Nove oznake na gumama od 1. maja u EU

27.04.2021

08:25 >> 07:43

0

Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika

Nove oznake na gumama od 1. maja u EU
Copyright Pixabay/Robert Laursoo

Za nekoliko dana stižu nove oznake na pneumaticima. Od 1. maja Evropa će biti prvi deo sveta koji će početi da koristi oznake prijanjanja na ledu za pneumatike na kojima će imati QR kod.

Oznake će biti izmenjene u celoj EU, a obavezne su na pneumaticima proizvedenim posle aprila ove godine, dok će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Ova promena ima za cilj da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika, prenosi Auto magazin.

Univerzalni pneumatici, letnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU, dobili su prve EU oznake 2012. godine, a bile su obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila.

A što se tiče neophodnih informacija uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usled kotrljanja.

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Oznake se sada menjaju tako da informacije moraju da pokriju i prianjanje na snegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod, a ovaj zahtev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

Pneumatici za kamione i autobuse neće imati simbol za prianjanje na ledu.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu.

Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedeno habanje pneumatika i kilometraža.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike