, dizel se mnogo više troši u industriji i komercijalnom saobraćaju, a nema ga previše na tržištu.

Ali, sve što važi za svet, ne mora da važi i za Srbiju, uverili smo se tokom prošle godine. Iako su ove godine kretanja cena dizela i i benzina usklađenije sa svetskim berzama, "ispada“ u ritmu i trendu i dalje ima, vidi se i iz grafika koje smo priložili.

Ali, za utehu je da će na more vozači iz Srbije svakako sa "jeftinijim“ rezervoarom, jer će ga oni iskusni puniti ili u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, na putu za Grčku, ili u BiH i Crnoj Gori ako krenu na Jadran.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike