Bivši premijer Pakistana osuđen na tri godine zatvora: Imran Kan proglašen krivim za korupciju, po hitnom postupku uhapšen! (VIDEO)

05.08.2023

10:52

0

Lokalni mediji izvestili su da je policija okružila Kanovu rezidenciju u Lahoreu nakon što je presuda objavljena

Bivši premijer Pakistana osuđen na tri godine zatvora: Imran Kan proglašen krivim za korupciju, po hitnom postupku uhapšen! (VIDEO)
Copyright AP Photo/Anjum Naveed

Sud u Pakistanu proglasio je u subotu bivšeg premijera Imrana Kana (70) krivim za korupciju, oduzimajući mu tako mogućnost da obavlja političke funkcije u budućnosti.

Suđenje se odnosilo na istragu koju je sprovela izborna komisija koja je Kana proglasila krivim za nezakonitu prodaju državnih poklona tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine.

Nekadašnji igrač kriketa koji je postao političar optužen je da je zloupotrebio svoju premijersku funkciju za kupovinu i prodaju poklona u državnom vlasništvu koji su primljeni tokom poseta inostranstvu i koji su vredni više od 140 miliona pakistanskih rupija (635.000 dolara).

 

 

Nakon presude njegova stranka PTI saopštila je da je uhapšen, a na društvenim  mrežama pojavili su se snimci policijskog konvija od najmanje 15 vozila koji je učestvovao u hapšenju.

- Policija je u subotu uhapsila pakistanskog bivšeg premijera u gradu Lahoreu na istoku zemlje - rekao je njegov advokat, a pravni stručnjaci kažu da bi presuda u ovom slučaju mogla da ga onemogući da učestvuje na nacionalnim izborima koji se moraju održati pre početka novembra.

Kanova partija Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) navela je u saopštenju da je već uložila žalbu Vrhovnom sudu zemlje na slučaj Okružnog suda.

 

 

Lokalni mediji izvestili su da je policija okružila Kanovu rezidenciju u Lahoreu nakon što je presuda objavljena.

Kan je negirao da je počinio ikakav prekršaj.

U maju je Kan uhapšen jer se nije pojavio na sudu kad je to traženo od njega. Nakon toga je pušten, a hapšenje je proglašeno nezakonitim.

 

 

Od tada je njegova stranka pod velikim pritiskom vlasti.

Mnogi visoki zvaničnici su otišli iz zemlje, a hiljade pristalica je uhapšeno i optuženo da su učestvovali u protestima koji su usledili nakon Kanovog hapšenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike