Policijski zvaničnik uhapšen zbog nestanka 43 studenta: Oteli ih i spalili, slučaj i dalje nerešen

27.06.2023

10:33

0

Ostaci samo tri studenta su identifikovani

Policijski zvaničnik uhapšen zbog nestanka 43 studenta: Oteli ih i spalili, slučaj i dalje nerešen
Slike nestalih meksičkih studenata - Copyright AP Photo/Claudio Cruz, File

Meksičke vlasti su saopštile da su uhapsile bivšeg šefa federalne jedinice za borbu protiv kidnapovanja, Gualberta Ramireza, u vezi sa nestankom 43 studenta 2014. godine.

Ramirez je bio šef jedinice za borbu protiv otmica u okviru kancelarije državnog tužioca, kada su nestali studenti sa učiteljskog koledža Ajocinapa u južnom Meksiku.
        
Pomoćnik meksičkog ministra unutrašnjih poslova Alehandro Ensinas rekao je da se Ramirez suočava sa optužbama zbog neuspešne istrage o otmicama.
     
Snage bezbednosti otele su studente iz autobusa u gradu Iguala 26. septembra 2014. i predale ih lokalnoj narko-bandi, koja ih je navodno ubila i spalila.

AP Photo/Marco Ugarte
 

Ostaci samo tri studenta su identifikovani.

Jedan meksički vojni zvaničnik rekao je prošle sedmice da je osam vojnika privedeno u tom slučaju i da se čeka eventualno podizanje optužnice civilnog tužioca.

Nedavna otkrića su potvrdila umešanost vojske u tu otmicu, ali motiv ostaje nejasan, iako ima sve više dokaza da je možda uključivao policijsku i vojnu saradnju sa trgovcima drogom.

Početne istrage o navodnim počiniocima bile su toliko kompromitovane pogrešnim rukovanjem dokazima, kao i zbog korišćenja mučenja, prinude i iznuđenih priznanja, da su mnoge optužbe kasnije odbačene.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike