Još jedan Boingov avion morao hitno da sleti: Ovo je peti incident za nedelju dana (VIDEO)

13.03.2024

13:47

0

Autor: N.P.

Avioni ostaju bez delova, prinudno sleću, uzbunjivač pronađen mrtav...

Još jedan Boingov avion morao hitno da sleti: Ovo je peti incident za nedelju dana (VIDEO)
Jedan Boingov avion je sleteo sa piste u Hjustonu - Copyright Youtube/ABC7 News Bay Area

Jedan avion "Boinga" je morao prisilno da sleti nakon što je zabeleženo curenje goriva, a to je peti incident u poslednjih sedam dana sa kojim se suočava ovaj proizvođač aviona.

Letelica je bezbedno sletela na sidnejski aerodrom, a krajnja destinacija je trebalo da bude San Francisko.

Osim toga, nekadašnji zaposleni kompanije, koji je u međuvremenu postao uzbunjivač, pronađen je mrtav na parkingu na Floridi. On je godinama upozoravao da se "drugorazredni" delovi ugrađuju u avione čime je ugrožena bezbednost putnika.

U ponedeljak je još jedan Boingov avion naglo propao tokom leta, a tom prilikom je povređeno najmanje 50 ljudi.

Kompanija je potom preko noći izgubila četiri milijarde dolara, a deonice su opale za četiri odsto.

Za sada nije poznato šta je prouzrokovalo kvar.

Američka Uprava za avijaciju (FAA) je otkrila da je Boing "pao" na 33 od 89 provera tokom ispitivanja modela "737 maks" koji stvaraju najviše problema tokom letova.

Podsetimo, u januaru je zabeležen ozbiljan incident kada je jedan avion "737 maks" tokom leta ostao bez vrata za vanredni izlaz.

National Transportation Safety Board via AP
Avion ostao bez vrata u vazduhu

Početkom marta, takođe na modelu 737, jedan od motora se zapalio posle poletanja iz Fort Majersana Floridi. Srećom, niko nije bio povređen u incidentu.

Prošle nedelje je jedna letelica "Junajted erlajnsa" sletela sa piste nakon neugodnog sletanja u Hjustonu. Kako se navodi, oprema nije radila u tom trenutku i avion je završio na travnatoj površini.

I u tom slučaju se radilo o spornom modelu "737 maks".

Sumnjiva smrt uzbunjivača

Bivši zaposleni Boinga, Džon Barnet, poznat po uzbunjivanju javnosti u vezi sa standardima proizvodnje u kompaniji, pronađen je mrtav u SAD.

Navodno je sam sebi naneo povrede, kako je saopštio mrtvozornik.

Barnet je za Boing radio 32 godine, od kojih poslednjih sedam kao menadžer kvaliteta na "787 Dreamliner-u", a penzionisao se 2017. godine iz zdravstvenih razloga.

Pre smrti je svedočio u sudskom procesu protiv Boinga, navodi BBC. Pre pet godina je izjavio da su radnici, pod pritiskom, namerno ugrađivali u avione delove koji su ispod standarda kvaliteta.

Takođe je rekao da je otkrio ozbiljne probleme sa sistemima kiseonika, što bi moglo značiti da jedna od četiri maske za disanje ne bi radila u hitnim slučajevima.

National Transportation Safety Board via AP
 

Barnet je kasnije naveo da radnici nisu ispoštovali procedure namenjene praćenju komponenti kroz fabriku, što je omogućilo da neispravne komponente nestanu.

On je istakao da su u nekim slučajevima loši delovi uzeti iz kanti za otpad i stavljeni u avione koji su građeni kako bi se  sprečila kašnjenja na proizvodnoj liniji.

- Ovo nije problem modela 737, već Boingov problem - rekao je jednom prilikom.

Prema njegovim navodima, Boing je 2012. počeo da ukida "inspekcijske operacije" tako da su mehaničari morali sami da se snalaze.

Kada su vrata jednog aviona otpala u januaru usred leta, Barnet je rekao da se tu ne radi samo o delovima već o nečemu mnogo većem - Boing zatvara oči pred bezbednošću kako bi povećali proizvodnju i zaradili što više.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike