Rat ne prija berzama: Rasprodaja akcija u svetu, blokada berze u Moskvi

24.02.2022

08:14

0

Globalnim tržišta kapitala burno su reagovala danas na rusku vojnu akcije u Ukrajini i upozorenja NATO-a Moskvi

Rat ne prija berzama: Rasprodaja akcija u svetu, blokada berze u Moskvi
Copyright Profimedia

Na svetskim berzama krenula je lavina izazvana dramatičnom situacijom u Ukrajini. Akcije se rasprodaju na berzama, cene dolara, zlata i nafte rastu a zbog rata na zapadnoj granici zatvorena je i Moskovska berza.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za više od 3,2 posto, pri čemu su australijske akcije u minusu većem od tri procenta, a akcije kineski najikvidnijih kompanija su u gubitku od 1,3 odsto. Tokijski indeks Nikei je potonuo za 2,4 procenta.
Izgleda da će se pad akcija iz Azije produžiti danas na berzama u Evropi i Sjedinjenim

Državama, a da će cene sirovina nastaviti nagli uspon, što dodatno povećava rizike u pogledu inflacije i ekonomskog rasta.

Akcije industrijskih kompanija na terminskom trgovanju na Njujorškoj berzi, indeks Dau Džons, od jutros su u padu za 720 poena, ili 2,19 posto. Fjučersi u indeksnoj korpi najboljih firmi S&P 500 su u minusu za 2,26 odsto, dok se vrednost akcija tehnoloških kompanija u indeksu Nasdak 100 stropoštala za 2,73 procenta, javlja CNBC-a.

Slično je i kretanje akcija i u Evropi. Terminski indeks EuroStoks 50 i nemački DAKS su potonuli za više od 3,5 posto na ranom trgovanju, dok je londonski FTSE oslabio za dva procenta.

Izrazita nestabilnost na berzama izazvana je produbljivanjem rusko-ukrajinskog konflikta, pri čemu je indeks volatilnosti CBOE, koji meri stepen straha na Vol Stritu, skočio za više od 55 posto u proteklih devet dana.

Geopolitičke tenzije su se odrazile i na prinose na američke obveznice. Prinos na referentne 10-godišnje obveznice SAD-a pao je na 1,8681 odsto sa jučerašnjeg nivoa od 1,977 posto. Takođe je potonuo prinos na dvogodišnje dužničke hartije sa 1,6 na 1,5 procenata.

Opšta rasprodaja se proširila i na tržišta kriptovaluta, gurnuvši bitkoin ispod nivoa od 35.000 dolara prvi put u poslednjih mesec dana.

Bežanje u dolar i zlato

Globalno okretanje investitora ka ulaganjima u „sigurnu imovinu“ podstaklo je skok dolara za više od pola procenta prema korpi drugih valuta, na 96,715 poena, dok je evro pao za 0,8 odsto na 1,1220 dolara.

Evro je oslabio za 0,84 odsto na 1,1209 dolara, što je njegova najniža vrednost od 31. januara. Jedinstvena valuta evrozone je pala prema japanskom jenu za 1,28 odsto na jednomesečni minimum od 128,37 jena, i za 0,84 odsto prema švajcarskom franku na 1,0292 franaka, na najniži nivo od maja 2015, izveštava Rojters.

Britanska funta se pokazala relativno otpornijim, skliznuvši za 0,41 procenat na 1,3490 dolara.

S druge strane, nafta je danas prvi put od 2014. godine prešla nivo od 100 dolara za barel, pri čemu se evropska nafta brent trgovala jutros po ceni od 101,93 dolara.

Skočila je i vrednost zlata na sport tržištu za više od 1,7 procenata, dostižući najviši nivo od početka januara 2021.

Rublja potonula, obustavljeno trgovanje na Moskovskoj berzi

Zbog rata na zapadnoj granici, sve trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su obustavljene. Rublja i cene akcija pale su na donje granice koje je berza postavila, pa su obustavljene sve aktivnosti dok se sitaucija ne razbistri.

Ruska rublja je pala danas na rekordno nizak nivo, a evro se spustio na višegodišnji minimum prema dolaru i švajcarskom franku nakon vesti o tome da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

Rublja je potonula za čak 5,77 posto na 86,1198 za dolar. Moskovska berza je suspendovala trgovinske operacije na svim tržištima zbog sunovrata nacionalne valute i cena akcija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike