Belorusija sprečila napad na Minsk: U poslednjem trenutku otkrila zaveru, tvrdi da je članica NATO-a isplanirala sve detalje

25.04.2024

16:53

0

Operacija se odigrala "nedavno" i u saradnji sa "kolegama iz drugih bezbednosnih struktura"

Belorusija sprečila napad na Minsk: U poslednjem trenutku otkrila zaveru, tvrdi da je članica NATO-a isplanirala sve detalje
Baltičke zemlje i Belorusija - Copyright Profimedia

Bezbednosne snage u Belorusiji sprečile su zaveru za lansiranje borbenih dronova iz Litvanije i napad na mete u Minsku i u njegovoj blizini, otkrio je predsednik Komiteta za državnu bezbednost (KGB) Ivan Tertel.

Operacija se odigrala "nedavno" i u saradnji sa "kolegama iz drugih bezbednosnih struktura", rekao je visoki zvaničnik u četvrtak tokom govora u Svebeloruskoj narodnoj skupštini, vodećem političkom telu.

Prema njegovim rečima, agencija je bila zabrinuta zbog dalje eskalacije tenzija u svetu, što bi potencijalno dovelo do "sukoba globalnih razmera". Belorusija bi više volela da ostane mirna i nezavisna, ali njen suverenitet i status bliskog ruskog saveznika "čini je metom destruktivnih namera Zapada", primetio je on.

SAD i njihovi saveznici traže punu kontrolu nad Belorusijom i njenim nacionalnim bogatstvom, tvrdi Tertel. Litvanija, kao i Poljska i Ukrajina, domaćini su militantnih snaga koje zapadne nacije nameravaju da iskoriste kao oruđe protiv Belorusije - da je destabilizuju i potencijalno sruše njenu vladu, upozorio je on.

- Radikali proizvode borbene bespilotne letelice za udare na kritična mesta u Belorusiji - tvrdi Tertel.

On je rekao da njegova agencija još nije u poziciji da objavi detalje o zaveri za napad na Minsk, ali je uverio da se "nastavlja rad na ovom pitanju“.

Od početka 2023. godine agencija je zaustavila više od 40 kriminalnih operacija kojima je pokušano krijumčarenje oružja, uključujući eksploziv, iz Ukrajine u Belorusiju, izvestio je Tertel.

On je rekao da ukrajinske specijalne službe stoje iza više pokušaja terorističkih napada u Belorusiji i Rusiji, i da je pretnja i dalje "svakodnevna realnost za pripadnike granične straže, unutrašnjih poslova i državne bezbednosti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike