Opozicija se udružila protiv Modija: Čak 26 stranaka formiralo savez, ali koliko bi on zapravo trebalo da bude zabrinut?

03.08.2023

21:00

0

U godinama nakon što je 2014. izabran za premijera, postajao je sve moćniji i popularniji, dok su njegovi protivnici skrajnuti i sada se nadaju da je njihova jedina šansa za pobedu da udruže snage

Opozicija se udružila protiv Modija: Čak 26 stranaka formiralo savez, ali koliko bi on zapravo trebalo da bude zabrinut?
Copyright AP Photo/Ajit Solanki

Manje od godinu dana pre opštih izbora na kojima će Indija izabrati premijera desetine opozicionih partija u zemlji formirale su savez u pokušaju da svrgnu jednog od najpopularnijih lidera ove nacije Narendru Modija.

Lideri 26 političkih partija formirali su pre dve nedelje Indijsku nacionalnu inkluzivnu alijansu za razvoj, poznatu kao INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance), tokom sastanka u gradu Bangaloru, što je značajan korak u mesecima koji prethode opštim izborima.

Modi, populistički lider hinduističke nacionalističke Indijske narodne partije (INP), pooštrio je kontrolu nad indijskim demokratskim institucijama na način koji nije viđen od sedamdesetih, kada je Indira Gandi upravljala zemljom gvozdenom pesnicom, gurajući je ka autokratiji.

Od Modijevog dolaska na vlast pre skoro deceniju kritičari tvrde da se nekada sekularni i demokratski osnivački etos najveće svetske demokratije urušava alarmantnom brzinom, pri čemu manjine smatraju da su proganjane zbog većinske politike INP-a, a svaka kritika vlade suočava se sa cenzurom i kaznom.

U godinama nakon što je 2014. izabran za premijera, Modi je postajao sve moćniji i popularniji, dok su njegovi protivnici skrajnuti i sada se nadaju da je njihova jedina šansa za pobedu da udruže snage.

Izbori sledeće godine su „borba između Narendre Modija i alijanse INDIA“, rekao je novinarima Rahul Gandi, bivši predsednik glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa, nakon što je savez formiran prošle nedelje.

Iako je konkurencija udruženija više nego ikad, preuzimanje vlasti od INP biće težak izazov.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Modi

Modijeva moć i popularna retorika među indijskom hinduističkom većinom, nedostatak alternativa i istorijska borba protiv opozicije znače da je INP u dobroj poziciji da se izbori sa izazovima.

Analitičari, međutim, kažu da bi INP mogao imati razloga za zabrinutost.

- Sastanak treba posmatrati kao ozbiljan pokušaj formiranja ujedinjenog fronta kako bi se sprečilo da INP premijera Modija ponovo pobedi. Mnoge regionalne stranke osećaju da imaju šansu za borbu u odnosu na hegemonistički INP pod premijerom Modijem - rekao je Nirandžan Sahu, viši saradnik u Fondaciji Observer Research u Nju Delhiju.

Alijansa je prošle srede podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja Modiju zbog njegove neaktivnosti u državi Manipur, u kojoj je zabeležena erupciju smrtonosnog etničkog nasilja.

Malo je verovatno da će od toga biti išta, ali ovaj potez nosi simboličnu poruku ujedinjene opozicije.

Okupljanje važnih stranaka

Osmišljena da izazove osećaj nacionalizma uoči opštih izbora 2024. godine, alijansa INDIA u je u prvom saopštenju naglasila svoj cilj da podrži demokratske institucije zemlje.

- INP sistematski žestoko napada karakter naše republike. Odlučni smo da se borimo protiv sistemske zavere INP-a da cilja, progoni i potisne naše sugrađane Indijce - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
 

Ključni uspeh nove alijanse bio je ubeđivanje drugih regionalno značajnih opozicionih partija da se pridruže savezu. To uključuje Trinamul kongres, koji je uticajan u Zapadnom Bengalu, stranku Samajvadi, koja ima značajan glasački blok u najvećoj indijskoj državi Utar Pradeš, i partiju Aam Admi, koja upravlja Delhijem.

On „okuplja neke od najvažnijih regionalnih opozicionih partija, kao i niz manjih formacija“, rekao je Žil Vernijers, docent političkih nauka na Univerzitetu Ašoka i kodirektor Trivedi centra za političke podatke, dodajući da nudi „moćni simbol“ jedinstva.

Udruživanje ovih partija, od kojih se mnoge decenijama takmiče jedna protiv druge, značajno je i jer su njeni lideri spremni da svoje premijerske ambicije stave na stranu, kažu analitičari.

Sahu je rekao da je neverovatno što su ovi lideri pokazali spremnost da se udruže sa svojim rivalima kako bi porazili INP.

- Ove stranke predvođene Kongresom mogu se direktno boriti sa INP-om na skoro dve trećine mesta na izborima za Lok Sabhu (donji dom indijskog pralamenta) 2024. Oni mogu da dele resurse i logistiku kako bi premostili široku asimetriju sa INP-om - rekao je Sahu.

Milioni novih birača

Dok su se opozicione stranke pre dve sedmice okupile u Bangaloru, INP i njegovi saveznici okupili su se u glavnom gradu Nju Delhiju kako bi proslavili devet godina na vlasti.

Profimedia
Rahul Gandi

Modi je opisao savez INDIA kao „skup okorelih podmitljivaca“, dodajući da je INP na putu da ostvari još jednu pobedu 2024.

Međutim, analitičari kažu da postoje znaci nervoze unutar INP-a, posebno nakon što je ranije ove godine izgubio na državnim izborima od Kongresa u značajnoj južnoj državi Karnataka, što je znak da njegova hindu-nacionalistička politika nije uvek garantovani donosilac glasova.

Izbori u Karnataki bili su prvi značajan pokazatelj raspoloženja birača otkako je bivši šef Kongresa Rahul Gandi krenuo na 4.000 kilometara dug put preko Indije kako bi oživeo interesovanje za svoju nekada moćnu stranku.

- Oni su već zabrinuti. To je jasno vidljivo iz činjenice da je INP poveo čak 38 partnerskih saveznika u borbu za izbore za Lok Sabhu sledeće godine - rekao je Sahu.

Vernijers, sa Univerziteta Ašoka, primetio je da će „biti nekoliko miliona novih glasača“ koje treba pridobiti do sledećih izbora.

- INP mora da odgovara za izuzetnu koncentraciju bogatstva i za ekonomske probleme koji preovladavaju u zemlji - rekao je on.

Ipak, Modi ostaje lice Indije. Čini se da pod njegovim vođstvom uticaj zemlje na globalnoj sceni raste, sa zapadnim saveznicima koji se udvaraju Nju Delhiju i globalnim kompanijama koje žele da prošire svoj uticaj u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Profimedia
 

- Nakon 10 godina na vlasti INP sada predstavlja establišment, a ne više autsajdersku silu koja bi transformisala način na koji se vodi politika u Indiji - rekao je Vernije, dodajući da ipak „imaju razloga da budu zabrinuti".

Nema jasnog vođe

Dok INP može da računa na popularnost Modija, alijansa INDIA još nije predložila lidera koji bi mu stao na crtu sledeće godine.

Gandi, bivši šef Kongresa i praunuk prvog premijera Indije, možda je jedini kandidat sa prepoznatljivim imenom.

Ali Gandi je i dalje u pravnom sporu za koji njegovi saveznici kažu da je politički motivisan i zbog kog mu je ukinut status poslanika, zbog čega ne može da se kandiduje na izborima sledeće godine.

- Prihvatljivo lice premijera biće najveći izazov za novu koaliciju, s obzirom na to da će voditi kampanju protiv popularnog premijera - rekao je Sahu iz Fondacije Observer Research.

Gandi, koji je u martu osuđen za klevetu, osporava tu presudu u indijskom Vrhovnom sudu. Presuda u njegovu korist omogućila bi mu da bude vraćen na funkciju i da se kandiduje za premijera.

Za novu koaliciju INDIA ostaje izazov da se suoči sa INP-om i njegovim saveznicima, ali analitičari kažu da je nova alijansa uzdrmala vladajući poredak i da se očekuje dramatičan obračun sledeće godine.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike