Od ovih namirnica bićete umorni, a lista je iznenađujuća

03.10.2021

07:17

0

Neke namirnice je mnogo bolje jesti uveče nego ujutru

Od ovih namirnica bićete umorni, a lista je iznenađujuća
Copyright Pexels

Vaša ishrana i navike u spavanja u većoj su korelaciji nego mislite. Dok neka hrana doprinosi osećaju energičnosti, druga će delovati umirujuće i učiniti vas pospanima. Iznenađujuće, razlozi nisu uvek prejedanje niti brza hrana, već to mogu biti i neke namirnice koje se smatraju zdravima i preporučenim za redovno konzumiranje.

Hleb

Ugljeni hidrati iz hleba deluju na skok glukoze u krvi, što nam naglo probudi telo i podstakne ga na kretanje. Problem nastaje kad nivo glukoze počne da pada, a energija s njom. Ovo se događa mnogo intenzivnije i brže kad je posredi hleb od prerađenih nego onaj od integralnih žitarica.

Pixabay
 
Tamna čokolada

Ovo je sigurno loša vest za ljubitelje čokolade. Iako ona ima kofeina u sebi, takođe podstiče stvaranje serotonina koji ima relaksirajući učinak. Malo veća količina mogla bi vas naterati da poželite da posetite svet snova.

Ćuretina

Proteini iz hrane u kojoj ima vrlo malo masnoća takođe podstiču stvaranje serotonina, a na listi takve hrane prva je ćuretina, ali tu su još i riba, piletina i nemasni sir.

Pixabay
 
Banane

Kalijum i magnezijum iz banana krivi su za osećaj pospanosti jer pomažu opuštanju mišića. Ako se zaželite voća, a važno vam je da ostanete pribrani i energični, bolja je opcija narandža jer njen citrusan ukus i sastav deluju stimulativno za organizam.

Trešnje

Letnje voće koje posttiče telo na proizvodnju melatonina, trešnje obožavaju gotovo svi. Melatonin, naime, deluje na cikluse sna i veća količina može poslati signal telu da je vreme za spavanje. Najbolje je jesti ih u popodnevnim ili večernjim satima i izbegavati konzumiranje pre obavljanja važnih obaveza.

RINA
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike