SAD proglasile Hute terorističkom grupom: Tenzije u Crvenom moru ne miruju!

17.01.2024

17:44

0

Autor: Lj. S.

Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sjedinjene Države će odmah preispitati ovu oznaku

SAD proglasile Hute terorističkom grupom: Tenzije u Crvenom moru ne miruju!
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države proglasile su Hute posebno označenom globalnom terorističkom grupom.

One su najavile imenovanje Huta kao posebno označenog globalnog terorističkog (SDGT) entiteta nakon vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na militante sa sedištem u Jemenu koje podržava Iran i koji su pokrenuli talase napada na komercijalne brodove u Crvenom moru.

- Tokom proteklih meseci, militanti Huti sa sedištem u Jemenu učestvovali su u napadima bez presedana na vojne snage Sjedinjenih Država i međunarodna pomorska plovila koja deluju u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Ovi napadi odgovaraju definiciji terorizma iz udžbenika. Oni su ugrozili američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili globalnu trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe. Danas, kao odgovor na ove neprekidne pretnje i napade, Sjedinjene Države su objavile da su grupu Ansaralaha, poznatu i kao Huti, proglasile za specijalno označenog globalnog teroristu. Ovo imenovanje je važno sredstvo za sprečavanje finansiranja terorizma Huta, dodatno ograničavanje njihovog pristupa finansijskim tržištima i pozivanje na odgovornost za svoje postupke - navodi se u saopštenju Džejka Salivena, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sjedinjene Države će odmah preispitati ovu oznaku, navodi se.

Odluka zahteva od američkih finansijskih institucija da zamrznu sredstva Huti, a njihovim članovima biće zabranjen ulazak u zemlju.

Napadi Huta su usledili nakon što se zaoštrio sukob Izraela i Hamasa, koji važe za saveznike Huta, preneo je Blic.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike