Ukrajina prvi put slavi Božić 25. decembra: Želeli su na sve načine da se udalje od Rusije

25.12.2023

10:49

0

Zelenski je pomerio obeležavanje praznika Hristovog rođenja

Ukrajina prvi put slavi Božić 25. decembra: Želeli su na sve načine da se udalje od Rusije
Ukrajina je prešla na gregorijanski kalendar kada je u pitanju obeležavanje verskih praznika - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski pravoslavni hrišćani prvi put ove godine slave Božić 25. decembra iako se u toj zemlji tradicionalno do sada poštovao julijanski kalendar koji koristi i Rusija, prema kojem se praznik obeležava 7. januara.         

Ukrajina sada, u daljem udaljavanju od Rusije, obeležava Božić prema zapadnom ili georgijanskom kalendaru koji koristi u svakodnevnom životu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski promenio je zakon u julu, rekavši da je Ukrajincima omogućio da "napuste rusko nasleđe" proslavljanja Božića u januaru. 
Zelenski je u božićnoj poruci rekao da su svi Ukrajinci sada zajedno.   

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Proslava Božića u selu Krivorovnja

     

- Svi zajedno slavimo Božić. Na isti datum, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna ujedinjena zemlja - naveo je Zelenski.        

BBC navodi da u glavnom gradu Kijevu bračni par Lesija Šestakova, katolkinja, i Oleksandar Šestakov, pravoslavac, zajedno proslavljaju Božić. 

Oni su do sada Božić obeležavali dva puta, a jutros su sa roditeljima prisustvovali službi u gradskoj katoličkoj katedrali.

Ukrajinska pravoslavna crkva, novoformirana nezavisna crkva koja je svoju prvu službu održala 2019. godine, takođe je promenila datum za proslavu Božića na 25. decembar.

Ukrajinska pravoslavna crkva formalno se odvojila od Ruske pravoslavne crkve nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike