Rusija razmatra povlačenje iz nuklearnog sporazuma! Putin je već upozoravao na to

04.08.2023

13:38

0

Tim sporazumom su zabranjene sve nuklearne probe osim onih koje se sprovode pod zemljom

Rusija razmatra povlačenje iz nuklearnog sporazuma! Putin je već upozoravao na to
Nuklearno oružje - Copyright Profimedia

Određeni ljudi unutar ruske vlade navodno zagovaraju povlačenje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), međunarodnog sporazuma o obustavi svih testova nuklearnog oružja. Dokument iz 1996. nikada nije stupio na snagu jer ga neke zemlje, uključujući SAD, nisu ratifikovale.

Predloženi potez za povlačenje ratifikacije bio bi pre simboličan nego praktičan, čime bi stav Rusije u vezi sa CTBT-om bio isti kao i stav SAD, navodi poslovni medij "Komersant", koji je izvestio o tome u četvrtak. Kako se navodi, diskusija je u ranoj fazi.

Sporazum je u sredu spomenula Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova. Tokom nedeljnog brifinga za medije ona je primetila da se u subotu obeležava 60. godišnjica Sporazuma o delimičnoj zabrani testiranja.

Tim sporazumom su zabranjene sve nuklearne probe osim onih koje se sprovode pod zemljom. Zaharova je podsetila medije da je pokušaj proširenja zabrane 1996. godine propao i za to okrivila „destruktivne i neodgovorne akcije” SAD.

Trampova Bela kuća je 2018. još jednom dobila da ratifikuje CTBT prilikom ažuriranja nuklearnog stava SAD. Njegov naslednik Džo Bajden je formalno preokrenuo tu politiku. Revizija iz 2022. izrazila je posvećenost stavljanju sporazuma na snagu. Eksperti smatraju, međutim, da Bela kuća verovatno neće dobiti potrebne glasove u Kongresu da ispuni ovo obećanje.

Pixabay
 

Vašington nije jedina zainteresovana strana koja stoji na putu CTBT. Ugovor treba da podrže 44 zemlje koje su 1996. imale nuklearne reaktore i koje su te godine učestvovale na Konferenciji o razoružanju. Indija, Pakistan i Severna Koreja uopšte nisu potpisale sporazum, dok ga Kina, Egipat, Iran i Izrael nisu ratifikovali, poput SAD.

SAD su izvele svoj poslednji nuklearni test 1992. godine, dok je Rusija, odnosno tadašnji Sovjetski Savez, uradila isto 1990. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost da će Vašington obnoviti testiranje usred modernizacije svojih nuklearnih zaliha i upozorio je da bi Moskva kao odgovor ukinula svoj defakto moratorijum.

- Niko ne bi trebalo da ima opasne iluzije da se strateški paritet može uništiti - rekao je ruski lider tokom uvodnog govora u februaru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike