Bivši izraelski general optužio Netanjahua da ne govori istinu o ratnom cilju

20.01.2024

00:31

0

Bi-Bi-Si navodi da se sve češće mogu čuti navodi o razdoru unutar ratnog kabineta, pri čemu Netanjahu i ministar odbrane navodno jedva da i razgovaraju

Bivši izraelski general optužio Netanjahua da ne govori istinu o ratnom cilju
Copyright Ronen Zvulun/Pool via AP

Penzionisani general izraelske vojske i ključni član izraelskog ratnog kabineta Gadi Ajzenkot optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da ne govori istinu o vojnim ciljevima Izraela u Pojasu Gaze, javlja Bi-Bi-Si.

Netanjahu je ranije odbacio predlog SAD za uspostavljanje države Palestine i rekao da će se ofanziva nastaviti do ''potpune pobede'', dok je Ajzenkot na to reagovao rekavši da ''oni koji zagovaraju apsolutni poraz Hamasa ne govore istinu''.

Ajzenkot je istakao da je Netanjahu ima ''oštru i jasnu odgovornost'' zbog neuspeha da se država zaštiti od napada Hamasa 7. oktobra i pozvao na nove izbore, rekavši da nema poverenja u trenutno rukovodstvo Izraela.

Bi-Bi-Si navodi da se sve češće mogu čuti navodi o razdoru unutar ratnog kabineta, pri čemu Netanjahu i ministar odbrane navodno jedva da i razgovaraju, kao i navodi o tome da se širi razdor između Izraela i njegovih zapadnih saveznika.

Kao primer za to, britanski javni servis navodi da je nakon Netanjahuovog odbijanja rešenja o dve države, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da SAD i Izrael ''očigledno vide stvari drugačije'', dodajući da nema načina da se reše bezbednosni izazovi Izraela bez palestinske države.

SAD su u više navrata pokušavale da utiču na izraelsku vojnu strategiju tokom ovog sukoba, pozivajući na preciznije vođene napade u Gazi za razliku od potpunih vazdušnih udara, odlaganje ili napuštanje kopnene invazije, i uključenje u razgovore o rešenju dve države, prema kojem bi Izrael bio sused budućoj palestinskoj državi, pod ođstvom Palestinske uprave, ali Netanjahu je sve te predloge odbio.

Nedavna anketa je pokazala da samo 15 odsto Izraelaca želi da on ostane premijer i nakon rata, ali uprsko tome, deluje da izraelski građani, koji uprkos tome što ne daju podršku svom premijeru, i sami ne žele stvaranje palestinske države u susedstvu, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike