Tragovi krvavih ruku na zidu rešavaju slučaj? Nestanak petorice muškaraca potresao Meksiko, porodice samo mole za njihova tela

07.09.2023

21:46

0

Vlasti još istražuju motive zločina, ali stanovnici Lagos de Morena imaju svoje teorije

Tragovi krvavih ruku na zidu rešavaju slučaj? Nestanak petorice muškaraca potresao Meksiko, porodice samo mole za njihova tela
Copyright Profimedia

Krvavi otisci ruku u napuštenoj kući daju trag o sudbini petorice mladih Meksikanaca za koje se veruje da su bili mučeni i ubijeni i da je za njihovu smrt odgovoran narko-kartel.

Pretpostavlja se da su petorica muškaraca starosti od 19 do 22 godine ubijena, ali za to nema dokaza, pa njihove porodice i dalje žive u neizvesnosti.

- I dalje se nadamo da će nam telo biti vraćeno na hrišćansku sahranu - rekao je Armando Olmeda, otac Roberta Karlosa, jednog od pet mladića.

Ovaj 20-godišnji student mašinstva i ljubitelj boksa planirao je da napusti rodni grad Lagos de Moreno, u zapadnoj državi Halisko, i preseli se u Kanadu.

Ubistva i otmice su uobičajene u Meksiku, ali otmica petorice prijatelja 11. avgusta tokom druženja na vidikovcu šokirala je zemlju.

Javnsot je posebno postala uznemirena nakon jezivih slika koje su procurile, a na kojima se vide muškarci kako kleče i sa zapušenim ustima i vezanih ruku.

 

 

Činilo se da da u jednom od prijatelja napada drugi, a pretpostavlja se da su ga na to naterali otmičari.

Carovanje kartela

U kući u kojoj se veruje da su se dogodila ubistva grafiti na zidovima glase: „Dobro došao, MZ". To je očigledna referenca na Ismaela „Majoa“ Zambadu, jednog od vođa kartela Sinaloa, koji je u ratu sa rivalskom bandom nove generacije iz Haliska.

Vlasti još istražuju motive zločina, ali stanovnici Lagos de Morena imaju svoje teorije - prisilno regrutovanje u bandu i demonstraciju sile trgovaca drogom.

Mladi Meksikanci su „vojnici“ kartela, koji koriste laži da ih regrutuju, rekao je sveštenik Maurisio Himenez.

Nakon što su prijatelji nestali, vlasti su pritvorile 85 osoba pod sumnjom da su umešane u zločine kao što je nestanak osoba, rekao je za AFP zvaničnik bezbednosti Haliska Rikardo Sančez.

U blizini mesta tragedije lokacija je i dalje ograđena nakon što je tužilaštvo 21. avgusta pronašlo kosti.

Profimedia
 

Stručnjaci istražuju da li se radi o ostacima nestalih muškaraca, dok je slučaj zaprepastio mlade ljude u Lagos de Morenu.

U gradu u kom kriminalci paze na svaki kutak od 2009. godine registrovano je više od 400 nestalih osoba.

Veruje se da su mnogi završili u tajnim grobnicama i krematorijumima ili da su njihovi ostaci rastvoreni u kiselini.

Policija je „upadljiva po svom odsustvu“, požalio se jedan lokalni sindikalni lider koji nije želeo da bude imenovan, prijavivši nagli pad poslovanja.

Halisko ima najviše nestalih osoba među 32 meksičke države - oko 15.000 od 1962. godine.

Većina nestanaka dogodila se nakon pokretanja kontroverzne vojne ofanzive protiv droge 2006. godine.

Od tada se stopa ubistava u zemlji utrostručila na 25 na 100.000 stanovnika. U junu su vlasti izvestile da su pronašle najmanje 45 vreća sa ljudskim ostacima u jaruzi u Zapopanu, predgrađu glavnog grada Haliska Gvadalahare.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike