Poreska juri utajivače: Sakrili od države 125 miliona evra

08.03.2023

10:21

0

Poreska policija je podnela nadležnim tužilaštvima u 2022. više od 1.100 krivičnih prijava protiv 1.540 lica za poresku utaju

Poreska juri utajivače: Sakrili od države 125 miliona evra
Ilustacija - Copyright Profimedia/Pixabay

Izbegavanje poreza, ono legalno ali i ilegalno, prilično je rašireno u Srbiji, potvrđuju i podaci Poreske uprave koji su izneti na Kopaonik biznis forumu.

Korišćenje „rupa“ koje su im omogućili neprecizni zakoni je jedno a kriminalno ponašanje sasvim drugo i poreska policija je zbog toga podnela nadležnim tužilaštvima u 2022. više od 1.100 krivičnih prijava protiv 1.540 lica za poresku utaju.

Ne radi se o maloj sumi jer u pitanju je 14,7 milijardi dinara (oko 125 miliona evra) koji su trebali da se nađu u budžetu države umesto u džepovima poreskih obveznika, kao i 5,8 milijardi dinara (gotovo 50 miliona evra) pribavljene protivpravne imovinske koristi.

Prema strukturi poreza čije plaćanje se izbeglo, najviše se utaja odnosi na PDV, porez na dobit i porez po odbitku, istakao je pomoćnik direktora Poreske uprave, Rade Šević.

- Niz reformskih aktivnosti sproveli smo uz konstantan rast naplate i značajno je da smo u odnosu na 2014, kada je naša naplata iznosila 1.157 milijardi dinara, u 2022. naplatili 2.249 milijardi dinara odnosno 94,5 odsto više, a taj procenat smo i premašili naplatom u 2023. godini - rekao je  Šević na panelu "Značaj efikasne poreske administracije u neizvesnim vremenima".

Kako kaže, Poreska uprava je izvršila 20.388 kontrola prošle godine a nepravilnosti su uočene u čak 55,21 odsto slučajeva.

- U kontrolama evindentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, izvršili smo kontrolu u više od 14.500 kontrola i imali smo dosta privremenog zatvaranja radnji, od 3.929 zatvorenih objekata imali smo najviše ugostitelja i trgovina i ostalih uslužnih delatnosti. Zatvorili smo do 99 dana 281 objekat, a na godinu dana smo zatvorili tri objekta u Srbiji u toku prošle godine - naveo je Šević.

Parafiskalna omča nad privredom

S druge strane, oni koji uredno plaćaju porez, ne žale se toliko na poreze koliko na ono što uz njih ide a formalno se ne vide kao poresko opterećenje.

Izvršni direktor Savet stranih investitora Aleksandar Ljubić je rekao da u Srbiji u oblasti poreza postoji čitav jedan paralelni svet - parafiskalnih nemeta.

- Svaki investitor voli predvidljivost i ako se meta stalno menja, ne možete da donosite racionalne odluke i racionalno poslujete - istakao je on.

Ljubić je rekao da je 2012. bilo ukinuto 138 parafiskalnih nameta, ali da su ti nameti počeli ponovo da se pojavljuju.

- Naša poruka je da se taj problem mora rešiti, treba da pređemo na poreske namete, a da svi ovi parafiskalni nameti budu adekvatni usluzi koji platioci tih usluga i dobijaju - rekao je Ljubić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike