Gorivo nije pojeftinilo, uprkos padu nafte

02.06.2023

10:24

0

Autor: G.M.Š.

U Srbiji su cene naftnih derivati u maloprodaji praktično pratile trend kretanja cene nafte na berzi od januara, ali ne i ove nedelje

Gorivo nije pojeftinilo, uprkos padu nafte
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Cena nafte je na svetskom tržištu u prethodnih nedelju dana imala silazni trend, i sa 78 dolara pala je današnjih 75, a u međuvremenu je bila i ispod 73 dolara za barel. Prosečna cena brenta za nedelju dana bila je oko 74 dolara, što je za tri dolara manje nego u prethodnom preseku.

Ovakovo kretanje nafte prošle godine ne bi mnogo značilo vozačima u Srbiji jer gorivo na srpskim pumpama nije pratilo berzansku cenu sirove nafte, već cene derivata na tržištu Mediterana.

Međutim, od Nove godine to se nekako promenilo i trendovi su se uskladili, pa su vozači očekivali da će i ove nedelje biti tako.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kontrolisana cena goriva u Srbiji

 

Međutim, iako nafta pojeftinjuje cene derivata u Srbiji su ostale iste i ove nedelje.

Bezolovni motorni benzin BMB95 koštaće kao i prethodnih sedam dana, 176 dinara a evrodizel 182 dinara za litar.

Uredba produžena do kraja juna

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike