Bombaši samoubice kao političko oružje: Zašto su teroristički napadi u Pakistanu toliko česti?

05.08.2023

09:16

0

Broj napada bombaša samoubica porastao je u poslednje vreme jer su oni zgodno sredstvo za borbu protiv neistomišljenika

Bombaši samoubice kao političko oružje: Zašto su teroristički napadi u Pakistanu toliko česti?
Eksplozija u Pakistanu - Copyright AP Photo/Fareed Khan

Kako je broj poginulih u poslednjem napadu bombaša samoubice u Pakistanu prešao 50, šef partije Jamijat Ulema Islam (JUI-F), čije su pristalice bile meta eksplozije, osudio je bezbednosne snage zemlje zbog očiglednog „neuspeha obaveštajnih službi“.

- Gde su oni? Kada će nas saslušati? Kada će zalečiti naše rane? Kada će uspostaviti sistem koji će čuvati naše buduće generacije? - zapitao se lider JUI-F Fazl-ur-Rehman na Tviteru.

Konzervativni propovednik nije jedini u Pakistanu koji diže glas protiv porasta terorističkih napada, uključujući samoubilačke napade.

Odgovornost za eksploziju u nedelju u Badžauru preuzela je lokalna filijala milicije "Islamske države".

- Islamska država Horasan (ISIS-K) optužuje JUI-F za licemerje jer je islamska politička grupa koja podržava sekularne vlade i vojsku - navodi se u njihovom saopštenju.

I druge ekstremističke grupe takođe koriste bombaše samoubice u borbi protiv političkih neprijatelja u Pakistanu. Nacija je zabeležila više od deset samoubilačkih napada u prvoj polovini 2023. godine, prema izveštaju Pakistanskog instituta za konfliktne i bezbednosne studije, bezbednosnog trusta mozgova sa sedištem u Islamabadu. Ovo takođe uključuje bombaški napad na džamiju u Pešavaru u kom je poginulo više od 100 ljudi. Komandant Pakistanskih talibana (TTP), prvobitno je preuzeo odgovornost, ali je to kasnije demantovao portparol TTP.

AP Photo/Mohammad Sajjad
 

Nedeljna eksplozija na mitingu JUI-F bila je samo poslednja u nisu onih do kojih je došlo u severozapadnoj provinciji Hajber-Pahtunva, koja se graniči sa Avganistanom.

Osmoro ljudi je 18. jula povređeno u samoubilačkom napadu u Pešavaru. Dva bombaša samoubice napala su 20. jula službeni objekat u Bari, u okrugu Hajber, pri čemu su živote izgubila najmanje četiri policajca. Još jedan policajac ubijen je pet dana kasnije dok je pokušavao da uhapsi bombaša samoubicu u džamiji.

Iza smrtonosnih terorističkih napada stoje konkurentne frakcije

Abdul Basit, viši saradnik na Školi za internacionalne studije S. Radžaratnam i stručnjak za džihadističke mreže, rekao je za DW da je teroristička grupa TTP povezana sa samoubilačkim terorizmom u Pakistanu otkako je osnovana u decembru 2007. godine.

- Osim TTP-a, druge velike grupe uključene u samoubilačke napade uključuju ISIS-K, frakciju komandanta Hafiza Gula Bahadura sa sedištem u Severnom Vaziristanu i nedavno formirani Tehreek-e-Jihad Pakistan - rekao je Basit.

Rescue 1122 Head Quarters via AP
 

- Pored toga, među različitim sekularnim etničko-separatističkim grupama, Oslobodilačka armija Beludža (BLA) ističe se kao jedan od glavnih aktera koji je dobio inspiraciju od islamističkih militanata i usvojio bombaše samoubice kao taktiku ratovanja - rekao je on.

BLA je u junu preuzela odgovornost za samoubilački napad u kom je učestvovala žena bombaš koji je ciljao konvoj za sprovođenje zakona u pakistanskom delu Beludžistana.

Duga istorija bombaša samoubica

Pakistan je doživeo više samoubilačkih napada od sredine 1990-ih, ali većinu bombaških napada tog doba organizovale su međunarodne militantne i sektaške organizacije.

U novembru 1995. teroristi su gađali egipatsku ambasadu u Islamabadu, ubivši 17 ljudi. Bombaški napadi su povezani sa Ajmanom al-Zavahirijem i njegovom tadašnjom egipatskom militantnom jedinicom Islamski džihad.

U maju 2002. samoubilački napad na autobus u Karačiju doveo je do smrti 14 ljudi, uključujući 11 francuskih inženjera. Američki konzulat u Karačiju takođe su napali bombaši samoubice u junu 2002. i martu 2006. godine, što je dovelo do smrti američkog diplomate i mnogih drugih.

AP Photo/Mohammad Sajjad
 

Čak su se i najviši pakistanski zvaničnici suočili sa sličnom pretnjom, uključujući bivšeg predsednika generala Perveza Mušarafa i bivšeg premijera Šaukata Aziza, 2003. i 2004. godine. Obojica su u napadima ostala nepovređena.

Godine 2005, Lashkar-e-Jhangvi, pakistanska sektaška teroristička grupa, izvela je samoubilačke napade na svetinje Pir Rakheel Shaha u okrugu Džal Magsi u provinciji Beluchistan i Bari Imama u Islamabadu.

TTP raste nakon gašenja Crvene džamije

Organizovani samoubilački terorizam u Pakistanu ukorenio se nakon vojne operacije protiv militanata koji su bili u skloništu u radikalnoj Crvenoj džamiji u Islamabadu u junu 2007.

Opsada je kulminirala smrtonosnom bitkom, u kojoj je život izgubilo više od 100 militanata i najmanje 11 pripadnika policije. Nekoliko meseci kasnije TTP se pojavio na sceni.

- Ovo je označilo značajnu prekretnicu u istoriji Pakistana, pošto je TTP započeo seriju samoubilačkih napada koji su terorisali naciju godinama. Bombaši samoubice bili su usmereni na vojne, vladine objekte, javna mesta i civilna okupljanja, unoseći strah i haos u društvo - kaže Fahar Kakakel, novinar iz Pešavara koji je opširno pratio islamističke militante.

AP Photo/Mohammad Sajjad
 

Napadi su brzo postali češći, a bivša premijerka Benazir Buto je umrla u samoubilačkom napadu decembra 2007. Pozadina njenog ubistva nikada nije u potpunosti razjašnjena.

Pakistanski zvaničnici zabeležili su 2008. 59 samoubilačkih napada u zemlji, sa više ukupnih žrtava u takvim napadima nego što su imali Avganistan i Irak iste godine. Brojke su ostale visoke nekoliko godina nakon toga.

Vojska je 2014. godine pokrenula veliku vojnu operaciju poznatu kao „Zarb-e-Azb“, čiji je cilj bio iskorenjivanje TTP-a i drugih militantnih grupa povezanih sa Al Kaidom. U godinama koje su usledile Pakistan je imao manje samoubilačkih napada, a brojevi su pali na jednocifrene na prelazu decenije. Naime, zvaničnici su zabeležili četiri, tri i pet samoubilačkih napada 2019, 2020. i 2021. godine, prema pakistanskom Institutu za mirovne studije.

- Do kraja 2020. godine TTP se raspadao pod kontinuiranom pakistanskom operacijom Zarb-e-Azb, smrću uzastopnih vođa u napadima američkih bespilotnih letelica i unutrašnjim raskolom koji je stalno gurao frakcije terorističke organizacije da se presele u susedne avganistanske provincije - rekao je novinar Kakakel.

Talibani na vlasti u Avganistanu podstiču militante

Sa usponom talibanske vlade u Avganistanu u avgustu 2021. TTP se ponovo pojavio kao ozbiljna pretnja.

AP Photo/Fareed Khan
 

- Od ponovnog ujedinjenja sa nekoliko otcepljenih grupa, TTP je težio da ponovo uspostavi kontrolu nad teritorijom u Pakistanu nakon što je bio ohrabren talibanskim preuzimanjem vlasti u Avganistanu - navodi se u Izveštaju o bezbednosti UN od 25. jula.

- Grupa je fokusirana na mete visoke vrednosti u pograničnim oblastima i lake mete u urbanim oblastima. Procenjeno je da sposobnost TTP ne odgovara njihovoj ambiciji, s obzirom na to da ne kontrolišu teritoriju i da im nedostaje popularnost u plemenskim oblastima zemlje - navodi se u izveštaju.

Stručnjaci su rekli da nedavni samoubilački napad u Badžauru nesumnjivo pokazuje značajnu eskalaciju sposobnosti militantnih grupa i asertivan pristup u Pakistanu.

- Kako se sukob intenzivira, samoubilački terorizam takođe ima tendenciju da raste, a kada se militantne grupe suočavaju sa suzbijanjem kroz operacije poput Zarb-e-Azb, incidenti samoubilačkog terorizma se smanjuju - zaključio je Basit.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike