Šta sve do sada znamo o podmornici "Titan": Ko su putnici i kako je misteriozno nestala? (VIDEO)

20.06.2023

10:14

0

Autor: N.P.

Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju

Šta sve do sada znamo o podmornici "Titan": Ko su putnici i kako je misteriozno nestala? (VIDEO)
Na nestaloj podmornici su se nalazili bogataši i biznismeni - Copyright Felix Kunze/Blue Origin via AP; Youtube/CC: Everyone/CBS Sunday Morning

Američki i kanadski timovi nastavljaju potragu za turističkom podmornicom "Titan", sa pet putnika, koja je nestala u blizini olupine broda "Titanik", u srednjem Atlantiku.

Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju.
Operacija spasavanja je pokrenuta, ali za sada nema traga od podmornice.

Smatra se da je članovima posade u ponedeljak po podne ostalo kiseonika za otprilike četiri dana.

Spasilačko plovilo "Polar Prince" je stiglo na lokaciju gde se nalazi "Titanikova" olupina.

Admiral američke Obalske straže, Džon Mauger, rekao je da je veliki izazov sprovoditi potragu u tako prostranoj oblasti. Potraga se obavlja na površini, u slučaju da je "Titan" nekako izronio, ali da nije bio u mogućnosti da uspostavi komunikaciju, kao i podvodno uz pomoć sonara.
Profimedia
Plovilo "Titan" je nestalo u nedelju

Obalska straža je poslala dve letelice "C-130 herkules", a pridružili su im se i kanadski C-130 i P8. 

Mauger je dodao da će im biti potrebna pomoć stručnjaka ukoliko podmornica bude pronađena pod vodom kako bi je izvukli, uključujući američku mornaricu u i privatni sektor.

Nekoliko teorija o nestanku podmornice

Dok spasilačke ekipe nastavljaju da tragaju za nestalim brodom, bivši kontraadmiral Kris Pari opisao je ovu pojavu kao "zaista zabrinjavajuću".

- Ako uzmemo u obzir vremenski okvir, veoma je zabrinjavajuće - rekao je.

Stručnjak je izneo tri moguće teorije.

- Mislim da postoji optimistična opcija da su ili izgubili vezu sa centralom ili da je izbio kvar, ali da podmornica nastavlja da funkcioniše, međutim, očigledno nije u kontaktu sa svojim matičnim brodom. Takođe je moguće da se dogodila katastrofalna tragedija, i da se podmornica zaglavila u olupini Titanika. Odgovor još ne znamo - rekao je.

Ko se nalazi u podmornici?

Od pet ljudi, koliko ih se nalazi u podmornici, potvrđeni su identiteti njih troje, a u pitanju su britanski milijarder i biznismen Hamiš Harding (59) kao i pakistanski biznismen Šazada Davud i njegov sin Suleman Davud.

Harding je u junu prošle godine objavio da će se upustiti u ovu avanturu. Inače, on je predsedavajući kompanije "Action Aviation" koja se bavi prodajom i drugim poslovima u avijatičarskoj industriji, a sedište joj se nalazi u Dubaiju.

Tanjug/Felix Kunze/Blue Origin via AP
Hamiš Harding

Povodom nestanka "Titana" oglasila se i porodica Davud.

- Naš sin Šazada i njegov sin Suleman su krenuli na putovanje kako bi posetili olupinu "Titanika" u Atlantskom okeanu. Komunikacija je izgubljena sa podmornicom i nemamo dovoljno informacija - naveli su.

Veruje se da su na podmornici i francuski istraživač Pol-Anri Nargole i Stokton Raš, izvršni direktor "OceanGate-a", kompanije koja organizuje ovakve zarone.

Youtube/CC: Everyone
Šazada Davud

Inače, putovanje do "Titanikove" olupine košta 250.000 dolara po osobi, a traje osam dana.

Olupina se nalazi na dubini od 3.800 metara u Atlantiku, oko 600 kilometara od obale Njufaunlenda.

Šta se zna o "Titanu"?

"Titan" je podmornica napravljena za pet ljudi koja može da silazi na dubine od 4.000 metara, a putuje brzinom od 3 čvora što je oko 5,6 kilometara na čas.

Koristi se i za ispitivanje lokacija, istraživanje i prikupljanje podataka, filmsku i medijsku produkciju i ispitivanje hardvera i softvera za velike dubine.

Profimedia/ABACAPRESS.COM
 

Opremljena je vrhunskim osvetljenjem i navigacionim sistemima, kao i fotografskom i video opremom u rezoluciji 4K.

Poseduje i senzore koji analiziraju efekte promena pritiska dok zaranja kako bi se procenjivao "integritet strukture". Poseban sistem za nadzor ocenjuje i da li kapetan ima dovoljno vremena da zaroni i vrati se bezbedno na površinu.

Zanimljivo je da je CBS prošle godine poslao reportera na putovanje podmornicom. Dejvid Pog je izvestio da je pročitao upozorenje na kome piše da je plovilo eksperimentalno i da nema zvaničnu dozvolu regulatornog tela što znači da bi "nastanak povreda, emotivne traume, pa čak i smrti mogao da se dogodi".

Potom ga je u turu poveo Stokton Raš koji je otkrio da plovilo ima samo jedno dugme i kreće se uz pomoć džojstika nalik na one za igranje video-igara, prenosi BBC.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike