Vrtlog haosa: Iran napada Pakistan, Siriju i Irak, SAD gađaju Jemen, Izrael razara Gazu - šta se zna o najnovijim sukobima na Bliskom istoku

17.01.2024

10:31

0

Smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra i višemesečno neselektivno bombardovanje Gaze rasplamsali su odavno zamrznute sukobe

Vrtlog haosa: Iran napada Pakistan, Siriju i Irak, SAD gađaju Jemen, Izrael razara Gazu - šta se zna o najnovijim sukobima na Bliskom istoku
Copyright AP Photo/Leo Correa

Tenzije su nastavile da rastu širom Bliskog istoka, a nasilje se širi i na najudaljenije krajeve regiona, bez obzira na to što se diplomatske veze pojačavaju.

Smrtonosni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i višemesečno neselektivno bombardovanje Gaze rasplamsali su odavno zamrznute sukobe, čije se posledice sada osećaju širom sveta, a na Bliskom istoku otvoreno je nekoliko žarišta.

Iran

Iran je pokrenuo vazdušne napade na Pakistan usmerene na sunitsku militantnu grupu. Teheran već dugo sumnja da je većinski sunitski Pakistan domaćin pobunjenika, a lokalni mediji su izvestili da su napadi bili usmereni na Džaiš al Adl, grupu koja je u prošlosti tvrdila da je izvršila bombaške napade i kidnapovala iransku graničnu policiju.

Pakistanska vlada je saopštila da je u napadima u utorak ubijeno dvoje dece i ranjeno troje, opisujući napad kao „ničim izazvano kršenje” njenog vazdušnog prostora.

Udari na Pakistan usledili su manje od jednog dana nakon što su iranske rakete pogodile mete u Siriji i Iraku, što se smatra odmazdom nakon dvostrukog samoubilačkog bombaškog napada u gradu Kermanu 3. januara u kom je poginulo više od 100 Iranaca.

Irak je obećao da će odvesti Iran u Savet bezbednosti UN nakon napada u ponedeljak, za koje Teheran tvrdi da su bili usmereni na izraelski „štab špijunaže“ u severnom gradu Erbilu.

Crveno more i Jemen

SAD su pokrenule novi talas napada na Hute u Jemenu, što je u poslednjih nekoliko dana treći napad na ovu grupu. U četvrtak su SAD i Velika Britanija prvi put pogodile područja Jemena pod kontrolom Huta odgovarajući na nastavak napada na brodove u Crvenom moru.

U poslednjem napadu na brodove u Crvenom moru Huti su raketom pogodili teretni brod u vlasništvu Grčke kod obale Jemena koji je krenuo ka Sueckom kanalu. Povređenih nije bilo, a brod je nastavio da plovi.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
 

Osim toga, američke mornaričke foke ukrcale su se na čamac koji je krenuo ka Jemenu i zaplenile oružje iranske proizvodnje za koje je rečeno da je namenjeno Hutima. Incident se dogodio prošlog četvrtka i u operaciji su učestvovale dve mornaričke foke koje su u ponedeljak proglašene nestalima, saopštila je vojska.

Očekuje se da će Bajdenova administracija objaviti planove za preimenovanje Huta u globalne teroriste, javili su američki mediji u utorak. Grupa je uklonjena sa američkih terorističkih lista 2021. godine u nastojanju da se olakša dopremanje humanitarne pomoći u Jemen.

Izrael i Gaza

Hamas i Izrael su se dogovorili da se omogući isporuka lekova taocima u Gazi, kao i dodatna pomoć za civile na toj teritoriji, saopštio je Katar. Međunarodni komitet Crvenog krsta olakšaće isporuku pomoći.

Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
 

Buduće rukovodstvo Gaze je predmet rasprave na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Norveški ministar spoljnih poslova rekao je da evropske i arapske zemlje zajedno sa SAD rade na konceptu ujedinjene palestinske vlade koja bi mogla da privuče sredstva za rekonstrukciju.

SAD su upozorile da neke arapske zemlje ne žele da se uključe u obnovu Gaze ako postoji mogućnost da palestinska enklava ponovo bude napadnuta za nekoliko godina.

Katarski premijer je iskoristio sastanak na forumu da kaže da Izrael mora da pristane na vremenski određen obavezan put ka rešenju sa dve države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike