Biznis sa rajskim pticama: Prelepe paunove plaši što i prosečne Srbe (FOTO/VIDEO)

21.08.2022

05:33

0

Biznis sa rajskim pticama: Prelepe paunove plaši što i prosečne Srbe (FOTO/VIDEO)
thumbnail_ZIVINARSTVO 003 - Copyright Screenshot:AgroTV

Od davnina je prelepa perjana lepeza i graciozni hod paunova privlačio ljudsko oko, a gde je privlačnost tu je i prilika za biznis. Time se danas u Srbiji vodi Dragan Lukić, domaćin koji na Salašu Noćajskom, mačvanskom selu blizu Sremske Mitrovice komercijalno uzgaja ove predivne ptice, kazuje reportaža AgroTV.

Ova mitska ptica, vezivana za bogove i kod Helena, Kineza ili starih hrišćana, sada je ukrasna živina koja može biti isplativa za gajenje ukoliko se pridržavate nekih pravila i čuvate ih od onoga čega se najviše plaši i svaki drugi Srbin – promaje.

- Paunovi su poreklom sa drugačijeg klimatskog područja, iz Indije i Vijetnama, ali kod nas nisu puno zahtevni za odgajanje. Malo je problem zimi, kada su baš niske temperature, ali i oni su se već okalili kod nas na Balkanu. Najveća „pretnja“, ako zanemarimo lisice, im je promaja. Izdržaće i -20 ili -25 ali ne sme da im duva i ne smeju da se pokvase kada su mali– objašnjava Lukić, najveći uzgajivač paunova u Srbiji.

Dragan je u ovaj hobi, pa biznis, krenuo slučajno pre petnaestak godina. Tada je dobio par malih indijskih paunova, od kojih se razvila ljubav prema ovim prelepim pticama.

- Uzgajam, proširujem, obilazim izložbe... i radiću to dogod budem imao snage – kaže domaćin.
Trenutno ima 25 starijih jedinki i tridesetak mladih a izlegao je ove godine 75 komada koji su našli nove vlasnike širom Srbije. Godišnji minimum mu je 100 komada.

Ptice za dvorište

Lukićevi paunovi mogu da budu napolju veći deo godine, i da čak i spavaju noću po drveću. Samo se zimi zatvaraju „kokošinjci“ ciradama, jer promaje ne sme da bude. Plavi indijski paunovi, koji su češći u Srbiji, su po Lukićevom iskustvu mnogo otporniji od belih. Paunovi sa novim bojama, koji stižu iz Bugarske, Poljske… kameo, breskva ili bronza… takođe su nežniji.

A to su samo neki od 15 priznatih varijeteta po boji u svetu ove ptice iz porodice fazana. Dragan Lukić uglavnom drži četiri standardne boje: plave, šarene, crnokrile i bele paunove.

Paun prirodi jede gliste, zmijice ili skakavce a u odgoju mnogo bogatiju proteinsku hranu: granule, suncokret, kukuruz, soja, žitarice tritikale, kuvana jaja… tako da problema nema ni sa ishranom.

- To paunovima odgovara da razviju grudni koš i da njegovo fluorescentno perje dolazi do izražaja – napominje Lukić.

Problem sa paunovima, ukoliko se razbole, je to što u Srbiji za ptice ima mali broj veterinara, a za paunove još manje. Zbog toga održavanje zdravlja jeste izazov za uzgajivače. Zbog toga je bitna i preventivna vakcinacija i redovno čišćenje od crevnih parazita.

Ako nešto pođe po zlu, pa su potrebni antibiotici i lekovi, za to treba biti spreman unapred.

- Za paunove nema lekova u Srbiji pa ih morate kupiti u EU i držati u rezervi. Postoje i neki „narodni“ lekovi  i moje terapije za koje sam se uverio da funkcionišu, kao što je dodavanje belog luka u hranu kada teško dišu ili davanje kuvanog gunjovog lista za proliv  – napominje Lukić.

Kupaca za paunove ima. Zadnjih godina, kaže uzgajivač, ljudi kupuju za svoja domaćinstva, za etno turizam… a Lukić sam ih poklanja srpskim manastirima. Po par paunova novi ponosni vlasnici dolaze i iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije…

To, doći da kupite direktno kod uzgajivača, bilo da kupujete za uživanje ili za uzgoj, preporuka je Dragan Lukića, jer onda vidite i u kakvim uslovima žive, dobijete savet a imate i neku malu „garanciju na robu“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike