Dragan iz Sremske Mitrovice je uzgajivač pauna: Cena ptice zavisi od sledećih faktora (FOTO)

11.05.2022

07:00

0

Dostižu visinu i do 130 centimera

Dragan iz Sremske Mitrovice je uzgajivač pauna: Cena ptice zavisi od sledećih faktora (FOTO)
RINA

U selu Salaš Noćajski nadomak Sremske Mitrovice žive ptice koje su za neke simbol lošeg vremena, a drugima donose sreću i blagostanje. Paunovi plene svojim izgledom, a zapravo se pomoću svog bogatog perja kriju od predatora. Raskošni rep sa jakim bojama i perima dužim od dva metra nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Dragan Lukić najpre je ove carske ptice počeo da gaji iz ljubavi, a zatim je to preraslo u biznis i danas je on najveći uzgajivač paunova u Srbiji.

- Na proleće počinje proces parenja, i tada mu rep raste i do dva metra. Njime pokazuje svoju raskoš i tako doziva svog partnera. Što je kitnjastiji, to je privlačniji. Ne kaže se uzalud – širi se kao paun. Pre deset godina, kada su ovde bile velike zime, mislio sam da su mi svi uginuli, ali se ispostavilo da su preživeli temperaturu od čak minus 28 stepeni. Dosta su otporni, iako potiču iz toplijih krajeva Azije i Afrike, naročito beli fazani, a samim tim imaju i bolju cenu. Ja sam uspeo da ih genetikom i uparivanjem načinim još otpornijim - rekao je uzgajivač Dragan.

Za ove rajske ptice iz porodice fazana granice ne postoje. Sve veća potražnja za njima vlada u zemljama Balkana, gde svoje mesto pronalaze kao dekoracija u manastirskim portama, kao i porodičnim domovima.

- To je sve spontano krenulo kada sam pre 12 godina nabavio par indijskih plavih paunova. Nakon prvog izleganja ptica zarada od prodaje mi se osladila i krenuo sam malo ozbiljnije time da se bavim. Sada imam više od 20 primeraka raznih vrsta. Bazirao sam se na bele, šarene crnokrile i plave i prodaja ide dobro. U moje dvorište dolaze ljudi sa svih strana, od Makedonije do Mađarske i od Bugarske do BiH. Cena za piliće je od 30 evra, a odrasli primerci koštaju od 250 evra, u zavisnosti od starosti, boje i zrelosti - rekao je Lukić.

Zbog svog gracioznog izgleda, paunovi se, pored rajskih ptica, ubrajaju u najlepše životinje na svetu, ispuštaju veoma duge i piskave zvuke, a sa prvim sumrakom padaju u san. Dostižu visinu i do 130 centimera.

Bonus video
24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti