Haos počinje 2027! Zemlja članica NATO-a izdala dramatično upozorenje: Imamo tri godine da se pripremimo za rat sa Rusijom

16.01.2024

18:52

0

Nekoliko zemalja počelo je sa spripremama, dok Moskva tvrdi da nikakav napad nije u planu

Haos počinje 2027! Zemlja članica NATO-a izdala dramatično upozorenje: Imamo tri godine da se pripremimo za rat sa Rusijom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Estonija veruje da NATO ima tri do pet godina da se pripremi za moguću direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavila je premijerka Kaja Kalas za Tajms.

Nemački mediji su prošle nedelje tvrdili da se Berlin sprema za neprijateljstva sa Rusijom, do kojih bi, prema predviđanjima, moglo da dođe već u leto 2025. Moskva je odbacila ove spekulacije.

Kalas je rekla da je estonska obaveštajna služba VLA predvidela vremenski okvir od tri do pet godina, napominjući da to „u velikoj meri zavisi od toga kako ćemo upravljati našim jedinstvom i zadržati svoj stav prema Ukrajini“.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

- Ono što Rusija želi je pauza kako bi prikupila svoje resurse i snagu. Slabost provocira agresore, tako slabost provocira Rusiju - rekla je ona za britanski list.

Ovog meseca bivša sovjetska država, koja deli granicu sa Rusijom, obećala je 1,2 milijarde evra pomoći Ukrajini do 2027. Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenksi obišao Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Ukrajinska vlada je godinama tvrdila da je njena borba sa Rusijom bila u cilju odbrane Evrope, tvrdeći da ona deli ukrajinske demokratske vrednosti.

Američki predsednik Džo Bajden tvrdio je da bi Moskva mogla da napadne NATO nakon što pobedi Ukrajinu kada je prošlog meseca izneo argument za Kongres za nastavak finansiranja ratnih napora Kijeva. U takvom scenariju Amerikanci će morati da brane Evropljane, naglasio je on, ali nije uspeo da ubedi skeptične zakonodavce.

AP Photo/Susan Walsh
 

Ukrajinskoj vladi je teže da obezbedi pomoć Zapada pošto njeni pokušaji da sprovede kontraofanzivu protiv ruskih snaga prošle godine nisu doneli značajnije teritorijalne dobitke. Kao dodatak zakonodavnoj blokadi u SAD, EU nije uspela da dodeli sredstva za Kijev zbog prigovora Mađarske. Ukupna suma u dva predložena paketa iznosi preko 110 milijardi dolara.

Moskva je demantovala tvrdnje Zapada da je njen sukob sa Kijevom imperijalističke prirode i da ima za cilj osvajanje teritorije. Prema ruskom rukovodstvu, SAD i njihovi saveznici eskalirali su tenzije širenjem NATO-a u Evropi kršeći svoja obećanja uprkos ruskim primedbama.

Obećanje bloka da će na kraju primiti i Ukrajinu posle oružanog puča u Kijevu 2014. predstavljalo je neprihvatljivu pretnju po rusku nacionalnu bezbednost, naveli su zvaničnici u Moskvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike