Da li je bitkoin omanuo kao "digitalno zlato" i spas u krizi: Šta kaže primer Ukrajine

27.02.2022

19:20

0

Kriptovalute su podbacile i nisu se pokazale u vreme aktuelne ukrajinske krize kao dostojne da zamene zlato kao sigurnu kriznu investiciju, čuje se glas nekih analitičara u svetu. Ali, ukazuju srpski stručnjaci, postoji i druga strana medalje

Da li je bitkoin omanuo kao "digitalno zlato" i spas u krizi: Šta kaže primer Ukrajine
Copyright Profimedia

Bitkoin i kriptovalute dugo su "reklamirane" i kao način da se zameni zlato kao sigurna luka u koju beže investitori u vreme krize. Oružani sukob Ukrajine i Rusije to nije potvrdio, i danas već mnogi sumnjaju da je bitkoin sposoban da to izvede ali lokalna situacija bi mogla biti nešto potpuno drugačije.

Aleksandar Matanović suvlasnik prve srpske kriptomenjačnice ECD, kaže za 24sedam da je prerano donositi takve generalne zaključke a da situacija na lokalnom nivou u Ukrajini pokazuje argumente za upravo suprotno.

- Ja mislim da kriptovalute mogu da budu digitalno zlato, to jest da ih investitori u vreme krize smatraju za oblik u kome je bolje čuvati svoj novac. Trenutna situacija sa Ukrajinom možda nije najbolji primer globalno ali lokalno se itekako pokazuje da nema boljeg načina da svoju imovinu držite bezbedno i, što je najvažnije, visokomobilnom - ukazuje Matanović.

Matanović smatra da je i za globalnu perspektivu da li je bitkoin ili neka druga valuta dostojna da zameni zlato kao sigurnu luku u vreme krize, još rano govoriti jer se situaciju u Ukrajini još razvija.

Pad mimo krize?

U vreme zahuktavanja krize i diplomatske "pripreme" oružanog sukoba, bitkoin je pao sa 44.600 dolara 15. februara na 37.000 21. februara, u vreme kada je predsenik Rusije Vladimir Putin proglasio priznavanje nazavisnosti samoproglašenih republika Donjecka i Luganska.
Otada praktično samo raste i danas je skuplji od 39.100 dolara, za oko 2.000 dolara više nego što je bio pre mesec dana. Naravno, daleko je to od nivoa od goovo 67.600 dolara iz 8. novembra 2021.

- Rano je da se donose takvi zaključci a ovaj pad bitkoina koji je bio počeo pred krizu pa se nastavio, ne mora s njom da ima nikakve veze. Pale su bile i svetske berze akcija. Već danas bitkoin je za oko šest odsto veći nego što je bio pre nedelju dana. S druge strane imate odličan pokazatelj svih prednosti kriptovaluta upravo za građane Ukrajine - objašnjava Matanović.

U Ukrajini je danas nezahvalno imati novac i u bankama a zlato je u "lomljenom" obliku ionako problematično za selidbu, pogotovo ako je u sefu a ne kod vas, a do onog investicionog nije jednostavno ni doći. Krizna situacija u kojoj se zbog ratnih sukoba možda mora skloniti u unutrašnjost zemlje ili inostranstvo, zahteva pre svega mobilnost i što manje prtljaga.

- A kada treba brzo i jednostavno poneti veliku vrednost sa sobom nema boljeg načina nego imati kriptovalute. To je samo veoma vredna informacija, koja se može bezbedno čuvati na stotinu načina pa se ne može oduzeti usput ili pretresom na granici, kao novac ili zlato - ističe Matanović.    

Screenshot:Google
 

Zbog toga je u Ukrajini ovih dana izuzetno porasla potražnja za bitkoinom, obim trgovine se povećao čak tri puta. Kako je to tržište u određenoj meri izolovano od sveta, za bitkoin Ukrajinci plaćaju skuplje nego drugi u svetu.

Kratak izlet u zlato

Istovremeno zlato je sa 1.790 dolara za finu uncu 30. januara naraslo na više do 1.970 dolara 24. februara. Međutim, kako je finansijski svet uvideo da od oružane reakcije NATO nema ništa, berze su se hitro povratile od prvobitne panike i cena zlata je odmah oštro pala na manje od 1.890 dolara danas, odnosno gotovo pet odsto.

- Cena bitkoina je išla oko sedam odsto više u Ukrajini nego na svetskom tržištu, jer trguje e u lokalnoj valuti a potražnja diktira cenu. A to kod te valute nije malo jer radi se o dve, tri hiljade dolara po jednom bitkoinu. To pokazuje da određeni broj ljudi u bitkoinu pronalazi izlaz za svoju tešku situaciju - objašnjava Matanović.

"Lažna slika" sa tržišta

Bitkoin je pred eskalaciju sukoba Rusije i Ukrajine pao na dvonedeljni minimum i čak se prognoziralo da bi mogao da sklizne na "prelomni" nivo do 30.000 dolara.  

To je kod određenih analitičara u svetu počelo da budi sumnju u tezu da bi kriptovalute mogle da budu "novo" ili "digitalno zlato", i da u vreme krize budu utočište investitora koji ne žele da na berza koje, videli smo to i sada, panično reaguju na izbijanje krize.

Pixabay/ WorldSpectrum
Dovoljna je USB stik i vrednost je sigurna i mobilna: Digitalna valuta

Ono pravo zlato, istovremeno se popelo na najviši nivoa od juna time je odnos zlato-bitkoin bilo na najvišem nivou od sredine 2021. godine.

- U poslednjoj globalnoj političkoj oluji na liniji SAD - Rusija - Ukrajina, bitkoin kao imovina koja je trebalo da da odgovor na sve (potrebe) je podbacio odnosu na svog arhineprijatelja, zlato - objavio je Džon Rog iz "22V Riserč" u ponedeljak, prognozirajući da bi mogao da padne ispod 30.000 dolara.

Slično je prognozirao i suosnivač "Nekso" Entoni Trenčev, prenosi "Blumberg".

- Nemogućnost bitkoina da održi vrednost od 40.000 dolara u vreme Ukrajinske krize na s ponovo vraća na igru od 30.000 dolara. Geopolitika je, zasad, zamenila inflaciju kao primarni pokretač i tradicionalnih i kripto tržišta - kaže Trenčev koji ipak misli da je prošlogodišnjih 29.000 dolara za bitkoin bila poslednja linija i da će se investitori veoma aktivirati u kupovini na 30.000 dolara.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike