Erdogan nikad oštriji: Netanjahu je moderni firer, fašistička lica zapadnih zemalja su razotkrivena

20.01.2024

13:41

0

Turska je više puta otvoreno osudila vojne akcije Izraela u Gazi, optužujući ga za zločine nad palestinskim civilima u enklavi

Erdogan nikad oštriji: Netanjahu je moderni firer, fašistička lica zapadnih zemalja su razotkrivena
Turski lider Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Peter Dejong

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu počinio je "genocid" nad Palestincima u Gazi, izjavio je u petak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći na ceremoniji povodom puštanja u rad ratnog broda u brodogradilištu Jalova u blizini Istanbula turski lider se obrušio na Izrael i Zapad.

- Nema više poverenja prema zapadnim zemljama koje su pale na testu po pitanju Gaze. Njihova fašistička lica su razotkrivena. Nisu preduzeli nijedan korak da spreče nasilje. Organizacije zadužene za globalnu bezbednost pretrpele su fijasko. Ograničili su se na besposleno posmatranje dela genocida i varvarstva koje je protiv naroda Palestine počinio moderni firer Netanjahu - rekao je Erdogan.

Turska je otvoreno osudila vojne akcije Izraela u Gazi, optužujući ga za zločine nad palestinskim civilima u enklavi.

Ovo je drugi put u tri nedelje da je Erdogan uporedio Netanjahua sa Adolfom Hitlerom. U govoru u Ankari prošlog meseca on je tvrdio da ono što Izrael radi u Gazi nije ništa drugačije od onoga što je nacistička Nemačka uradila Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Netanjahu je objavio rat Hamasu u oktobru, nakon što je u nizu akcija palestinske grupe stradalo oko 1.200 Izraelaca. Od tada je ubijeno skoro 25.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Ronen Zvulun/Pool via AP
Netanjahu

U svom govoru u petak, Erdogan je uporedio ponašanje Zapada sa ulogom Turske u pokušaju posredovanja u miru između Rusije i Ukrajine u martu 2022. On je rekao da su te razgovore „sabotirali vojni lobiji“, ali da sada neki ljudi izražavaju žaljenje zbog toga, baš kao što će na kraju učiniti i sa Gazom.

- Oni koji zažmure pred masakrima koje je Izrael počinio u Gazi suočiće se sa katastrofalnim posledicama - rekao je turski predsednik.

Nekoliko turskih advokata pokušalo je da podigne optužnicu protiv Netanjahua pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS), uz prećutno odobrenje Ankare. U međuvremenu, Južna Afrika je tužila Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike