Istraživanje pokazalo: Plastike je daleko manje u okeanima nego što se mislilo, ali...

07.08.2023

13:04

0

Naučnici su zasnovali proračune na osnovu više od 20.000 lokacija na kojima su radili merenja

Istraživanje pokazalo: Plastike je daleko manje u okeanima nego što se mislilo, ali...
Veliki pacifički "tepih" smeća nalazi se na severnom delu Tihog okeana - Copyright Profimedia

Postoji mogućnost da je količina plastike u okeanima daleko manja nego što se pretpostavljalo u poslednje dve decenije, odnosno da iznosi oko 3,2 miliona tona, a ne 50 do 300 miliona tona, kako se ranije mislilo.

Kako prenosi holandski Tajms, jedan od zaključaka do kojih su došli istraživači Univerziteta u Utrehtu je da mnogo više plastike ostaje u rekama i da mnogo manje stigne do okeana.

Oni su zasnovali proračune na osnovu više od 20.000 lokacija na kojima su radili merenja.

Prethodne procene količine plastike u okeanima zasnivane su uglavnom na zvaničnim podacima o količini plastike koja se proizvede godišnje, što je oko 400 miliona tona, odnosno ukupno 10 milijardi tona od 1950-ih godina, od čega je samo 6 odsto ponovo upotrebljeno.

Na osnovu tih procena, ekološke organizacije procenjuju da više od 10 miliona tona plastike završi u okeanima svake godine.

- Samo mali deo plastičnog otpada stiže do okeana. A ono što ostane u okeanima pluta u velikim komadima mnogo duže. U vodi ima daleko manje mirkoplastike nego što se mislilo - naveo je okeanolog na Utrehtskom univerzitetu Mikael Kandorp.

Biolog Merijn Tinga je "oprezno optimističan" u pogledu ovih zaključaka, navodi holandski Tajms.

- Naravno, nadamo se da je plastike manje od očekivanog. Ali, čak i ako je količina otpada sto puta manja nego što se ranije mislilo, ipak je previše. Naročito je loše ako se otpad duže zadržava u rekama, gde ga je relativno lakše očistiti - smatra Tinga.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike