Stigle nove cene benzina: Šta nas čeka na pumpama?

14.10.2022

12:20

0

Autor: S. G.

Cena nafte na svetskim berzama je ove nedelje otišla naviše

Stigle nove cene benzina: Šta nas čeka na pumpama?
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Gorivo na srpskim pumpama je prošlog petka poskupelo, nakon višenedeljnog pojeftinjenja, jer je cena nafte na svetskim berzama krenula naviše. Sličan scenario, barem kada se radi o ceni "crnog zlata“ imamo i ove nedelje.

Naime, međunarodno referentna nafta brent se trgovala krajem prošle nedelje za oko 93,29 dolara po barelu, da bi 7. oktobra poskupela na oko 94,62 dolara. Kako pokazuju podaci portala oilprice, koji meri cene nafte u realnom vremenu, brent je ove nedelje prešao iznos od 95 dolara po barelu, da bi se danas spustio prvo na 94,3 dolara, a onda na oko 93,6 dolara.

S obzirom na to, bilo je za očekivati da će i naftni derivati u našoj zemlji poskupeti, što se i desilo. Tako ćemo narednih sedam dana bezolovni benzin BMB95 plaćati maksimalno 180 dinara po litru, a evrodizel 220 dinara.

Podsetimo, BMB95 je proteklih nedelju dana na pumpama koštao maksimalno 175 dinara po litru, a evrodizel 216 dinara.

Inače, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome sredinom februara meseca ove godine. Postojeća uredba važi do 31. oktobra. Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike