Stigle nove cene goriva na pumpama

16.06.2023

10:25

0

Cena "crnog zlata" na svetskim berzama nije se mnogo promenila u odnosu na prethodnu nedelju

Stigle nove cene goriva na pumpama
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Cene nafte su ove nedelje zadržale gotovo isti nivo kao prethodne, iako je u jednom trenutku "zrno zlato" zabeležilo nagli skok. Tako su se, prema izveštaju Bloomberg Adrije, fjučersi WTI zadržali iznad 70 dolara po barelu, iako je došlo do naglog skoka od 3,4 odsto u prethodnoj sesiji.

Brent je za avgustovsku isporuku oslabio 0,2 odsto na 75,49 dolara za barel. Slične su podaci i od jutros, kako pokazuje portal oilprice.com, gde je WTI na nivou od 70,71 dolar, a brent na 75,8 dolara po barelu. To se poklapa sa prosečnim cenama nafte za prethodnih nedelju dana (od 2. do 9. juna).

Kako cene naftnih derivata u Srbiji "prate" svetske berze, danas je gorivo u maloprodaji malo jeftinije, ali samo bezolovni benzin. Tako će nas narednih sedam dana bezolovni motorni benzin BMB95 koštati 177 dinara po litru, a evrozidel maksimalno 184 dinara za litar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo da se do danas BMB95 na našim pumpama točio po ceni od 178 dinara, što znači da je pojeftinio za jedan dinar, dok je evrozidel koštao isto, 184 dinara za litar.

Kako se određuje cena kod nas?

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike