Možemo li da verujemo automobilima koji sami voze?

23.03.2022

11:13

0

Čak 59 odsto vozača misli da ih autonomni automobili ugrožavaju, a čak 67 odsto žena je automobile koji sami voze ocenilo kao pretnju

Možemo li da verujemo automobilima koji sami voze?
Autonomni automobili - Copyright Profimedia

Edukacija vozača preduslov je za sigurnu autonomnu vožnju. 

Dok automobilska industrija ulaže milijarde u razvoj samovozećih automobila, istraživanje najveće nezavisne britanske organizacije za sigurnost na putevima, IAM RoadSmart, otkrilo je da većina vozača zapravo nije spremna da skloni ruke sa volana, uprkos činjenici da tehnologija autonomnih vozila ima ogroman potencijal za poboljšanje sigurnosti na putervima.

Profimedia
 

Čak 59 odsto vozača smatra da je rastuća sposobnost automobila da sami voze ozbiljan rizik za njihovu ličnu sigurnost. Mišljenja se ne razlikuju mnogo ni ako posmatramo prema starosti, ali žene su posebno zabrinute jer njih 67 odsto autonomne automobile vidi kao opasnost.

Tehnologija automatizovanih vozila mogla bi drastično da smanji broj sudara, ali to će se dogoditi samo ako se novi sistemi pravilno koriste, što će se postići samo adekvatnim obrazovanjem vozača i kampanjama koje pomažu vozačima da razumeju mogućnosti i ograničenja tehnologije, smatraju u IAM RoadSmartu.

Zbog dezinformacija i prevelikog broja tehničkih žargona, javnost još uvek nije potpuno uverena u novu tehnologiju. Stoga bi u edukaciju budućih vozača trebalo uključiti i automatizovanu tehnologiju, kako bi vozači mogli da nauče kako funkcioniše i u kojoj meri joj mogu verovati.

Međutim, vozači moraju da shvate i da bi preterano oslanjanje na te sisteme takođe moglo negativno da utiče na sigurnost na putevima, ugrožavajući i vozače i pešake.

Profimedia
 

Poziv IAM RoadSmarta na obrazovanje pojačan je činjenicom da je Velika Britanija dala zeleno svetlo za autonomnu vožnju na autoputevima uz upotrebu sistema kao što je automatsko zadržavanje u voznoj traci.

Takođe, nove procene ukazuju da će 1 od 10 svih vozila biti barem delimično autonomno do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike