Jedan uobičajeni problem koji previđaju svi vozači bi mogao da „smanji efikasnost goriva“ za 10 odsto: Rešite ga i uštedite

23.04.2024

15:17

0

Autor: K. O.

Vozači su u velikom riziku da plate „značajno“ više kada sipaju benzin i dizel na benzinskim pumpama zbog jednostavnog problema

Jedan uobičajeni problem koji previđaju svi vozači bi mogao da „smanji efikasnost goriva“ za 10 odsto: Rešite ga i uštedite
Copyright Freepik

Postoji jedan uobičajeni problem koji će verovatno zadesiti svako vozilo, a mogao bi dramatično da smanji efikasnost goriva za neverovatnih 10 odsto. Barem tako tvrde stručnjaci.

Briga o pritisku u gumama je od vitalnog značaja za održavanje dobre stope uštede goriva kada su u pitanju vozila sa benzin ili dizel motorima.

Pad efikasnosti znači da će vozači verovatno videti „značajno povećanje“ količine benzina ili dizela koju vozač mora da sipa u rezervoar prilikom dopunjavanja.

Međutim, anketa među 1.000 vozača koju je naručio Apolo Tires pokazala je da samo 15 odsto učesnika u saobraćaju proverava pritisak u gumama nedeljno.

U međuvremenu, 11 odsto kaže da sprovode brzu proveru jednom u dve nedelje, a 29 odsto ih pregleda jednom mesečno.

To znači da su stotine vozača priznale da nikada ne proveravaju svoje gume, što znači da bi mnogi mogli imati nedovoljno naduvanu gumu.

Profimedia
 

Stručnjaci u CarShop-u su objasnili: „Uveriti se da vaše gume imaju ispravan pritisak važno je za vašu bezbednost dok ste na putu, ali to nije jedina prednost jer nedovoljno ili prenapumpane gume troše gorivo.

„Istraživanja pokazuju da ako su gume nedovoljno napumpane mogu smanjiti efikasnost goriva automobila do 10 odsto."

„Ovo smanjenje efikasnosti goriva moglo bi da dovede do značajnog povećanja količine goriva koju osoba mora da kupi, povećavajući potrošnju goriva svake godine."

„Važan savet – u proseku, gume gube do dve funte vazduha mesečno, što znači da njihov pritisak treba proveravati svakih nekoliko nedelja.

„Možete saznati koji pritisak u gumama automobila treba da bude u priručniku vozila, na pragu vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo. Alternativno, brza pretraga na mreži bi trebalo da otkrije savršen pritisak u gumama za svaki automobil.”

Sem Šihan, urednik automobilizma u Cinch-u, takođe je pozvao učesnike u saobraćaju da odmah preduzmu mere protiv nedovoljno naduvanih guma.

Profimedia
 

On je prokomentarisao: „Nedovoljno naduvane gume povećavaju otpor kotrljanja, što će otežati pravilan rad motora.

„To je pomalo kao da pokušavate da pedalirate bicikl sa skoro izbušenim gumama – to je paklena vežba. Proverite pritisak u gumama odgovarajućim meračem i, ako je potrebno, napumpajte ih prema priručniku proizvođača automobila.

„Međutim, nemojte ih prenaduvati, jer to takođe može uticati na vašu efikasnost goriva i smanjiti prianjanje automobila na putu, piše Express.co.uk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike