Najčudniji običaji za Božić širom sveta: Mnogi se plaše veštica i demona, a Japan ima jednu neočekivanu tradiciju

25.12.2023

21:16

0

Autor: N.P.

Norvežani kriju svoje metle, a meštani Gvatemale moraju celu kuću da pospreme uoči praznika kako bi oterali zle sile

Najčudniji običaji za Božić širom sveta: Mnogi se plaše veštica i demona, a Japan ima jednu neočekivanu tradiciju
u mnogim delovima Austrije se veruje da Krampus otima lošu decu - Copyright AP Photo/Michael Gruber

Danas vernici širom sveta slave Božić po gregorijanskom kalendaru, a navikli smo da se praznik uglavnom obeležava uz pesme, dobra jela i poklone od Deda Mraza.

Ipak, mnoge zemlje neguju neke krajnje neobične običaje.

Japan Božić slavi uz KFC

Obično se za praznike sprema pečenje, primera radi, a u Japanu "tradicionalna" večera podrazumeva piletinu iz popularnog lanca restorana brze hrane - KFC.

To se toliko odomaćilo, da se ispred lokala mogu videti statue pukovnika Sandersa (osnivača KFC-a) odevenog kao Deda Mraz, a zbog velike navale, mesta u restoranima moraju da se rezervšu danima unapred.

Porodice se 25. decembra okupe za trpezom kako bi jeli kofice piletine.

Profimedia
Japanci na Božić čekaju u redovima kako bi kupili piletinu u restoranima KFC

Naime, Takeši Okavara je prvi KFC u Japanu otvorio u Nagoji 1970. Prodaju je želeo da poveća kada je čuo da jedan doseljenik nije imao ćuretinu za Božić, što je tradicija u nekim zapadnim zemljama, i da je onda piletina bila sledeća opcija. Zato je povezao prženu piletinu i Božić što će postati tradicija u Japanu. Pošto hrišćanskih običaja skoro da nema u toj zemlji, stvaranje nove tradicije nije bilo toliko teško. 

Norveška - sakrijte svoje metle

U Norveškoj veruju da se Badnji dan poklapa sa dolaskom zlih sila i veštica. Zbog toga se ustalio običaj da se u kućama sakriju metle pre nego što se ode na spavanje kako ih ne bi uzela neka zloćudna stvorenja.

Austrija - Krampus plaši decu

Sveti Nikola u istoriji ima svog zlog protivnika Krampusa koji ima zadatak da pred Božić kazni decu koja su se loše ponašala.

Obično se u tom periodu organizuju parade kada ulicama marširaju maskirani muškarci koji nose lance i korpe kojima bi trebalo da otmu bezobraznu decu.

To je svakako jedan od načina da naterate decu da se klone ulice.

Ovakvi događaji se i danas svake godine održavaju u većini alpskih gradova.

AP Photo/Michael Gruber
Širom Austrije se mnogi oblače u Krampusa na tradicionalnim paradama

Njegovo poreklo je nerazjašnjeno, a neki folkloristi i antropolozi pretpostavljaju da se Krampus javio pre pojave hrišćanstva. Ime potiče od reči kramper, što znači "kandža" i verovalo se da je on sin nordijske boginje podzemlja Hele. U 12. veku je katolička crkva pokušala da zabrani proslave u čast Krampusu zbog njegove sličnosti sa đavolom, a i mnogo kasnije, 1934. godine, Hrišćanska socijalistička partija je zabranila održavanje ovih svečanosti i delila pamflete na kojima je pisalo da je on zao. Ipak, ove zabrane nisu učinile da ljudi zaborave Krampusa.

Ulične proslave se održavaju u Bavarskoj, u Nemačkoj, u selima na severu Italije, kao i u Vašingtonu i Čikagu u Sjedinjenim Državama.

Švedska - Božićni jarac

Koreni ove neobične tradicije u Švedskoj potiču iz 11. veka kada se pominje figura jarca, veličine čoveka, koji prati Svetog Nikolu.

Svake godine se širom skandinavske zemlje mogu videti konstrukcije Jula, a najpoznatija je u Gavleu - visine oko 12 metara. Nažalost, skulptura je privlačila i one koji su želeli da je zapale, pa je od 1966. uništena oko 36 puta.

Profimedia
Božićni jarac u Švedskoj

Božićni jarac se pominje u mnogim starijim božićnim pesmama koje datiraju iz kasnog 19. i početka 20. veka, kada tradicija Deda Mraza nije bila u potpunosti uspostavljena širom Švedske.

Gvatemala - kako oterati đavola čišćenjem kuće?

U Gvatemali se čistoća veoma poštuje, a lokalci veruju da đavo i zle zile žive u tamnim i prljavim ćoškovima kuća.

Zato se u nedelji uoči Božića sve mora pospremiti, a đubre i otpaci se potom nakupe ispred doma. Na vrh gomile se potom stavi figurica đavola i onda se sve zapali.

Događaj se zove La quema del Diablo, odnosno, "Paljenje đavola". Veruje se da se uništi sve loše iz prethodne godine, pa se tako iz pepela ulazi u novu godinu.

Italija - veštica kao pomagač

U italijanskom folkloru postoji priča o staroj veštici La Befani koja deci donosi poklone.

Kako se navodi, tri mudraca su pozvala vešticu da im se pridruži da vide bebu Isusa. Ona je rekla da je zauzeta kućnim poklonima i da ne može da dođe. Međutim, predomislila se, ali nije mogla da ih pronađe, pa je uvek u potrazi za malom bebom. Zato deci ostavlja poklone, dobroj daruje igračke, slatkiše ili voće, dok će nevaljali mališani biti "Nagrađeni" lukom ili komadićima uglja.

Profimedia
La Befana u Italiji deci donosi poklone

Smatra se da je ovaj običaj iskombinovao elemente koji su ranije postojali zajedno sa hrišćanstvom.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike