Poljski general doveo u pitanje postojanje ukrajinske kontraofanzive: To je jaka reč, teško da bi se ono što vidimo moglo nazvati tako

01.08.2023

19:03

0

Panzionisani zvaničnik izrazio je nadu da ukrajinske snage samo „ispituju“ ruske pozicije za neke buduće „probojne" operacije, možda na jesen

Poljski general doveo u pitanje postojanje ukrajinske kontraofanzive: To je jaka reč, teško da bi se ono što vidimo moglo nazvati tako
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Predstojećeg petka biće obeležena dva meseca od početka ukrajinske kontraofanzive, tokom koje su ukrajinske snage ostvarile malo uspeha u skoro 60 dana teških borbi protiv utvrđenih ruskih položaja uprkos tome što su prošli obuku NATO-a i dobile desetine milijardi dolara vojne pomoći.

Penzionisani general poljskih kopnenih snaga i komandant specijalnih snaga Roman Polko kritikovao je ukrajinsku vojsku zbog tempa njene kontraofanzive, što sugeriše da se njene operacije ne mogu čak ni opisati kao takve.

- Kontraofanziva je jaka reč. Kontraofanziva je po definiciji delovanje duž širokog fronta sa velikim snagama, izvođenje operacija koje jasno pokazuju preuzimanje inicijative. To nije baš vidljivo - rekao je Polko u intervjuu za lokalne medije.

- Ukrajina iz mnogo razloga, a ne znam da li je to zbog nedostatka pripreme ili nedostatka vazdušnih snaga i artiljerije, ograničava svoje aktivnosti na male taktičke pokrete, bilo u oblasti Bahmuta (Artjomovska) ili na jugu - dodao je bivši komandant.

Polko, koji je ranije bio vršilac dužnosti šefa poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost i komandant jedinice poljskih specijalnih snaga JW GROM tokom invazije i okupacije Iraka koje su predvodile SAD, izrazio je nadu da ukrajinske snage samo „ispituju“ ruske pozicije za neke buduće „probojne" operacije, možda na jesen.

Profimedia
 

Iako je priznao neuspeh dosadašnje kontraofanzive Kijeva, poljski oficir je ipak govorio protiv mogućnosti mirovnog sporazuma sa Moskvom, posebno onog koje bi Ukrajini mogli da „nametnu“ zapadni pokrovitelji.

- Kompromis podrazumeva da Ukrajina sebi oduzme deo teritorije samo bi odložio sukob - tvrdi on.

Ukrajinski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog i ministra odbrane Oleksija Reznikova, sve češće priznaju da dugo očekivana letnja ofanziva koja je počela 4. juna ide „sporije nego što se želelo“ i da „kasne u sprovođenju plana“, ali su ipak tvrdili da sve ide „prema planu“ i da su akcije Kijeva ukorenjene u želji da se ograniče žrtve.

Akcije Kijeva govore drugačije, a ruski ministar odbrane izvestio je u ponedeljak da je Kijev samo u julu izgubio skoro 21.000 vojnika i preko 2.200 komada vojne opreme, uključujući tešku oklopnu i artiljeriju koje je obezbedio NATO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike