Okeani oborili temperaturni rekord: Dramatično visoka temperatura uznemirila naučnike

04.08.2023

16:17

0

Toplije vode imaju manju sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid, što znači da će više tog gasa koji zagreva planetu ostati u atmosferi, što dalje vodi do lančane reakcije i dodatnog zagrevanja svega

Okeani oborili temperaturni rekord: Dramatično visoka temperatura uznemirila naučnike
Copyright Profimedia

Okeani su dostigli najtopliju ikada zabeleženu temperaturu nakon što su upili toplotu usled klimatskih promena. Prosečna dnevna globalna temperatura površine mora ove nedelje je nadmašila rekord iz 2016. godine, saopštila je služba EU za klimatske promene Kopernikus.

Dostigla je 20,96 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine.

Okeani su vitalni regulator klime. Oni upijaju toplotu, proizvode polovinu kiseonika na Zemlji i utiču na vremenske prilike.

Toplije vode imaju manju sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid, što znači da će više tog gasa koji zagreva planetu ostati u atmosferi. To takođe može ubrzati otapanje glečera koji se ulivaju u okean, što dovodi do većeg porasta nivoa mora.

Osim toga, vrući okeani i toplotni talasi ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći lanac ishrane.

Na sve to, neke opasne životinje, uključujući ajkule, mogu postati agresivne jer se zbune na višim temperaturama.

Wyland/NOAA via AP
 

- Uočeno je široko rasprostranjeno izbeljivanje korala na plitkim grebenima na Floridi i mnogi korali su već umrli - kaže doktor Ketrin Lesneski, koja prati morske toplotne talase u Meksičkom zalivu za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu.

Doktor Samanta Burdžes iz Službe za klimatske promene Kopernikus kaže da bi mart trebalo da bude mesec u kom su okeani globalno najtopliji, a ne avgust.

- Činjenica da smo sada videli zapis čini me nervoznom zbog toga koliko će okean biti topliji od sada do sledećeg marta - kaže ona.

Naučnici istražuju zašto su okeani trenutno tako vrući, ali kažu da klimatske promene čine mora toplijim jer apsorbuju većinu toplote iz emisija gasova staklene bašte.

- Što više sagorevamo fosilna goriva, to će više viška toplote odneti okeani, što znači da će duže biti potrebno da se stabilizuju i vrate u ranije stanje - objašnjava dr Burdžes.

AP Photo/Emilio Morenatti
 

Novi rekord prosečne temperature nadmašio je onaj postavljen u 2016. kada je prirodna klimatska fluktuacija El Ninjo bila u punom jeku.

El Ninjo se dešava kada topla voda izađe na površinu kod zapadne obale Južne Amerike, podižući globalne temperature.

Još jedan El Ninjo je sada počeo, ali naučnici kažu da je i dalje slab - što znači da se očekuje da će temperature okeana porasti još više iznad proseka u narednim mesecima.

Morski toplotni talasi udvostručili su se u periodu između 1982. i 2016. godine, a postali su intenzivniji i duži od 1980-ih. Iako je poslednjih godina došlo do dramatičnog povećanja temperature vazduha, okeanima je potrebno duže da se zagreju, iako su apsorbovali 90 procenata zagrevanja Zemlje usled emisije gasova staklene bašte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike