Članstvo Švedske u NATO: Zašto dozvoljava paljenje Kurana i da li bi zabrana umilostivila Tursku?

08.07.2023

21:16

0

Šta stoji iza spornog pitanja za portal 24sedam razjasnio je Jovica Pavlović, istraživač saradnik Instituta za evropske studije

Članstvo Švedske u NATO: Zašto dozvoljava paljenje Kurana i da li bi zabrana umilostivila Tursku?
Copyright Tanjug/AP PhotoMarkus Schreiber/Profimedia/Pixabay

Brojni zvaničnici NATO-a više puta su samouvereno izjavljivali da će se Šveska priključiti Alijasni do samita u Vilnjusu koji će se održati sledeće sedmice, 11. i 12. jula, ali se to, po svemu sudeći, neće desiti, jer njeno članstvo nisu ratifikovale Turska i Mađarska. 

Malo glasnija u protivljenju pridruživanja Švedske vojnom savezu je Ankara, iz koje su nepopustljivo stizale poruke da do toga neće doći dok se ne ispune njeni uslovi.

To je u petak ponovio i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je izjavio da još ne može da odobri ulazak Švedske u NATO zbog "njene podrške teroristima".

- Podržali smo politiku otvorenih vrata NATO-a. Odobrili smo pridruživanje Finske, ali ne možemo da odobrimo učlanjenje onih koji podržavaju teroriste - rekao je Erdogan, dodajući da od Švedske očekuje da ispuni svoje obaveze.

Erdogan je naveo i da će na predstojećem samitu razgovarati sa saveznicima o problemima vezanim za pridruživanje Švedske, a jedan od njih je i neslavno spaljivanje svete knjige islama - Kurana, koje su švedske vlasti u više navrata odobrile.

Profimedia
 

Zvaničnici su osudili one koji spaljuju svete knjige, islamski svet je burno reagovao na ovaj akt, a švedski zakonodavci su tek ove sedmice pokrenuli raspravu o potencijalnoj izmeni zakona koji to dozvoljava u nameri da bar malo umilostive Tursku.

"Radi se o samopoštovanju"

Odobrenje koje su švedske vlasti davale za ovaj čin zbunjuje one koji ne poznaju dobro način razmišljanja Šveđana, koji ispred svega stavljaju demokratiju i slobode, kaže za portal 24sedam Jovica Pavlović, istraživač saradnik Instituta za evropske studije.

- To je intreno pitanje za švedsku demokratiju. Oni ne žele da vezuju to pitanje za pristupanje NATO-u i ne žele da ga sagledavaju kao uslov koji Turska postavlja kao jedan od uslova za pristupanje Alijansi. Tu se, pre svega, radi o samopoštovanju. U Švedskoj postoji konsenzus da se radi o demokratskoj slobodi izražavanja ličnog mišljenja. Čovek koji demonstrativno već po ko zna koji put pali Kuran to je radio i pre nego što je tema bio NATO, ali se to tada nije uzimalo kao geopolitički značajan događaj. Muslimanska manjina u Švedskoj se bunila protiv tog čina i taj čin, što niko od švedskih političara ne krije, jeste krajnje provokativan. Pravno-formalno, švedska država smatra to činom izražavanja lične slobode govora, koja pritom ne utiče na bilo čiju versku slobodu da praktikuje islam u Švedskoj - objašnjava naš sagovornik.

Mnogi su paljenje knjiga doveli u vezu sa ozloglašenim spaljivanjem rukopisa u nacističkoj Nemačkoj pod režimom Adolfa Hitlera, ali Pavlović ne smatra da su ove dve stvari slične.

AP Photo/Vahid Salemi
 

- Ta paralela je škakljiva, jer postoji razlika. Paljenje knjiga u nacističkoj Nemačkoj je bilo sprovedeno od strane partije koja je bila na vlasti i koja je u suštini bila sama država u tom trenutku. Ovde smo imali više javnih osuda švedskih rukovodećih političara, između ostalog i ministra spoljnih poslova, koji je rekao da tu knjigu nije trebalo paliti. Zato se ne može praviti paralela sa nacističkim režimom, jer nije švedska država ta koja pali Kuran. Ona samo jednom pojedincu dozvoljava da, ako on stvarno smatra da je to vid njegove slobode govora, ima pravo na to - kaže on.

Kad će Turska da popusti?

Turska nije otvoreno kao jedan od uslova za ratifikovanje članstva Švedske navela zabranu spaljivanja Kurana, koju smatra bogohuljenjem, ali je jasno da bi takvo ograničenje smanjilo tenzije između Ankare i Stokholma.

Iako su drugi uslovi Turske stavljeni pred Švedsku, sagovornik našeg portala smatra da je pitanje njenog članstva u NATO-u praktično rešeno i da je neminovno da će do toga uskoro doći.

Presidencia de Turquía vía AP
Redžep Tajip Erdogan

- Smatram da je pitanje pristupanja Švedske Alijansi defakto rešeno pitanje, tako da sam zakon o spaljivanju ili nespaljivanu verskih knjiga neće presudno uticati na to. Pitanje je trenutka kada će biti politički povoljno po režim u Turskoj da polako spusti loptu. Erdogan je tokom cele predizborne kampanje insitirao na tome da je on međunarodni igrač koji, ako hoće, može čak da spreči i proširenje NATO-a, što je instrumentalizovano u svrhe izborne kampanje. Pošto je kampanja prošla, od tog narativa se polako odustaje, ali je pitanje momenta kada će se u potpunosti odustati od njega. U tom smislu, bez obzira na ishod rasprave u Parlamentu Kraljevine Švedske, mislim da će ona pristupiti NATO-u brzo nakon samita Alijanse u Vilnjusu - zaključuje Pavlović.

Prema poslednjim procenama, ne postoji većina u parlamentu koja bi podržala promena zakona u tom smislu, pogotovo zato što u švedskom društvu ne postoji raspoloženje koje bi podržalo takav vid zabrane.

- Imajmo na umu u to da rastuća desničarska partija Švedskih demokrata igra na tu kartu koja je osetljiva u toj zemlji, dakle islama i migranata koji dolaze iz muslimanskih zemalja i nijednoj partiji sada ne bi bilo pametno da se zalaže za neki zakon koji bi mogao biti protumačen kao branjenje islama, zato što bi to bilo davanje meč-lopte ŠD da postupi upravo suprotno - ističe Pavlović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike