Pusta skijališta, gole staze i besni turisti: Klimatske promene uništavaju turizam Himalaja, svi se mole da padne sneg

18.01.2024

09:17

0

Indijski grad Gulmarg imao je rekordnih 1,65 miliona turista 2023, pa su se svi nadali da će ova godina da bude još bolja

Pusta skijališta, gole staze i besni turisti: Klimatske promene uništavaju turizam Himalaja, svi se mole da padne sneg
Copyright Profimedia

U ovo doba godine padine Gulmarga, rizorta na Himalajima, obično su prepune snoubordera i skijaša, ali kao i mnoge popularne zimske destinacija trenutno, ovaj gradić u Kašmiru pod indijskom upravom suočava se sa nedostatkom snega zbog neuobičajeno suvog vremena, što je razočaralo i putnike i turističke operatere.

Skijalište Gulmarg, jedno od najviših na svetu, nalazi se u lancu Pir Pandžal na Himalajima, nešto više od 50 kilometara od grada Srinagara i oko 20 kilometara od "Kontrolne linije” (LoC), defakto granice koja deli ovaj sporni region između Indije i Pakistana.

Odmaralište ima više 1.330 vertikalnih metara terena za skijanje i najpoznatije je po gondoli Gulmarg, koja se penje na nadmorsku visinu od 3.980 metara.

Uprkos nedostatku snega, član osoblja skijališta Gulmarg koji nije želeo da bude imenovan rekao je za CNN da su tamošnji hoteli poslednjih dana veoma popunjeni.

Iako snega nema, on je istakao da turisti još mogu da rade svašta u Gulmargu, uključujući vožnju gondolom, sa koje se pruža prelep pogled na snežne vrhove.

Ali kako su staze suve, oni koji zarađuju za život od skijaša i snoubordera, poput 23-godišnjeg Asifa Ahmada Bata, ostali su bez posla.

Profimedia
 

Meštanin Gulmarga, koji decu i odrasle podučava snoubordu, kaže da ovo područje ugošćuje obično dve vrste ljudi.

- Prva vrsta su oni koji su ovde samo zbog turizma sa porodicom i prijateljima. A tu je i druga vrsta ljudi, koja ovde dolazi zbog sportskih avanturističkih aktivnosti poput skijanja i snoubordinga. Ovi drugi su naši klijenti i rekli smo im da ne dolaze u Gulmarg - kazao je on.

„Razočarani smo"

Bat kaže da je morao da otkaže četiri rezervacije u decembru i 23 rezervacije u periodu do 21. januara.

- Ne želimo da dođu i razočaraju se. Videćemo da li će biti snega u drugoj polovini januara. Tada ćemo se obratiti svojim klijentima - rekao je on, i dodao da su temperature toliko porasle da se i veći deo postojećeg snega otopio.

Meštanin Gulmarga Sahil Ahmed Loun (25) instruktor je snouborda već pet godina i kaže da je bio optimističan da će januar doneti obilne snežne padavine.

Profimedia
 

- Zaista smo razočarani. Imali smo mnogo rezervacija, ali smo rekli klijentima da ne dolaze. Ovo definitivno utiče na sektor turizma - kaže Loun, i dodaje da je već otkazao pet rezervacija i da ima još od pet do sedam onih koje će možda morati da otkaže.

Instruktor je ispričao i da je jednog klijenta koji je već doputovao u Gulmarg morao da odvede na snoubording 10-12 kilometara dalje, blizu granice, gde ima snega.

- Ali nije bio zadovoljan time jer nije bilo mnogo snega i bilo je kamenja - kaže Loun, napominjući da su zato klijentima savetovali da uopšte ne dolaze.

„Potražnja je i dalje velika“

Turisti uživaju dok je veliki broj komercijalnih i privatnih vozila parkiran na poznatom skijalištu Gulmarg, dok dolina Kašmira doživljava neviđene promena vremena ove zime.

U januaru bi turistička naselja kao što su Gulmarg, Sonmarg i Pahalgam do sada obično bila prekrivena debelim slojem snega. Međutim, ove godine je zima na poznatom skijalištu Kašmira Gulmargu suva, bez snega.

Turisti kažu da su svoj obilazak Kašmira uglavnom planirali da bi videli sneg i da su bili razočarani ove godine.

Profimedia
 

U letnjim mesecima Gulmarg, čije ime znači „livada cveća“, privlači pešake i ljubitelje prirode.

Grad je imao rekordnih 1,65 miliona turista 2023. godine, prema različitim medijskim izveštajima koji se pozivaju na vladine zvaničnike. Zbog toga su se nadali da će 2024. biti još jača godina.

Radža Jakub, direktor turizma Kašmira, smatra da je skijaška sezona i dalje moguća. Iako je odložena 10-15 dana zbog suše, on kaže da očekuju dobar sneg u narednim danima. Tako će nedostatak snega, kako je naveo, biti nadoknađen.

Jakub napominje da sezona snežnih padavina u Gulmargu obično traje od novembra do februara/marta.

- Ovaj put je u decembru jednom-dva puta padao sneg, a snežnih padavina koje se očekuju u januaru još nije bilo - kaže on, i dodaje da iza toga stoji El Ninjo.

- Ovakva situacija nije samo u Kašmiru, već i u Lehu, Ladaku, Utarakandu i drugim mestima na Himalajima. Što se tiče popunjenosti hotela, ona je i dalje od 95 do 100 odsto svuda, tako da je potražnja i dalje prisutna, a turisti se još ne povlače. Sa snegom koji će uskoro padati situacija će se popraviti - optimističan je Jakub.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike