Nešto posebno: Simići malo orezuju, malo zavaruju i dobro im ide

23.01.2022

15:19

0

Autor: 24sedam

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Simić kod Kuršumlije jedno je od najneobičnijih ne samo na jugu Srbije, već možda i u celoj zemlji

Nešto posebno: Simići malo orezuju, malo zavaruju i dobro im ide
emisija 95-12 - Copyright Promo/AgroTV

Porodica Simić je svoj poljoprivredni biznis „napala“ iz dva ugla, voćarskog i mašinskog. Ovakav spoj neobičan je ne samo za jug Srbije, nego i za celu zemlju, ali Simićima je to „kao dobar dan“, i tako već tri decenije, pokazuje reportaža Agro TV.

Dve porodice koje čine gazdinstvo Simića u selu Mačkovac kod Kuršumlije dale su dosad čak četiri inženjera u dve poslednje generacije, koji se jednako dobro snalaze i sa šljivama, višnjama i trešnjama, kao i sa mašinskim strugom i „švajs aparatom“.

Višegodišnjim povećanjem zasada svrstali su se u veće proizvođače u ovom kraju, sa šest i po hektara voćnjaka sa kojih imaju rekordne prinose. Tome svakako doprinose pune agrotehničke mere, kao i sistem navodnjavanja koji su primenili.

Laboratorija na otvorenom

A upravo ti voćnjaci su i testni poligon za poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvode, gde se sve proveri pre nego što neki novi model ode u serijsku proizvodnju.

- Poljoprivrednu mehanizaciju pravimo od 1992. godine, i sada je to već ozbiljan posao, sa više od 10 različitih proizvoda u ponudi. Tu su, recimo, setvospremači, drljače za pripremu zemlje, kao i voćarski podrivači i kosilice, ili mašine za uzgoj jagoda…. Pravimo 600-700 mašina godišnje - nabraja Nenad Simić.

Nenad ističe da je biti voćar i mašinac u jednom ogromna prednost u proizvodnji, jer sve što se napravi može odmah i da se testira i popravi ili unapredi.

- Danas je nezamislivo da se ozbiljna poljoprivredna proizvodnja obavlja bez mašina. Radne snage je sve manje, pa je kod mnogih celokupan proces proizvodnje, do same berbe, mehanizovan. Rešili smo i mašinsku berbu kod šljive i višnje. Jedino kod trešnje ostaje ručna berba i, naravno, kod rezidbe, gde je nezamenjiva stručna radna snaga – napominje Simić.

Arsenije Todorović iz Poljoprivredno-stručne službe Opštine Kuršumlija potvrđuje da u Kuršumliji postoje još dva proizvođača poljoprivredne mehanizacije, ali da Simići svakako imaju prednost jer imaju i svoje „ogledne“ voćnjake.

- Kvalitet svih proizvođača je dobar, i to potvrđuju kupci i po Srbiji i u inostranstvu – kaže Todorović.

Rekordna proizvodnja

Simići u svojoj proizvodnji primenjuju sve agrotehničke mere, a kažu da se to, uz ulaganje u kvalitetne sadnice i nalivni sistem „kap po kap“, pokazalo kao pravi put do odličnih prinosa kvalitetnog voća.

- Trudimo se da radimo sve kako struka nalaže, stare sadnice zamenjujemo novi sortama ili širimo posed gde možemo. Većina voćnjaka je pod sistemom za navodnjavanje, hemijski tretman voćaka je obavezan, na dve godine zemljište redovno đubrimo, a na tri godine pokušavamo i da ga malo popravimo stajnjakom - kaže Predrag Simić, Nenadov brat, takođe inženjer.

Zbog svega toga su stigli skoro do tri vagona šljiva po hektaru. Trešnja još nije u punom rodu, ali će ove godine biti 10 tona, a planiraju da stignu do 15 tona po hektaru prve klase kvaliteta.

Planiraju i mnogo više od toga, jer usvajanjem mašinske berbe, sada i mnogo veće površine pod voćem nisu više neostvariv plan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: AgroTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike