Koliko ćemo plaćati gorivo u junu?

26.05.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte rasla je prethodnih sedam dana i popustila je tek juče, ali najave za budući period ne donose osmeh na lice vozača ni u svetu ni u Srbiji

Koliko ćemo plaćati gorivo u junu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ukoliko još ima onih koji u Srbiji čekaju petak kako bi natočili jeftinije gorivo na dan kada se nedeljno usklađuje cena po vladinoj uredbi, danas bi mogli da se razočaraju i da plate više od aktuelna 173 dinara za litar benzina i 180 dinara za dizel.

Gorivo bi moglo da poskupi, jer cena nafte je na svetskom tržištu u proteklih nedelju dana imala uzlazni trend, koji je tek juče popustio.

Prosečna cena barela brenta bila je u tom periodu 77,1 dolar, za gotovo dolar i po više nego što je bio prosek prethodne sedmice. Iako berzanska cena sirove nafte i one goriva na srpskim pumpama inače ne idu ruku podruku, u proteklih mesec dana su se trendovi poklopili. Brent je pojeftinio oko sedam dolara, a benzin i dizel u Srbiji za po pet.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Nažalost, izgleda da ne možemo očekivati da će ovakav trend da se zadrži, jer stručnjaci za naftno tržište gotovo su jednoglasni u tome da cena nafte može ići samo u jednom smeru.

Kuda će cena nafte u 2023?

Analitičari Banke Amerike predviđaju da će cena nafte u tekućem drugom kvartalu da dostigne prosek na 75 dolara, da potom ide iznad 80 dolara, a da bi godinu mogla da završi i na 90.

Kao argumente u BoA navode predviđenu povećanu tražnju, smanjenje produkcije OPEK+ na sastanku 4. juna i nedostatak odgovora u američkoj proizvodnji iz škriljaca.

- Cene nafte bi mogle da se vrate iznad 80 dolara zbog produbljivanja deficita u ponudi u sledećih šest-devet meseci – rekao je za Blumberg TV Francisco Blanš, vođa robnih analitičara u BoA.

Koliko je gorivo pojeftinilo Amerikancima, a koliko Srbima?

U proteklih godinu dana cene energenata drastično su pale u odnosu na one iz krizne 2022. godine. U SAD sad vozači plaćaju u proseku 0,9 dolara za litar goriva, a pre godinu dana davali su 1,2, što je smanjenje od 25 odsto.
Jeftinije gorivo plaćamo sada i u Srbiji, a cena je za 12 meseci pala sa 184 dinara na 173 za benzin (6 odsto) i sa 202 na 180 za dizel (11 odsto).

Taj deficit će se pojačati zbog toga što se očekuje da će OPEK+ dodatno da sreže proizvodnju, a nema tržišnog odgovora iz SAD, kao što se već viđalo u ranijim ciklusima.

- Potražnja će se u nekom trenutku povratiti na rastućim tržištima i sa navedenim problemima to će dodatno oboriti rezerve na kraju ove i početkom 2024. godine, a onda dobijete više cene – dodao je Blanš.

U prognozama Međunarodne agenciji za energetiku (IEA), izdatim ranije ove nedelje, kazali su da je pad cena nafte iz proteklih nedelja u kontrastu sa očekivanim zatezanjem na tržištu, na kome se očekuje da će tražnja da prevaziđe ponudu za dva miliona barela dnevno.

Cena je padala toliko da je od sredine aprila do danas izgubila sve od povećanja koje je usledilo nakon što su zadnji put iz OPEK+ najavili kresanje produkcije za maj.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranskom tržištu

 

Ne vide samo u SAD naftu na 80+ dolara. U intervjuu za „Izvestiju“, potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je rekao da u Moskvi očekuju da nafta na kraju godine bude nešto iznad 80 dolara.

- Nadam se da će potražnja da poraste na leto – rekao je Novak.

Novak je rekao da Rusiji nije cilj da naduva cenu već da balansira tržište. A koliko joj to uspeva govori i podatak IEA da Moskva nije ispunila ni svoju prethodnu pretnju. Od smanjenja produkcije za 500.000 barela dnevno sve do kraja 2023, godine, kao odgovor na poslednji niz evropskih sankcija na rusko gorivo i naftu, zasad nije bilo ništa. Čak se očekuje da Moskva poveća proizvodnju, kako bi nadoknadila deo gubitka na manjoj, nametnutoj ceni (maksimum koji je Zapad odredio je 60 dolara).

Niska cena ne odgovara ni Saudijskoj Arabiji, najvećem proizvođaču u OPEK i OPEK+. Njihov ministar energetike Abdulaziz bin Salman upozorio je one koji se na berzi klade na pad cene (šortovanje) da, kada je nafta u pitanju, nikad nije dobro ići protiv Saudijaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike