U ovoj zemlji novinarstvo je najopasnija profesija: Ubistva i napadi na pripadnike medija postali su uobičajena stvar

16.07.2023

09:15

0

Oni koje se bave ovim poslom svesni su rizika

U ovoj zemlji novinarstvo je najopasnija profesija: Ubistva i napadi na pripadnike medija postali su uobičajena stvar
Ubistva novinara u Meksiku - Copyright Profimedia

U Meksiku je novinarstvo postalo jedna od najsmrtonosnijih profesija. Prošle subote je pronađen mrtav još jedan reporter - Luis Sančez, аli izgleda da je javnost previše zastrašena da bi pokazala ogorčenje.

Telo Luisa Martina Sančeza Injigesa pronađeno je umotano u plastiku, vezanih ruku, sa porukom zakačenom na nož u grudima. Vlasti nisu otkrile šta piše u porukama, ali takve beleške često ostavljaju narko-karteli sa telima žrtava. Ovaj 59-godišnji dopisnik „La Jornade" kidnapovan je u meksičkoj državi Najarit prošle srede, a pronađen je mrtav prošle subote. On je treći dopisnik ovog dnevnog lista koji je ubijen u poslednje vreme, a drugi u 2023. godine.

Prema rečima glavnog državnog tužioca Meksika Alehandra Gerca Manera, u poslednjih nekoliko dana nestala su još dva medijska profesionalca. Dok je jedan od tada pronađen živ, drugi se i dalje vodi kao nestao. Sumnja se da su zajedno radili na priči.

Tužan rekord

U Meksiku je nasilje nad novinarima poraslo do te mere da je zemlja sada tužni rekorder. Više organizacija, uključujući Reportere bez granica (RSF), smatra Meksiko najsmrtonosnijom zemljom za novinare u Severnoj i Južnoj Americi. Prema RSF-u, Meksiko je 2022. godine bio zemlja sa najviše ubijenih novinara širom sveta (11).

Pored ubistava, organizacije za ljudska prava kao što je Član 19 takođe prate svakodnevne napade na novinare i otkrili su da su u junu 2022. novinar ili medijska institucija napadnuti na svakih 14 sati u Meksiku.

Profimedia
 

Država odgovorna za trećinu napada

Član 19 procenjuje da su za mnoge napade na novinare u Meksiku krivi državne ili lokalne vlasti. Od 2007. godine meksička administracija, bilo na saveznom, državnom ili lokalnom nivou, najčešći je agresor na medije. U prvoj polovini 2022. godine vlasti su izvršile 128 napada, ili oko 38,67 odsto svih napada koje je organizacija dokumentovala.

U Meksiku su napadi na novinare dugo bili depresivna stvarnost. Prvi izveštaj o novinaru ubijenom u Meksiku datira iz 1860. godine. Visentea Segura Arguelesa, suosnivača satiričnog časopisa "Don Simplicio", izdavača još dva lista i predstavnika političko-konzervativnog novinarstva, ubio je liberalni vojnik u Meksiko Sitiju.

Od tada su stotine novinara ubijene. Do sada, od kada je sadašnji predsednik Andres Manuel Lopez Obrador preuzeo dužnost 2018. godine, ubijena su 44 novinara, od kojih je Sančez Injigues bio najnoviji.

Svesni rizika

U drugim slučajevima napadi su se završili manje tragično. Nepoznati motociklisti su 15. decembra 2022. pucali na istaknutog voditelja vesti Zira Gomesa Lejvu u prolazu u Meksiko Sitiju. Njegov automobil otporan na metke zaštitio ga je od tri direktna hica.

AP Photo/Eduardo Verdugo
 

- Znamo da se bavimo novinarstvom u nasilnoj i opasnoj zemlji i da smo izloženi rizicima - rekao je tada Gomez Lejva, dodajući da u meksičkoj prestonici nije viđeno ništa slično od 1980-ih.

On je istakao da je nasilje obično više usmereno na lokalne novinare i manje medijske kuće nego na renomirane novinare koji rade za najveće meksičke kuće.

Da li je ovo bio direktan napad na Gomeza Lejvu ili običan napad u zemlji narušenoj svakodnevnim nasiljem? U 2022. godini u zemlji je zabeleženo više od 30.000 ubistava, dok je nestalo više od 109.000 osoba. Gomes Lejva nije bio voljan da donosi bilo kakve ishitrene zaključke: „Ne postoji izvesnost, samo neizvesnost".

Neosetljivi na nasilje?

Čini se da je nasilje postalo toliko uobičajeno da građani Meksika pokazuju malo gneva, a još manje bunta.

- Sve dok smo moja porodica i ja bezbedni, nije važno šta se dešava oko mene - opisala je uobičajen stav istraživačka novinarka Anabel Ernandes.

AP Photo/Eduardo Verdugo
 

- Ova apatija, ova ravnodušnost naroda prema patnji drugih stvara više prostora za nekažnjivost i dovodi do većeg nasilja nad svima nama, uključujući i novinare. Ova gruba sila, zastrašivanje i potčinjavanje naroda na nišanu, bilo od strane narko bandi, oružanih snaga ili policije, baca naciju na kolena pred licem ne samo nasilja, već i autoritarizma, što će imati posledice za generacije koje dolaze - zaključila je Ernandes.

Ernandes je, kao i Gomes Lejva, dobro poznata u Meksiku.

Ona je tvrdila da je napredak koji je Meksio postigao u oblasti ljudskih prava u proteklim decenijama sada pod znakom pitanja, jer su ugroženi ne samo novinarstvo, već i demokratija nacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike