Italijanski ministar odbacio mogućnost da je Rusija umešana u puč u Nigeru: Nema nikakvih dokaza

04.08.2023

15:12

0

Tajani je opisao nigerske demonstrante koji su nosili fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina kao „više antifrancuski nastrojene“

Italijanski ministar odbacio mogućnost da je Rusija umešana u puč u Nigeru: Nema nikakvih dokaza
Copyright AP Photo/Sam Mednick

Italijanska vlada nema dokaza da je Moskva mogla biti umešana u vojni puč u Nigeru, izjavio je u četvrtak ministar spoljnih poslova Antonio Tajani za italijanski medij "La Republika". Takođe je otkrio da su previranja u Nigeru iznenadila i SAD i Francusku.

Moskva je osudila državni udar prošle srede kao kršenje nigerijskog ustava i pozvala sve strane da se uzdrže od nasilja. EKOWAS, blok zapadnoafričkih zemalja koji podržava Zapad, uveo je sankcije hunti u Nijameju i zapretio vojnom intervencijom kako bi vratio predsednika Mohameda Bazuma na vlast.

- Nemamo informacija o umešanosti Rusije u događaje u Nigeru ili pripremu puča - rekao je Tajani agenciji na pitanje da li Moskva igra neku vrstu igre u ovoj zemlji. On je opisao nigerske demonstrante koji su nosili ruske zastave i fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina kao „više antifrancuski nastrojene“.

- Mnogi, možda svi u Evropi, bili su iznenađeni pučem. Niko nije znao za to, ni SAD ni Francuska. Obe zemlje imaju preko 1.000 vojnika u Nigeru i baze dronova za protivterorističke operacije. U Nigeru se trenutno nalazi 350 italijanskih vojnika koji se za sada drže u kasarni, rekao je ministar spoljnih poslova - rekao je Tajani.

Nigerske vlasti su takođe bile zaslepljene, dodao je Tajani, napominjući da je nigerski premijer Uhumudu Mahamadou bio u Rimu na samitu UN o hrani.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Antonio Tajani

Italija favorizuje „svaki diplomatski pokušaj da se pronađe sporazum“, rekao je Tajani.

- Demokratija se mora vratiti. Ali želimo da se pronađu mirna rešenja. Takođe smo uvek bili protiv predloga bilo kakve evropske vojne intervencije - kaza je on i dodao da njegova francuska koleginica Katrin Kolona "nikada" sa njim nije pokrenula temu intervencije.

Susedi Nigera, Mali i Burkina Faso, rekli su da bi to takođe predstavljalo objavu rata njima.

U međuvremenu, šef Vagner grupe Evgenije Prigožin opisao je događaje u Nigeru kao opravdanu pobunu naroda protiv zapadne eksploatacije, navodeći primer uranijuma koji je isporučen u Francusku. On je tvrdio da su Nigerce „decenijama držali u strahu“ od bandi terorista koje podržava Zapad i da je njihovo prisustvo tada opravdalo raspoređivanje trupa u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike