Nafta pada, a promenila se i cena goriva u Srbiji - naviše

09.06.2023

10:00

0

Autor: G.M.Š.

Danas su objavljene nove kontrolisane cene goriva na benzinskim stanicama u zemlji i vozači im se neće obradovati

Nafta pada, a promenila se i cena goriva u Srbiji - naviše
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta je na svetskim berzama ponovo krenula naniže i za dva dana je izgubila dva odsto vrednosti. Brent se sad nalazi na 75,5 dolara za barel, a prosek za ovu nedelju je nešto viši - 76 dolara. To je za nešto više od dva dolara preko onog što je bilo prethodne nedelje, pa se nije ni moglo očekivati da bi cena goriva na srpskim pumpama mogla da se promeni nabolje za vozače.

Jeste da kretanje domaćih cena nije direktno vezano za naftnu berzu, već za berzu goriva na Mediteranu, ali kao indikator (ili pusta želja vozača), svakako igra neku ulogu. Tim pre što se u ovoj godini nekako uskladio trend kretanja cena sirove nafte i srpskih cena goriva.

Danas su objavljene nove cene, koje će važiti narednih sedam dana - vozači će točiti bezolovni motorni benzin BMB95 po ceni od 178 dinara, a evrozidel po 184 dinara za litar.

 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva pod kontrolom države

 

To je razlika od dva dinara, koliko su skuplji i benzin i dizel.

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja juna.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike