Zvanično kreće trka za predsednika u SAD: Šta su kokusi i šta je sve na dnevnom redu?

15.01.2024

09:47

0

U julu će biti izabrani kandidati republikanaca za predsednika i potpredsednika

Zvanično kreće trka za predsednika u SAD: Šta su kokusi i šta je sve na dnevnom redu?
Donald Tramp je favorit za predsedničkog kandidata među republikancima - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Trka za predsedničke izbore u SAD ove godine zvanično kreće danas kada će početi unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji - kokusima u američkoj državi Ajovi. 

Glasači u toj državi biraće republikanskog predsedničkog kandidata prema pravilima koja se ove godine razlikuju u odnosu na prethodna glasanja. 

Kokusi su prvi korak u višemesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu ove godine na kojoj će biti izabrani kandidati republikanaca za predsednika i potpredsednika.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Kokuse organizuje politička stranka, a i Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati danas kokuse u Ajovi.

Demokratski kokusi biće održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju koja će biti održana na leto.

Kod demokrata malo drugačije

Za razliku od republikanaca, demokrate će za svoje kanditate u Ajovi glasati poštom i ti rezultati se neće znati do marta.

Za demokrate kokusi svakako neće imati uticaj na predsedničku trku, jer aktuelni američki predsednik Džozef Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije: birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju. 

AP Photo/Evan Vucci
Džo Bajden nema ozbiljnog suparnika u svojim redovima

Iz Ajove ukupno dolazi 40 delegata i to je samo jedan mali deo, odnosno 1,6 odsto od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD.

Dve tačke na dnevnom redu

Dve su tačke na dnevnom redu na republikanskim kokusima: izbor predsedničkog kandidata i izbor delegata za završnu konvenciju.

AP Photo/Abbie Parr
Niki Hejli

Učesnici poslaničkog kluba u Ajovi okupiće se večeras u više od 1.500 škola, crkava i društvenih centara da bi raspravljali o opcijama, u nekim slučajevima satima, pre nego što tajno glasaju.  

Favorit republikanaca je bivši američki predsednik Donald Tramp, dok se guverner Floride Ron Desantis bori u trci za drugo mesto. 

AP Photo/Charlie Neibergall
Ron Desantis

Bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli, jedina žena u trci, glavni je konkurent Desantisu. 

Posle Ajove, republikanski predizbori biće održani u Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini u narednim sedmicama pre nego što budu održani u drugim američkim saveznim državama ovoga proleća.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike