Kako je vojna hunta u Mjanmaru razbesnela Kinu? Bili su na njihovoj strani, a onda je kap prelila čašu

21.12.2023

21:15

0

Stvari su počele da se menjaju krajem oktobra, kada je savez etničkih pobunjeničkih grupa pokrenuo veliku ofanzivu pod nazivom "Operacija 1027"

Kako je vojna hunta u Mjanmaru razbesnela Kinu? Bili su na njihovoj strani, a onda je kap prelila čašu
Borbe u Mjanmaru - Copyright AP Photo/Aung Shine Oo, File

Uspešni onlajn centri za prevare konačno su isprovocirali Kinu da izgubi strpljenje sa vojnim vladarima Mjanmara.

Osiromašena nacija jugoistočne Azije dugo je bila problematično mesto na jugozapadnoj granici Kine. Decenijama su pekinški lideri igrali pažljivu igru podržavajući vojne režime Mjanmara, dajući im potrebnu ekonomsku, vojnu i diplomatsku podršku, uključujući i u Ujedinjenim nacijama, istovremeno održavajući bliske veze sa moćnim pobunjeničkim milicijama duž njegovih granica.

Međutim, bes Pekinga raste zbog mjanmarskih generala koji su preuzeli vlast 2021. godine, zbacivši demokratski izabranu vladu sa kojom je Peking izgradio bliske odnose i oživljavajući svojevrsnu izolovanu vladavinu hunte pod kojom je narod Mjanmara bio decenijama.

Duboko nepopularan režim od tada je bio zauzet vođenjem opakog građanskog rata, boreći se da održi vlast nad sve većim delom svoje teritorije ili da ostvari tamošnje ekonomske i strateške interese Pekinga, uključujući ambiciozni infrastrukturni koridor koji ima za cilj povezivanje jugozapada Kine bez izlaza na more sa Indijskim okeanom.

Poslednjih meseci to nezadovoljstvo dostiglo je nove nivoe pošto je hunta odugovlačila sa hitnim bezbednosnim prioritetom Pekinga: gašenjem zloglasnih onlajn centara za prevare koji su se širili duž njegove granice sa Mjanmarom.

Planinsko pogranično područje zemlje dugo je bilo raj za kockanje, drogu i trgovinu ljudima i divljim životinjama. Ali od pandemije kovida 19, onlajn operacije prevare, od kojih mnoge vode kineski bosovi organizovanog kriminala, procvetale su.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

U strogo čuvanim kompleksima pod kontrolom lokalnih gospodara rata desetine hiljada ljudi, uglavnom Kineza, zarobljene su i prisiljene da varaju strance sofisticiranim trikovima preko interneta.

Peking je izvršio pritisak na vojnu vladu Mjanmara da obuzda operacije prevare, ali to nije dalo mnogo rezultata.

Stvari su počele da se menjaju krajem oktobra, kada je savez etničkih pobunjeničkih grupa pokrenuo protiv hunte veliku ofanzivu pod nazivom "Operacija 1027".

Kako su etničke milicije zauzele gradove i vojne položaje u severnoj državi Šan, oslobođeni su brojni objekti za prevare u blizini kineske granice. Hiljade žrtava trgovine ljudima vraćene su u Kinu, zajedno sa osumnjičenim kolovođama, prema kineskim vlastima i milicijama.

Moćne porodice ratnih vođa, koje podržava hunta i koje je zakon nekada smatrao nedodirljivima, sada su u pritvoru kineske policije.

- Kina je koristila "Operaciju 1027" da maksimalno uveća pritisak na vojni režim, da ga primora da započne suzbijanje prekograničnog kriminala čiji su cilj kineski državljani - rekao je Džejson Tauer, direktor američkog Instituta za mir (USIP) u Mjanmaru.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Prošle nedelje Peking je rekao da je pomogao hunti da postigne privremeni prekid vatre sa pobunjenicima, nakon što je dogovorio da se dve strane sastanu u Kini radi mirovnih pregovora, ali pomoć Pekinga su skupo platili - propašću preostalih kriminalnih porodica na koje se hunta oslanjala da bi vladala pograničnim regionom.

"Prećutna podrška"

Rastuća kineska frustracija huntom zbog njenog neuspeha da se uhvati ukoštac sa razgranatim prevarama nije nestala kad su etnički pobunjenici pokrenuli svoj napad 27. oktobra.

Najavljujući ofanzivu, naoružane etničke grupe, koje se nazivaju Alijansa tri bratstva, navele su potrebu da se uklone masovne mreže za prevaru kao glavno opravdanje.

Alijansa se obavezala ne samo da će zbaciti vojne diktatore, već i da će „iskoreniti telekomunikacione prevare, kanale obmane i njihove pokrovitelje širom zemlje, uključujući područja duž kinesko-mjanmarske granice“, što je poruka za koju stručnjaci kažu da je očigledno bila namenjena Pekingu.

Kina je počela javno da pritiska huntu da suzbije prekogranični kriminal usmeren na kineske državljane u maju, kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Ćin Gang posetio glavni grad Mjanmara Nejpjido i pokrenuo to pitanje sa načelnikom vojske, generalom Min Aung Hlaingom.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Veći deo ove godine kineski zvaničnici su pozivali etničke oružane grupe da se uzdrže od eskalacije sukoba i da pregovaraju sa vojskom, što je dovelo do nekoliko sastanaka između dve strane, navodi Tauer.

- Čini se da se ovo prilično dramatično promenilo nakon oktobra. Kineska frustracija huntom na kraju je ono što je dovelo do toga da ovi pozivi prestanu. I kada je taj pritisak nestao, nešto poput "Operacije 1027" postalo je moguće - rekao je on.

Jedno ključno središte prevare bio je Kokang, regija koja je dom mnogih etničkih Han Kineza i koju kontroliše vojska Mjanmara preko granične straže Kokang. Miliciju je osnovao šef hunte Min Aung Hlaing da bi vladao Kokangom nakon što je predvodio vojnu operaciju 2009. za zbacivanje Vojske Mijanmarske nacionalne demokratske alijanse (MNDAA).

MNDAA, pretežno etnička kineska oružana grupa, sada je ključni igrač u Alijansi tri bratstva koja preuzima kontrolu nad teritorijom u regionu.

"Poslednja kap"

Stručnjaci kažu da je posebno brutalan incident u glavnom gradu Kokanga Laukaingu, kazino gradu koji se graniči sa kineskom provincijom Junan i koji se poslednjih godina pretvorio u centar za internet prevare, bio još jedan veliki test strpljenja Pekinga.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Prema izveštajima lokalnih medija u Mjanmaru i Tajlandu, u sitne sate 20. oktobra stražari su pucali i ubili više kineskih državljana tokom pokušaja bekstva iz centra za prevare u Laukaingu.

Ti izveštaji su ubrzo počeli da kruže kineskim društvenim mrežama.

Pričalo se da su među žrtvama četiri prikrivena kineska policajca, što je tvrdio Hu Ksiđin, bivši glavni urednik državnog medija "Global Times".

Prema kineskim državnim medijima, imanjem Crouching Tiger Villa upravljao je Ming Šučang, bivši zvaničnik Kokanga i glava moćne porodice čiji članovi imaju istaknute položaje u lokalnoj vladi i miliciji hunte.

- Mislim da je to bila poslednja kap koja je prelila čašu i koja je dovela do toga da Kina manje-više da zeleno svetlo za ovu operaciju - rekao je Tauer.

Četiri dana nakon pokretanja "Operacije 1027" kineski ministar javne bezbednosti Vang Sjaohong stigao je u Nejpjido. Na sastanku sa Min Aung Hlaingom šef kineske policije rekao je da će agencije za sprovođenje zakona u obe zemlje ojačati saradnju na suzbijanju sajber prevara i onlajn kockanja.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Zatim je sredinom novembra kineska policija izdala naloge za hapšenje Minga i njegova tri rođaka, uključujući i njegovog sina, koji je vođa u snagama granične straže Kokang. Optuženi su da vode centre za prevare koji ciljaju kineske građane i da otvoreno koriste oružane snage za zaštitu svojih operacija.

Nekoliko dana kasnije tri rođaka su predata na granici i odvedena u kineski pritvor, dok je Ming navodno oduzeo sebi život pre nego što je uhapšen, navodi kineska državna televizija CCTV.

Do kraja novembra vlasti u Mjanmaru predale su Kini 31.000 osumnjičenih otkako su vlasti obe zemlje u septembru pokrenule suzbijanje onlajn prevara, saopštilo je kinesko Ministarstvo javne bezbednosti. Ogromna većina tih osumnjičenih vraćena je nakon "Operacije 1027".

Ričard Horsi, viši savetnik za Mjanmar za Međunarodnu kriznu grupu, rekao je da je razbijanje centara za prevare za Kinu kratkoročno imalo veći prioritet od mira na granici.

- Kina je proračunala da je kratkotrajni period nestabilnosti i sukoba na granici potreban da bi se zatvorili centri za prevare. Ali ne mislim da Kina želi da se ovaj sukob nastavi duže nego što je potrebno ili da se širi više nego što je potrebno - kazao je on.

Mirovni pregovori

Kina je više puta pozivala na deeskalaciju sukoba u Mjanmaru. Najavljujući privremeni prekid vatre prošlog četvrtka, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da Peking čini "nemilosrdne napore da promoviše pregovore o okončanju borbi" od njihovog izbijanja u oktobru.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Međutim, stručnjaci kažu da je u praksi Peking do početka ovog meseca koristio uglavnom pristup nemešanja.

Eksperti kažu da bi iznenadno učešće Kine u mirovnim pregovorima moglo da utiče na ponovnu promenu računice Pekinga. Pobunjenička ofanziva u Šanu bila je izuzetno uspešna, a druge pobunjeničke grupe su pokrenule sopstvene napade na drugim mestima širom Mjanmara, navodeći snage hunte da se dodatno rasprostru po zemlji.

- Kineske vlasti verovatno nisu očekivale da će operacija dovesti do potpunog prekida unosne granične trgovine između Kine i Mjanmara, niti su očekivale da će se ona raširiti po celoj zemlji, uzrokujući da vojska Mjanmara izgubi stotine pozicija i zabeleži velike gubitke na bojnom polju - rekao je Tauer.

Peking je sve više zabrinut da bi produženi prekid granične trgovine zadao ozbiljan udarac ekonomiji na jugozapadu Kine, posebno pograničnoj provinciji Junan. Konflikt koji je u toku takođe bi mogao da ugrozi energetsku bezbednost Kine, jer se mnoge njene jugozapadne provincije oslanjaju na naftovod Kina-Mjanmar za pristup nafti i gasu, navodi Tauer.

Ta zabrinutost je verovatno igrala ulogu u odluci Kine da pomogne hunti da posreduje u mirovnim pregovorima sa Alijansom tri bratstva.

Dana 10. decembra, dan pre nego što je vojna vlada otkrila da je vodila razgovore sa pobunjenicima uz pomoć Kine, kineska policija je izdala novu grupu naloga za hapšenje za 10 navodnih „kolovođa“ Kokangovih onlajn sindikata za prevare optuženih za prevaru, ubistvo i trgovinu ljudima.

Profimedia
Pobunjenici (TNLA)

Njih 10 potiče iz moćnih porodica u Kokangu, uključujući vođe snaga granične straže koje kontrolišu ono što je ostalo od jedne od najvažnijih graničnih zona hunte sa Kinom.

Najistaknutija figura među njima je Bai Sučeng, koji je prebegao iz MNDAA i udružio se sa Min Aung Hlaingom da uspostavi kontrolu vojske Mjanmara nad regionom još 2009. godine.

Stručnjaci kažu da Kina efektivno koristi naloge da primora huntu da tiho napusti Kokang i vrati teritoriju MNDAA.

- Ovi nalozi stavljaju vojsku Mjanmara u izuzetno težak položaj. Pošto vojska Mjanmara ne može da kontroliše Kokang bez svojih vođa granične straže, njihova predaja kineskoj strani predstavlja predaju Kokanga MNDAA i njenim saveznicima - objasnio je Tauer.

Za to vreme prekid vatre već izgleda nestabilno.

U sredu je Alijansa tri bratstva ponovo potvrdila posvećenost porazu vojne diktature. Tom prilikom nisu pomenuti mirovni pregovori ili prekid vatre.

I borbe su nastavljene u državi Šan. Nacionalna oslobodilačka armija Taang (TNLA), etnička pobunjenička grupa u okviru Alijanse tri bratstva, rekla je agenciji AFP da je zauzela trgovačko središte Namhsan u petak, dan nakon što je Peking objavio privremeni prekid vatre.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike