Spasao se sa „Titanika“, a onda bio na stubu srama do svoje smrti: O njegovom potezu priča se više od jednog veka (FOTO)

15.04.2021

13:22 >> 13:38

0

Hosono je otpušten sa svog posla u ministarstvu, a pojavili su se i udžbenici koji su njegov slučaj davali kao primer sramnog ponašanja

Spasao se sa „Titanika“, a onda bio na stubu srama do svoje smrti: O njegovom potezu priča se više od jednog veka (FOTO)
Copyright Masabumi Hosono Profimedia/titanic.fandom.com

Masabumi Hosono bio je putnik drugog razreda na “Titaniku”, a njegova priča o tome kako je uspeo da se spase i posle više od 100 godina izaziva burne reakcije. Naime, kada je brod počeo da tone, Masabumi se probio do palube gde su spuštali čamce za spasavanje i čuo mornara koji kaže: “Ima mesta za još dvoje.” U tom trenutku je uskočio u čamac.

Te noći, 15. aprila 1912. godine, neko mu je pokucao na vrata i rekao da brod tone. Nastala je opšta panika, ljudi su počeli da trče, a Masabumi je krenuo ka palubi, kako bi pronašao spas. Nisu mu dali da priđe, jer su mislili da je putnik trećeg razreda, ali ipak, on uspeva da se probije i u tom trenutku čuje rečenicu zbog koje će biti obeležen kao kukavica i kasnije se posramljen vratiti u svoj rodni Japan.

Profimedia

– Mesta za samo još dvoje – rečenica je koja ga je koštala ugleda i časti. On je bio jedan od onih koji je ignorisao pravilo “prvo žene i deca”. Bio je etiketiran kao kukavica, dobio je otkaz na poslu.

Hosonovo iskustvo opisano je u pismu koje je napisao za svoju ženu, a u odlomcima, koji su objavljeni u “Enciklopediji Titanika”, piše da u jednom trenutku nije mogao da razbije osećanje izuzetnog straha i pustošenja. U svom pismu još navodi da se već psihički pripremao za poslednju dah, nadajući se da kao Japanac, ne ostavlja ništa sramotno za sobom.

Hosono je dao izjave i porodične fotografije za nekoliko novina u Japanu, što ga je učinilo, na neki način, slavnim. Međutim, stvari su ubrzo krenule nagore, kada su u Sjedinjenim Američkim Državama uputili kritike na njegov račun. Arčibald Grejsi, koji je takođe preživeo nesreću na “Titaniku”, kao putnik u prvoj klasi, nazvao je Japanca slepim putnikom. Japanski mediji su takođe ubrzo počeli da ga kritikuju, javno ga osuđujući zbog toga što je uradio – izvukao se, dok su mnogi nestajali u okeanu.

Profimedia

Hosono je otpušten s posla u ministarstvu, a pojavili su se i udžbenici koji su njegov slučaj davali kao primer sramnog ponašanja. Profesori su njegovo delo takođe opisivali kao neetično. Hosonou je kasnije vraćen posao, uz obrazloženje da je bio izuzetno kvalifikovan radnik i nastavio je da radi tamo sve do smrti, 1939. godine. Ipak, sramota je nastavila da živi u senci porodičnog imena.

Iako Masabumi Hosono nikada lično nije govorio o noći kada se desila tragedija, o noći sramote, članovi njegove porodice su, posle njegove smrti, nekoliko puta objavljivali dirljivo pismo koje je napisao svojoj supruzi. Pismo je poslednji put objavio njegov unuk, muzičar Haruomi Hosono, u vreme kada je film “Titanik”, Džejmsa Kamerona, trebalo da počne da se prikazuje u bioskopima.

Da li ste znali?

Olupina “Titanika” nalazi se 3,8 kilometara ispod morske površine, a 600 kilometara od kanadske obale.

Santa leda koja je potopila brod bila je dugačka oko 500 metara, a virila je oko 150 metara iznad vode.

Od 2.223 putnika, umrlo ih je 1.517. Više od polovine bi se spaslo da je bilo dovoljno brodova za spasavanje.

Tri od četiri dimnjaka na “Titaniku” su radila. Četvrti je bio za estetiku.

Pročitajte još:

Prvi brod za spasavanje spustio se s “Titanika” sat nakon udara u santu leda.

“Titanik” bi mogao nestati zbog bakterije.

“Titanik” je bio težak 46.000 tona. Trošio je 825 tona uglja dnevno u 159 peći koje su zagrevale 29 velikih bojlera.

Dvojica radnika poginula su gradeći brod.

Zadnji meni s “Titanika” prodat je za 88.000 dolara.

Od 908 članova posade, samo 23 su bile žene. Tri nisu preživele.

Brod je mogao da nosi 64 čamca za spasavanje. Imao ih je 20.

Pravo ime “Titanika” je “Royal Mail Steamer”.

U filmu “Titanik”, orkestar je svirao dok je brod tonuo. Tako je bilo i u stvarnosti.

S “Titanika” je spaseno više od 6.000 vrednih predmeta. Violina koja je pronađena je 2013. godine prodata za 1,7 miliona dolara.

Podsetimo, na današnji dan 1912. godine potonuo je „Titanik“, u to vreme najluksuzniji brod koji je krenuo na svoje prvo putovanje. Ispostavilo se da je ujedno bilo i poslednje. Potonuće ovog broda bilo je inspiracija za mnoge umetnike i njihova dela. Najpoznatiji je film „Titanik“ koji je 1997. godine snimio Džejms Kamerun, sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikapriom u glavnim ulogama. „Titanik“ je osvojio jedanaest Oskara i zaradio više od dve milijarde dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike