Sećate li se broda koji je napravio haos u Sueckom kanalu? Sada se nasukao njegov "rođak" u američkom zalivu (VIDEO)

15.03.2022

12:42

0

Izgleda da brodovi kompanije "Evergreen" nemaju sreće

Sećate li se broda koji je napravio haos u Sueckom kanalu? Sada se nasukao njegov "rođak" u američkom zalivu (VIDEO)
ever forward - Copyright AP Photo/Julio Cortez

Kontejnerski brod "Ever Forward" nasukao se u zalivu Česapik u SAD, godinu dana nakon što se njegov "rođak" "Ever Given" zaglavio u Sueckom kanalu, što je bila drama koju je pod budnim okom pratio ceo svet.

Nadležni se trude da pomere brod koji je bio na putu od luke u Baltimoru do Norfolka u Virdžiniji.

Iz američke Obalske straže su naveli da ne znaju šta je tačno dovelo do nezgode, a srećom, nije bilo povređenih niti je zabeležena materijalna šteta.

Baš kao i "Ever Given", i "Ever Forward" pripada kompaniji "Evergreen Marine Corp", sa sedištem na Tajvanu. Ovo nasukavanje svakako neće prouzrokovati toliku štetu po pomorski saobraćaj kao što je to bio slučaj sa incidentom u Sueckom kanalu.

Brod ne utiče na prolazak drugih plovila koji idu ka luci Baltimor. Ipak, rečeno im je da uspore i koriste se sistemom jednosmernog saobraćaja.

Drama u Sueckom kanalu

Podsetimo, "Ever Given" je bio zaglavljen od 23. do 29. marta prošle godine što je zadalo glavobolje za više od 400 plovila koja su čekala da se omogući slobodan prolaz. Taj neverovatni zastoj naneo je štetu od 6 do 10 milijardi dolara dnevno svetskoj trgovini. Brod je težio 220.000 metričkih tona, a bilo je potrebno iskopati 30.000 kubnih metara peska kako bi se izvukao, u čemu je učestvovalo 13 tegljača.

Nakon toga, kontejnerski brod je bio usidren više od tri meseca, dok vlasnik i osiguravajuće kuće nisu postigli nagodbu sa egipatskim vlastima.

Suez Canal Authority via AP
Ever Given

Zbog poremećaja u pomorskom saobraćaju, zagušenja su se pojavila u evropskim lukama kuda se kreću mnogi brodovi. Plovila koja su stizala posle prekida dolazila su mimo rasporeda ili odjednom. Posledice su se osećale mesecima. 

Profimedia
 

Inače, Suecki kanal je dugačak 193 kilometara i prostire se od luke Said na Mediteranu do Crvenog mora. Oko 2.000 godina pre Hrista, uzak kanal je iskopan po naređenju egipatskog faraona Sesostrisa III. Tada je povezivao Crveno more i Nil i ulivao se u Mediteran zapadnije nego što je danas pozicioniran. U to vreme, kanalom je ubrzana trgovina između antičke Grčke, Turske i zemalja na Bliskom istoku i Africi. Danas, brodovima se skraćuje vreme putovanja između Evrope i Azije za tri dana.

Suez Canal Authority via AP
 

Uprkos svemu, Suecki kanal jednostavno nije zadovoljavajućih dimenzija, pa je 2015. godine usvojen program od 8,2 milijarde dolara kojim bi trebalo da se proširi. Iako se radilo na ideji da se premosti oko 35 kilometara, to nije bilo od velike koristi brodu "Ever Given" koji se prošle godine nasukao oko 60 kilometara južnije.

I dalje se radi na njegovom proširenju, a u planu je i izgradnja 4 podvodna tunela.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike