Sedmica u svetu: Haos na Bliskom istoku, Trampova dominacija i zavejana planeta

21.01.2024

21:13

0

Zemlje NATO-a počele su da najavljuju rat sa Rusijom, pričalo se o porazu Ukrajine, dok su protesti poljoprivrednika u Nemačkoj nastavljeni

Sedmica u svetu: Haos na Bliskom istoku, Trampova dominacija i zavejana planeta
Copyright Profimedia AP Photo/Godofredo A. Vásquez/Hatem Ali/Leo Correa

U nedelji za nama (15-21. januara) nekoliko država na Bliskom istoku međusobno se granatiralo, Donald Tramp je bio na vrhuncu popularnosti, a svet je bio okovan snegom i ledom. Zemlje NATO-a počele su da najavljuju rat sa Rusijom, pričalo se o porazu Ukrajine, dok su protesti poljoprivrednika u Nemačkoj nastavljeni.

Haos na Bliskom istoku

Nekoliko država uključilo se u sukob Izraela i Hamasa, što preko svojih militantnih grupa, što konkretnim potezima svojih oružanih snaga, mada se nisu sve one umešale direktno u neprijateljstva koja su počela 7. oktobra, nego su neke iskoristile previranja za rešavanje starih nesuglasica.

Profimedia
 

Huti su nastavili sa akcijama u Crvenom moru, pa su u ponedeljak gađali američki razarač, SAD su zbog pojačanih tenzija u regionu poslale dodatnih 1.500 vojnika u Siriju i Irak, a Iranska revolucionarna garda saopštila je da je napala, kako je navela, "špijunske centre i mesta gde se okupljaju antiiranske terorističke grupe" u iračkom Erbilu.

Osim toga, Iran je gađao i Siriju, kao i Pakistan, koji je uzvratio granatiranjem "skrovišta terorista", a Muhamed el Bahiti, član Politbiroa Huta, izjavio je da nema pretnje po brodove Rusije i Kine u Crvenom moru.

Hamas je objavio još jedan snimak talaca, ali nije otkrio da li su oni živi ili mrtvi, haos koji je nastao zbog podele brašna pokazao je očaj ljudi u Pojasu Gaze, a UN izdale su dramatično saopštenje u kom su navele da ne mogu da veruju da svet gleda izgladnjivanje Palestinaca u izolovanoj enklavi koja je već više od 100 dana pod opsadom.

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i Hamasom o hitnoj isporuci lekova za taoce i građane Pojasa Gaze, SAD su proglasile Hute globalnom terorističkom grupom, a izraelski predsednik Isak Hercog istakao je da trenutno nije moguće razmišljati o mirovnim pregovorima s Palestincima.

Profimedia
 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja već izvodi direktne napade na Iran, penzionisani general izraelske vojske optužio je Netanjahua da ne govori istinu o vojnim ciljevima Izraela u Pojasu Gaze, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je izraleskog lidera "modernim firerom".

U analizama portala 24sedam možete pročitati kojih pet argumenata je Južna Afrika navela u tužbi za genocid protiv Izraela, koliko je vreovatno da bi napadi Huta u Crvenom moru mogli da uvuku ceo regionu rat, koje je najmoćnije oružje Irana, kao i šta se još događalo 7. oktobra i kako je izraelska vojska žrtvovala sopstveni narod.

Ukrajina

Portal "Bild" objavio je da Nemačka vodi pripreme za rat između NATO-a i Rusije, koji bi navodno mogao da počne u leto 2025. godine, pozivajući se na navodni tajni dokument Bundesvera, koji je Vladimir Rogov nazvao lažnim, a Estonija je ponovila upozorenje najavljujući rat za tri godine.

Kharkiv Regional Administration via AP
 

U ruskom gradu Voronježu uvedena je vanredna situacija nakon ukrajinskog napada dronovima, Estonija, Letonija i Litvanija najavile su da stvaraju odbrambenu liniju na granici s Rusijom, a američki obaveštajac Skot Riter rekao je da je Moskva već pobedila u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva propala i da će državnost Ukrajine uskoro biti dovedena u pitanje, dok je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kazao da je postojanje Ukrajine "smrtonosno opasno za Ukrajince".

Trampova dominacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp nadmašio je svoje rivale i ubedljivo pobedio na unutarstranačkim izborima republikanaca u američkoj državi Ajovi, nakon čega je prvo jedan kandidat odlučio da izađe iz trke i podrži Trampa, a ubrzo zatim odustao je i drugi.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Ankete su ponovo pokazale da Tramp ima najveću podršku birača u Americi, veću nego Bajden, a u analizini portala 24sedam možete pročitati šta su kokusi i šta će se sve dešavati dok ne bude zvanično izabran kandidat Republikanske stranke.

Uzdrmana Nemačka

Nemački farmeri nastavili su da blokiraju gradove širom zemlje tražeći da se njihovi uslovi ispune, ali je vlada delovala nepospustljivo, o čemu govori i komentar nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera, koji je poručio poljoprivrednicima da novca za subvencije nema.

Kay Nietfeld/dpa via AP
 

Na rukometnoj utakmici reprezentacije Nemačke i Severne Makedonije u Berlinu u nedelju publika je izviždala nemačkog kancelara Olafa Šolca u trenutku kada je spiker najavio da je na tribinama, a posle nekoliko prividno mirnih dana poljoprivrednici su najavili nove proteste.

Zavejani

Sneg je paralisao nekoliko zemalja, pa su tako dramatična upozorenja izdata za Veliku Britaniju, Nemačka je bila okovana ledom, a u SAD je zbog niskih temperatura preminulo 55 osoba. Jedan restoran u Americi se potpuno zaledio, ledena oluja je pravila haos na severozapadu zemlje, a i Norvešku i glavni grad Oslo zadesilo je nesvakidašnje snežno nevreme.

FOTO: TANJUG/ FOTO STA/ ELA PETROVČIČ/bs
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike