Stoltenberg pravdao paljenje Kurana: To je uvredljivo i nepoželjno, ali nije protivzakonito

30.06.2023

13:41

0

Stoltenberg pravdao paljenje Kurana: To je uvredljivo i nepoželjno, ali nije protivzakonito
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Spaljivanje Kurana u javnosti nije nužno zločin, rekao je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje o nedavnom incidentu u Švedskoj koji je izazvao ogorčenje muslimana.

Ovo pitanje je posebno osetljivo, imajući u vidu da je Turska sa većinski muslimanskim stanovništvom jedna od dve države članice koje su do sada odbijale da ratifikuju nastojanja Švedske za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD.

- Razumem emocije i dubinu osećanja koje ovo izaziva - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u četvrtak i dodao da je spaljivanje Kurana „uvredljivo i nepoželjno, ali ne nužno protivzakonito“.

Stoltenberg se takođe osvrnuo na anti-NATO proteste u Švedskoj koji su održani ranije ovog meseca.

- Ne sviđaju mi se. Ali branim pravo na neslaganje. Ovo je deo slobode izražavanja - kazao je on.

- Za mene je važno da napredujemo u finalizaciji pristupanja Švedske Alijansi. Nedavno sam razgovarao sa Erdoganom i dogovorili smo se da sazovemo sastanak zvaničnika na visokom nivou ovde u Briselu, u četvrtak, sledeće nedelje - objasnio je šef NATO-a.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

U sredu je jedan irački državljanin koji živi u Švedskoj zapalio primerak Kurana ispred džamije u Stokholmu usred proslave Kurban-bajrama, velikog muslimanskog praznika.

Turska, jedna od dve države članice koje do sada nisu ratifikovale kandidaturu Švedske za pridruživanje bloku, oštro je osudila švedske vlasti što su dozvolile da se spaljivanje knjiga nastavi.

- Jednom ćemo naučiti arogantni Zapad da vređanje muslimana nije sloboda mišljenja. Što se tiče onih koji počine ovaj zločin, oni koji to dozvoljavaju pod maskom slobode mišljenja, oni koji zatvaraju oči pred ovom podlošću neće postići svoje ciljeve - rekao je Erdogan u četvrtak, prenosi agencija Anadolija.

Ankara se ranije protivila antiturskim demonstracijama u Stokholmu koje su organizovale kurdske i levičarske grupe. Erdogan je zapretio da će blokirati pristupanje Švedske NATO-u ukoliko ta nordijska zemlja ne izruči ljude povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Švedske vlasti su osudile javno spaljivanje Kurana u prošlosti, ali su tvrdile da su takve akcije zaštićene liberalnim zakonima zemlje.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike