Ništa od „nafta za dug“: Venecuela zaustavila prodaju nafte Evropi

15.08.2022

07:30

0

Venecuela više neće slati naftu u Evropu na osnovu privremenog skidanja sankcija Sjedinjenig Američkih Država

Ništa od „nafta za dug“: Venecuela zaustavila prodaju nafte Evropi
maduro - Copyright AP Photo/Matias Delacroix

Venecuela je suspendovala nove isporuke sirove nafte u Evropu predviđene sporazumom nafta za dug i traži od italijanskog „Enija“ i španskog „Repsola“ gorivo u zamenu za buduće kargo pošiljke izveštava Rojters pozivajući se na tri osobe direktno upućene u materiju.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za dogovor nafta za dug koji je odobrio američki Stejt department u maju, a koji je toj državnoj kompaniji omogućio da nastavi isporuke u Evropu nakon dvogodišnje obustave izazvane američkim sankcijama, rekli su izvori britanske agencije.

Vašington je isporuke odobrio dok god se prihodi od toga koriste za otplatu nagomilanog duga „PDVSA“ koji ima prema zajedničkom preduzeću sa „Enijem“ i „Repsolom“.

- „PDVSA“ želi da se vrati na naftni svop, a to još nije moguće. Ne postoji interes za dogovor nafta za dug - rekao je izvor uključen u ranije pošiljke tereta u Evropu.

Loš dil za Južnoamerikance

Isporuke venecuelanske nafte, posebno one koje se šalju rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovine ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uslovi sporazuma nisu međutim obezbedili potreban novac ili gorivo venecuelanskom gigantu, čije se sopstvene rafinerije bore da proizvedu benzin i dizel nakon višegodišnjih nedovoljnih ulaganja i manjka rezervih delova za popravke.

PDVSA, „Eni“, „Repsol“ i Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentarom.

U rasporedu pošiljki „PDVSA“ za avgust, nema dodeljenih rokova za utovar tankera „Enija“ ili „Repsola“ za Evropu, iako su zalihe razblažene sirove nafte u luci Hoze porasle na skoro poet miliona barela do 8. avgusta.

„PDVSA“ želi da u zamenu za svoju naftu dobija gorivo, i da se deo vrednosti tog tereta koristi za kompenzovanje milijardi dolara dugova prema partnerima u zajedničkom preduzeću u kojem su „Ševron“, „Eni“ i „Repsol“, naveli su Rojtersovi sagovornici.
Promena sporazuma bi mogla da pomogne venecuelanskoj kompaniji da vrati u život svoje

poslovanje s ekstra teškom naftom u Orinoko pojasu, kojoj su potrebni uvozni derivati kako bi imala izvozni kvalitet, i omogućilo bi zemlji da ublaži deficit motornih goriva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike