Krah bitkoina ili zagrevanje pred novi zalet: Kripto tržište u crvenom, da li je ovaj put nešto drugačije

26.01.2022

19:20

0

Kriptovalute beleže prilično oštar pad u poslednja tri meseca i sve su glasnije prognoze o „potpunom krahu bitkoina“. Proverili smo da li ima osnova za to

Krah bitkoina ili zagrevanje pred novi zalet: Kripto tržište u crvenom, da li je ovaj put nešto drugačije
Ilustracija - Copyright 24sedam/AP Photo/Richard Drew/Pixabay

Pad bitkoina na ispod 38.000 dolara i gubitak vrednosti od 38 odsto u poslednja tri meseca dovoljan su povod pojedinim analitičarima i medijima da najavljuju potpuni krah najpopularnije svetske kriptovalute. Aleksandar Matanović, suosnivač kripto menjačnice ECD, ne slaže se sa katastrofičnim prognozama.

- Ovo nije ni prvi, a neće biti ni poslednji veliki pad bitkoina i, generalno, kripto tržišta. Ali tri ili četiri puta smo bili svedoci toga da je bitkoin gubio više od 80 odsto vrednosti, a eterijum i 90. I nakon toga se kriptovalute uvek "vrate“ na nivoe iznad te vrednosti, ili na rekordne. Tako da pad od 30 odsto - a vrednost se već danas popravlja, u tom pogledu i nije ekstreman – kaže za 24sedam Matanović.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Matanoviću za pravo daju i brojke sa tržišta. Bitkoin danas jeste ispod 38.000 dolara, ali taj iznos je i dalje za više od 20 odsto veći nego što je bio pre godinu dana. A u međuvremenu je bilo pikova kada je bitkoin vredeo i više od 63.000 dolara (sredina aprila 2021), ili kada je dosegao rekordni nivo od gotovo 68.000 dolara (početak novembra 2021).

Slično je i sa drugom po značaju kriptovalutom. Eterijum je danas nešto preko 2.500 dolara, i pao je u poslednjih 90 dana za 39 odsto, ali je pre godinu dana bio više od 200 odsto manji nego danas. I on je imao skokove – na 4.200 dolara u maju i 4.800 dolara u novembru.

I prošlu godinu bitkoin je započeo na 29.000 dolara, da bi već posle tri meseca "prebacio“ 59.000. Ove godine je startovao sa 46.800, pa ćemo videti gde će stići do drugog tromesečja. Eterijum je lani krenuo sa 730 dolara, da bi 1. aprila bio više od 1.560 dolara. U novu godinu zakoračio je sa pozicije od blizu 3.700 dolara.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Fed drma i kripto tržištem

- Razlozi poslednjeg pada kriptovaluta isti su kao i razlozi pada akcija na klasičnim berzama, koji se odvijaju ovih dana. Nema tu ničega posebnog ni specifičnog za kripto tržište. Osim toga što je ono suštinski takvo da su ti padovi, kao i rast, mnogo burniji. Za aktuelni pad najpresudnije je iščekivanje odluke američkog Feda o dinamici mera za „poskupljenje novca“ – objašnjava Matanović.

Takav stav imaju i analitičari „Blumberga“, koji su zapazili zapanjujuću korelaciju između trendova kretanja kripto tržišta i onog klasičnog, berzanskog, u poslednje vreme.

„Kretanje bitkoina je kao u ogledalu u odnosu na američke berzanske akcije, i to u dosad neviđenom stepenu“, piše „Blumberg“.

Bitkoin prati akcije tehnološkog indeksa berze Nasdak u poslednjih 40 dana u koeficijentu od 0,66, što nije bilo od 2010. godine.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

- Zbog toga svakako ne možemo govoriti o nekakvoj propasti bitkoina. Ta kriptovaluta, kao i eterijum, tu je dovoljno dugo da ima korene, a i široko je rasprostranjena da bi nestala. Što se ne može reći za mnogo drugih malih kriptovaluta, koje nestaju i nastaju sa svakim potresom na tržištu – objašnjava Matanović.

Zabrane kratkog daha

Matanović ne smatra ni da bi na budućnost kriptovaluta, generalno, moglo da utiče to što s vremena na vreme neka zemlja zabrani bitkoin ili pooštri svoju politiku u vezi sa digitalnom imovinom. Poslednji primer je Rusija, gde centralna banka „pritiska“ da se tamo zabrane kriptovalute.

- Takve odluke, kada su u pitanju velike zemlje, naravno, utiču na vrednost kriptovaluta. Međutim, videli smo u slučaju Kine, koja je donela oštre mere protiv kriptovaluta u proleće prošle godine i oborila vrednost na tržištu, da već na jesen ta odluka nije imala neki veći značaj – kaže Matanović.

Neki trajniji uticaj mogle bi imati odluke američkih monetarnih vlasti, koje pokušavaju da uvedu veću regulaciju u kripto tržište.

- I tu je pitanje šta će to doneti. Imamo različite tipove investitora u kriptovalute. Nekima neregulisano tržište sasvim odgovara, dok drugima, na primer kompanijama i fondovima, regulacija daje sigurnost. Bitno je i kakva će regulativa biti. Ona povoljna ubrzava rast i prihvatanje, pa će tako biti i za kripto, a ona nepovoljna sve to usporava. Ali ni ona ne može da totalno promeni trend – napominje Matanović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike