Sedmica u svetu: Novi napadi na Moskvu, najava mirovnog samita u Ukrajini i potopljena i preznojena planeta

06.08.2023

21:14

0

Napadi na Donalda Trampa su se nastavili, što podizanjem nove optužnice, što skoro sinhronizovanim ocrnjivanjem, situacija u Nigeru se budno pratila, a na ulicama Pakistana bila je tužna povorka

Sedmica u svetu: Novi napadi na Moskvu, najava mirovnog samita u Ukrajini i potopljena i preznojena planeta
Copyright Profimedia House Select Committee via AP/Sam Mednick/Ng Han Guan/Efrem Lukatsky

U nedelji za nama (31. jula - 6. avgusta) ukrajinski dronovi ponovo su napali Moskvu, dok je Kijev najavljivao takozvani mirovni samit, a svet se borio sa poplavama, toplotnim talasima i požarima. Napadi na Donalda Trampa su se nastavili, što podizanjem nove optužnice, što skoro sinhronizovanim ocrnjivanjem, situacija u Nigeru se budno pratila, a na ulicama Pakistana bila je tužna povorka.

Novi napadi na Moskvu i najava mirovnog samita u Ukrajini

Borbe na istoku Evrope nastavile su da se vode i na jugoistoku Ukrajine i na zapadu Rusije. Ukrajinske snage su u utorak napale Moskvu sa tri bespilotne letelice, od kojih su dve oborene, dok je Crnomorska flota napadnuta dronovima, ali je Rusija uspela da spreči ovu akciju.

AP photo
 

Penzionisani general poljskih kopnenih snaga i komandant specijalnih snaga Roman Polko kritikovao je ukrajinsku vojsku zbog tempa njene kontraofanzive, za koju on smatra da ne treba ni da se naziva tako, Meksiko je saoštio da neće da učestvuje u pregovorima o Ukrajini bez Rusije, a SAD su poručile da ne smatraju prisustvo boraca Vagner grupe u Belorusiji pretnjom za Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a.

Hongkonški medij "Azija tajms" pisao je da se zapadno oružje koristi za napade na Rusiju uprkos obećanjima koja je Kijev dao Vašingtonu, brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva istakao je SB UN treba da bude platforma za razgovor o situaciji u Ukrajini, dok je Zelenski najavio mirovni samit u svojoj zemlji u septembru.

Ankete su pokazale da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu veruje 77 odsto Rusa, kao i da 51 odsto Amerikanaca ne želi da se Ukrajini šalje još pomoći, Moskva je iznela uslove za povratak u prehrambeni sporazum, dok su počele da kruže priče i da namerava da se povuče iz nukelarnog sporazuma.

Hajka na Trampa

AP Photo/Sue Ogrocki, File
 

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je novu optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koga podržava najveći broj republikanaca, u okviru istrage o naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine koji su doveli do upada u Kapitol 6. januara 2021. godine.

Džon Lauro, advokat Donalda Trampa, rekao je da nova optužnica protiv njegovog klijenta predstavlja napad na "politički govor", dok je sam Tramp izjavio da optužnica govori o korupciji u SAD u poslednje tri godine.

Uoči odlaska u federalni sud u Vašingtonu, gde je otputovao privatnim avionom, Tramp je u svom stilu poručio da mu je velika čast što će ga uhapsiti, da bi se na samom sudu izjasnio da nije kriv, a šta sve stoji u novoj optužnici protiv bivšeg predsednika SAD možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Niger u haosu

AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou
 

Vojna hunta u Nigeru uhapsila je u ponedeljak predsednika bivše vladajuće Partije za demokratiju i socijalizam Nigera Fumakoje Gadoa, Burkina Faso i Mali saopštili su da bi vojna intervencija protiv ove zemlje bila ravna objavi rata, a ceo svet se zapitao zašto građani Nigera mašu ruskim zastavama i poručuju da mrze Francusku.

Svetska banka obustavila je svoje isplate za sve operacije u Nigeru, italijanska vlada saopštila je da nema dokaza da je Moskva umešana u vojni puč, Kremlj je izrazio zabrinutost zbog situacije u ovoj zemlji, a kako bi državni udar u Nigeru mogao da poremeti odnos moći u svetu i samoj Africi možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Pakistanska krvava bajka

AP Photo/Fareed Khan
 

U eksploziji bombe na političkom mitingu u severozapadnom okrugu Badžur u Pakistanu, koji se graniči sa Avganistanom, poginule su 54 osobe, dok je nekoliko desetina ranjeno, a na kraju se ispostavilo da je reč o delu bombaša samoubice, pripadnika Ilsamske države. Na sve to, za vikend je bivši premijer Imran Kan osuđen na tri godine zatvora i uhapšen zbog korupcije, a kako su bombaši samoubice postali političko oružje u Pakistanu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Poplave i nepogode

Profimedia
 

U Italiji je ponovo snimljen tornado, u Sloveniji su poplave bile posebno razorne i smrtonosne, Japan je bio na udaru snažnog tajfuna u kom je stradala jedna osoba, a u Austriji su strahovali od pucanja brane zbog nabujale vode.

Foto: AP Photo/Ng Han Guan
 

Stotine hiljada ljudi evakuisano je iz Pekinga zbog poplava koje su pogodile prestonicu Kine, u kojima je život izgubilo 11 osoba, i susednu provinciju Hebej, u kojoj je stradalo 10 ljudi, a među korisnicima društvenih mreža posebno je postao popularan snimak čoveka u automobilu koji nosi i prevrće snažna bujica.

Vrelina bez presedana

Iako su se požari delimično smirili ove sedmice, početkom nedelju buknuli su na grčkim ostrvima Hios, Tasos i Kefalonija, dok je u Japanu devojčica umrla od vrućine dok se vraćala iz škole. Za drugu polovinu avgusta najavljene su rekordne temperature za jug Evrope i sredozemlje, Južna Koreja podigla je na najviši nivo meteo-alarm jer su u nekim delovima te zemlje zabeležene rekordne temperature od preko 38 stepeni Celzijusa, meteorolog je najavio pakleno leto za Španiju, a okeani su oborili temperaturni rekord, što je zabrinulo naučnike.

AP Photo/Hassan Ammar, File
 

Zemljotresi na sve strane

Ove sedmice treslo se na sve strane, pa je tako zabeleženo nekoliko zemljotresa u Grčkoj, dok su jaki potresi pogodili i Tursku, Albaniju, Hrvatsku i Argentinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike