Ofanziva nastavljena zbog kršenja primirja! Treća runda pregovora u ponedeljak?! (FOTO/VIDEO)

05.03.2022

22:45

0

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Ofanziva nastavljena zbog kršenja primirja! Treća runda pregovora u ponedeljak?! (FOTO/VIDEO)
ukrajina 0503 - Copyright AP Photo/Andriy Dubcha/Efrem Lukatsky/Ukrainian Security Forces /Emilio Morenatti

Deseti dan oslobodilačke vojne operacije Rusije u Ukrajini. Nastavlja se blokada rada i cenzura ruskih medija.

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila "Severni tok 2", a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan.

Ključni događaji koji su obeležili deveti dan sukoba:

- Na Gorlovku ispaljeno 40 granata

- Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck zabranjenim projektilima

- Kina podržava dijalog Rusije i Ukrajine

- Putin potpisao dekret o kažnjavanju lažnih vesti

Zelenski napustio Ukrajinu? Ne mogu da ga dobiju, tvrde da je pobegao u Poljsku

Neverovatne izjave Stoltenberga

Šta dosad znamo o sukobu?

- Osmi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.45 Viza i Masterkard obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji

Viza (Visa) je objavila da je obustavila svoje aktivnosti u Rusiji i namerava da prekine transakcije u narednim danima.

Masterkard (Mastercard) kartice izdate u Rusiji više neće biti podržane, a kartice izdate u inostranstvu neće raditi kod trgovaca i bankomata u Rusiji.

22.30. Bajden se obratio Rusima

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se večeras ruskom narodu porukom na Tviteru:

"Ne verujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - zemlje i naroda sa kojima imate tako duboke porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Bajden.

 

 

21.50 Putin o ulasku Ukrajine u NATO

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Predsednik Rusije navodi da eventualni ulazak Ukrajine u NATO alijansu vuče za sobom opasne posledice.

Ukoliko Ukrajina "nastavi da radi ono što radi" u pitanje će doći i ukrajinska državnost, prenosi Sputnjik.

On je govorio i o mogućnosti da Ukrajina uđe u NATO, u okolnostima kada se u toj zemlji vode sukobi, što bi, po njemu, Kijevu dalo mogućnost da napadne Krim.

21.15 Stradali civili u DNR

U poslednjih 17 dana na teritoriji DNR od posledica granatiranja od strane ukrajinske vojske poginulo je 26 civila, a 121 je ranjen, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Iz Marijupolja i okolnih mesta u toku dana je evakuisano 84 ljudi, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

21.10 Dmitrij Kuleba o razgovorima sa Rusijom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i tom prilikom je ocenio da u pregovorima sa Rusijom nema napretka, ali da razgovore treba nastaviti.

- Što se tiče razgovora sa Rusima ne mogu da kažem da postoji neki napredak, Ali, svaki rat se završava diplomatijom i pregovorima, tako da je potrebno nastaviti razgovore. Ali, mi ne idemo na pregovore da bismo prihvatali ruske ultimatume - rekao je Kuleba posle sastanka sa Blinkenom .
Oni su se sastali na poljsko-ukrajinskoj granici a razgovarali su i o isporukama oružja, sankcijama i izolaciji Rusije.

21.00 Zeleni koridor za izbeglice

Gugl mape
 

Moldavija i Rumunija će formirati „zeleni koridor“ za izbeglice iz Ukrajine kako bi im olakšali tranzit ka Evropskoj uniji, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.
Prema njenim rečima, mnogi građani Ukrajine, koji pristižu u Moldaviju, odlaze u druge države.

20.52 Zelenski o zauzimanju elektrana

AP Photo/Alex Brandon, Pool
 

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

20.40 PVO DNR uništio četiri rakete „Točka-U“ ukrajinskih snaga

Sistemi PVO Donjecke Narodne Republike su uništili četiri rakete „Točka-U“ ukrajinskih snaga, njihovi ostaci su pali u stambena naselja četiri grada republike, saopštila je Narodna milicija DNR

20.00Nova eskalacija sukoba u Donbasu! Ukrajinska vojska izvela seriju granatiranja

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck dva puta u roku od petnaest minuta, uključujući i zabranjene mine kalibra 122 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

.

20.00 Rusija pozvala EU i NATO da prestanu da naoružavuju Ukrajinu

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Još jednom pozivamo zemlje EU i NATO da prestanu bezobzirno da "upumpavaju" u neodrživi kijevski režim najsavremenije oružje, kako bi se izbegli ogromni rizici po međunarodno civilno vazduhoplovstvo i druge transportne komunikacije ne samo u Evropi, već i van njenih granica", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Kako je naveo Rojters, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti, Moskva je posebno zabrinuta da bi prenosive protivvazdušne rakete "Stinger" mogle da završe u rukama terorista, predstavljajući pretnju za civilne avio-kompanije.

19.30 Nemački regulator kaznio kanal Raša tudej DE 

Nemački regulator naložio je kanalu RT DE da plati novčanu kaznu u iznosu od 25.000 evra do 16. marta.Početkom meseca kanal je upozoren da će morati da plati kaznu koliko do 4. marta ne obustavi proizvodnju i emitovanje programa u Nemačkoj. Pošto je program dostupan i danas na različitim veb-sajtovima regulator je odredio kaznu. Takođe, regulator će zapretiti novom kaznom u iznosu od 40.000 evra ako do 16.marta ne bude obustavljeno emitovanje programa.

19.20  Poliščuk: Očekujemo da pregovori donesu ponovo mir u Ukrajinu

- Moskva se nada da će pregovori sa Kijevom rezultirati obnavljanjem primirja u Donbasu i povratkom mira i pravde za sve narode u Ukrajini, izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor Odeljenja za zemlje ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Očekujemo da će pregovori biti vođeni na konstruktivan način i da će dovesti do obnavljanja mira u Donbasu i povratku svih naroda Ukrajine mirnom i pravednom životu što je pre moguće, rekao je Poliščuk za TASS.

19.05 Erdogan preneo Putinu da je Zelenski spreman na susret u Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preneo je Vladimiru Putinu da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski spreman da se sastane sa ruskim predsednikom u Turskoj, rekao je danas Erdoganov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

- Nastavljamo da radimo u tom pravcu, održavanje takvog susreta bi se bez sumnje pozitivno odrazio na situaciju. Spremni smo da damo svoj dopinos, rekao je Kalin, javila je TV TRT.

 

18.50 Treća runda pregovora u ponedeljak?

Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava, saopštio je danas ukrajinski pregovarač David Arahamija u objavi na Fejsbuku, ne navodeći više detalja.

 

 

U četvrtak su se dve strane složile da otvore humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da izađu iz nekih borbenih zona, iako je u praksi bilo kašnjenja u njihovoj implementaciji, prenosi Rojters.

18.45 Peskov: Putin i Benet razgovaraju o situaciji u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Naftali Benet sastali su se u Kremlju, gde razgovaraju o situaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je za TASS rekao da se ne očekuje da će dva lidera davati bilo kakve izjave za medije nakon razgovora.Diplomatski izvor je ranije rekao ruskoj novinskoj agenciji da je cilj Benetove posete Moskvi razgovor o Ukrajini.

Predstavnica za medija izraelskog premijera Ana Jonatan-Leus rekla je da je Naftali Benet posle posete Moskvi otputovao u Berlin na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

18.40 - Guverner Borođanke: Snage Rusije zauzele psihijatrijsku bolnicu

Ruske snage preuzele su kontrolu nad psihijatrijskom bolnicom u ukrajinskom gradu Borođanka u Kijevskoj oblasti, sa 670 ljudi u tom objektu, saopštio je danas regionalni guverner Aleksij Kuleba lokalnim medijima.

18.29 - Gradonačelnik Hersona: Nemamo više oružja za otpor

Igor Kolihajev, gradonačelnik Hersona koji se nalazi na ulasku u Crno More, izjavio je danas da u gradu više nema oružja za otpor ruskim snagama koje su opkolile grad.

18.00 - Ruska vojska nastavlja ofanzivu zbog ukrajinskih nacista i ekstremista

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su, zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na ekstremiste ili produži primirje, ofanzivna dejstva nastavljena od 18 časova po moskovskom vremenu.

- Zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“, ofanzivne operacije su nastavljene od 18.00 po moskovskom vremenu - rekao je Konašenkov.

17.45 - U Litvaniji napadnut ruski diplomata

Ruski diplomata u Viljnusu napadnut je uz upotrebu fizičke sile, saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

- Ruski diplomata u glavnom gradu Litvanije napadnut je upotrebom fizičke sile, vršeni su pokušaji da se izvrši pritisak na ambasadora. Naša predstavništva su već poslala relevantne note - navodi se u poruci na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

17.35 - Ukrajinski nacionalisti planiraju da ubiju devet studenata iz Iraka i da okrive za to Rusiju

Ukrajinski nacionalisti planiraju da ubiju devet studenata iz Iraka koji se nalaze u studentskom domu državnog univerziteta u Sumiju i da okrive za to Rusiju, saopštili su izvori u bezbednosnim strukturama Ruske Federacije.

- Dok ruske Oružane snage izvode vojne operacije preuzimanja kontrole nad teritorijom Univerziteta, nacionalisti nameravaju da ubiju iračku grupu i organizuju širenje dezinformacija o smrti stranih muslimanskih državljana kao posledica 'ruske vojne agresije, istakao je jedan od izvora.

17.21 - Putin: Ko uvede zabranu leta nad Ukrajinom, smatraće se učesnikom konflikta

AP Photo/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da, ukoliko bilo koja zemlja bude uvela zonu zabrana letenja nad Ukrajinom, Rusija će tu zemlju smatrati učesnicom konflikta.

16.45 Ruske snage zauzele bazu ukrajinske vojske kod Hersona

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad vojnom bazom ukrajinske vojske u blizini sela Radensk kod Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo takođe ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom.

16.05 U blizini Marijupolja otkrivene laboratorije za proizvodnju narkotika za ukrajinske nacionaliste

Snage DNR otkrile su blizini Marijupolja laboratorije za proizvodnju narkotika za ukrajinske nacionaliste, preneo je Sputnjik. 

 

On navodi i da je turska zastava pronađena kod Marijupolja u radionici za proizvodnju bombi za dronove ukrajinskih nacionalista.

Ukrajinski radikali su pravili bombe koje su skrivali u običnim predmetima, uključujući igračke, nekoliko primera je pokazao predstavnik snaga DNR.

15.12 - Erdogan: Tuska će nastaviti sa naporima za postizanje mira

AP Photo/Burhan Ozbilici
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da će Turska nastaviti da ulaže sve svoje napore za postizanje mira između Ukrajine i Rusije, navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Turska, koja je članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obe države, preneo je Rojters.

14.27 - Putin: Sankcije protiv Rusije jednako su teške kao objava rata

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je teškom odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Ruske Federacije u subotu se sastao sa ženama letačke posade ruskih avio-kompanija, a tokom sastanka mu je postavljeno pitanje o ciljevima specijalne operacije u Ukrajini. Tom prilikom istakao je i da su sankcije protiv Rusije jednako teške kao objava rata.

 

 

13.43 - Aeroflot obustavlja letove, osim za Minsk

Ruska aviokompanija Aeroflot obustaviće sve međunarodne letove, osim letova za Minsk, od 8. marta, saopštila je pres-služba te aviokompanije.

Međunarodne letove obustaviće i aviokompanije Rosija i Aurora, preneo je TASS.

Aeroflot će u punom obimu nastaviti sa letovima unutar Rusije, osim ka gradovima na jugu zemlje za koje su ranije uvedena privremena ograničenja, stoji u saopštenju.

Letovi za Minsk i iz njega takođe će se obavljati, saopštila je kompanija.

13.41 - Lavrov: Zelenski je želeo da izazove sukob Rusije i NATO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi da izazove sukob Rusije i NATO, ocenio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Malo je bio grub prema svojim mentorima, optuživao ih za nedelovanje. A ja se pitam: ako se toliko iznervirao što se NATO nije založio za njega kao što se nadao, znači da se ipak nadao da će sukob biti rešen uvlačenjem NATO u celu ovu priču, a ne pregovorima - rekao je Lavrov.

Profimedia
Sergej Lavrov

12.59 - Ukrajinski nacionalisti drže 5.000 stranaca kao živi štit

Ukrajinske snage, a pre svega borci nacionalističkih bataljona, drže oko 5.000 stranaca kao živi štit, saopštio je šef Nacionalne uprave za odbranu Rusiije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, ukrajinski nacionalisti pretukli su studente iz Pakistana koji su samostalno hteli da napuste grad Sumi.

12.53 - Ambasada Rusije u Holandiji dobija pretnje, pisma s belim prahom

Ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šuljgin izjavio je da njemu i saradnicima ambasade stižu pretnje fizičkim nasiljem, pa čak i pisma s belim prahom.

Prema njegovim rečima, postoje akcije zastrašivanja, a juče je na teritoriju konzularnog odeljenja Ambasade Rusije bačena eksplozivna naprava ručne izrade, odnosno balon s gasom koji nije proradio, prenosi Sputnjik.

- To nije jedina akcija. Na moju adresu, adresu vojnog atašea i još trojice visoko pozicioniranih diplomata ambasade poslata su pisma s belim prahom. Očekuje se da će to da nas demorališe i zastraši. Želim da vas uverim da Ambasada radi uobičajeno - rekao je diplomata za ruski „Prvi kanal“.

12.47 - Ukrajinci likvidirali člana sopstvenog pregovaračkog tima

Printscreen/Telegram
 

Poslanik ukrajinske Vrhovne Rade, Oleksandar Anatoljevič Dubinski, na svom telegram kanalu je obavestio svetsku javnost o nepočinstvu ukrajinske obaveštajne službe (SBU). Naime, po rečima Dubinskog, SBU je nameravala da uhapsi Denisa Kirjejeva, člana prve "gomeljske" delegacije Ukrajine na pregovorima sa Ruskom Federacijom, ali su ga na kraju likvidirali.

12.27 - Kuleba: NATO nije sila kakvu su Ukrajinci ranije zamisljali

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas NATO da se povinuje ruskom pritisku nakon što su članice Severnoatalntskog saveza odbile da proglase zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

- NATO nije sila kakvu su Ukrajinci ranije zamišljali - poručio je Kuleba, prenosi Rojters.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, Kuleba je takode rekao da je otvoren za razgovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, ali samo ako bi oni bili "smisleni".

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

12.14 - Evakuacija iz Marijupolja se odlaže

Evakuacija civilnog stanovništva iz Marijupolja je odložena jer "ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje", saopštile su gradske vlasti.

- Iz bezbednosnih razloga, evakuacija stanovništva se odlaže - navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Navedeno je da su u toku pregovori sa Ruskom Federacijom o uspostavljanju prekida vatre i osiguranju bezbednog humanitarnog koridora.

Rusko Ministarstvo odbrane jutros je saopštilo da se proglašava prekid vatre kako bi civili izašli iz Marijupolja i Volnovahe.

12.12 - Peskov: Putin nije glumac

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije glumac, ne voli kada ga uznemiravaju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara zašto se Putin ne pojavljuje češće, aludirajući na nekadašnje zanimanje ukrajinskog predsednika.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Svakako ćemo se potruditi da se više pojavljuje. Ali stvar je u tome da Putin ipak nije glumac. Predsednik radi i ne voli da ga uznemiravaju kada telefonom vodi važne međunarodne pregovore - rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

11.53 - Peskov: Svet je prevelik da bi SAD i EU mogli da izoluju Rusiju

Zapadne sankcije Rusiji ne znače njenu izolaciju, svet je prevelik da bi SAD i Evropa mogli da nas izoluju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.37 - Ukrajinci krše zatišje

Ukrajinska vojska sprečava civilima iz Volnovahe da se evakuišu, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

11.32 - Ukrajinci likuju zbog obaranja ruskog helikoptera

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na Tviteru video-snimak za koji tvrde da prikazuje rušenje ruskog helikoptera.

Objava je propraćena rečima koje slave smrt vojnika susedne države.

Printscreen Twitter
 

11.08 - Litvanija povećava broj NATO trupa u zemlji

Ministarstvo odbrane Litvanije saopštilo je da NATO povećava broj trupa u toj zemlji, a trenutno je tamo razmešteno 3.000 vojnika.

- Broj NATO trupa u Litavniji trenutno je poraslo do 3.000 i ta brojka nastavlja da raste - rekao je ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

10.25 - Ruski ambasador u Nemačkoj: Berlin bi trebalo da spreči diskriminaciju Rusa

Zvanični Berlin mora da pošalje snažan signal lokalnim vlastima i raznim službama kako bi sprečio diskriminaciju Rusa u Nemačkoj, upućena je nota Ministarstvu inostranih poslova Nemačke, izjavio je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- Potrebni su nam snažni signali nemačke vlade lokalnim vlastima - gradskim, komunalnim, regionalnim službama kako bismo zaustavili ovu diskriminaciju. Držimo to pod kontrolom, odnosno kontaktiramo s vlastima - rekao je ambasador za televizijski kanal „Rusija 24“.

10.05 - Zelenski otvorio sajt za dobrovoljce

Sajt za strance koji žele da pomognu Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga počeće uskoro da radi, saopštila je pres-služba predsednika Ukrajine.

Sajt fightforua.org sadržaće sve potrebne informacije za građane stranih zemalja koji žele da se bore protiv ruskih snaga u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

09.58 - Ruske snage uspele da unište jedan od glavnih vojnih ciljeva

Ruska vojska je tokom noći preciznim raketnim udarima uništila skladište sa protivtenkovskim naoružanjem "Džavelin" koje se nalazilo u ukrajinskom gradu Žitomiru, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Istovremeno, kako je rekao, ruske snage vrše napad širokog obima i preuzele su kontrolu nad 10 gradova.

09.45 - Snage DNR dobile naređenje da poštuju prekid vatre

Jedinice Donjecke Narodne Republike dobile su naređenje da poštuju prekid vatre, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je Rusija proglasila primirje radi izlaska civila iz Marijupolja i Volnovahe od 10.00 po moskovskom vremenu. 

09.31 - Američka kompanija za plaćanje i transfer novca PejPal (PayPal) suspendovala je danas pružanje svojih usluga u Rusiji navodeći kao razlog "trenutne okolnosti" i tako se pridružila mnogim finansijskim i tehnološkim kompanijama u obustavljanju operacija nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

- U trenutnim okolnostima, suspendujemo PejPal usluge u Rusiji - potvrdio je predsednik i izvršni direktor kompanije Dan Šulman u saopštenju.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

09.35 - Borci "Azova“ aktivirali su eksplozivnu napravu u Marijupolju. Eksplozija je odjeknula na Bulevaru Meotide. Pod ruševinma je oko 200 ljudi, uključujući decu, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

09.15 - Bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu Daglas Makgregor objasnio je šta se krije iza celokupne situacije u Ukrajini i zbog čega je Rusija morala da reaguje oslobodilačkom vojnom akcijom kako bi okončala neprijateljstvo i pretnju u slučaju da njen sused odluči da se potpuno prikloni Zapadu.

Komentarišući dešavanja u poslednjih devet dana u Ukrajini, uključivši se u emisiju Foks njuza, on je istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin deceniju i po upozoravao na ono što danas sprovodi, nadajući se da neće biti primoran na to.

24sedam/AP Photo/Youtube/ American Veterans Center
 

09.08 - Prekid vatre u Marijupolju biće na snazi od 10 do 17 sati po moskovskom vremenu (od 8 do 15 sati po našem vremenu).

Evakuacija civilnog stanovništva počinje u 12 sati (u 10 sati po našem vremenu), rekle su gradske vlasti.

Ruta Marijupolj-Nikolskoe-Rozovka-Polegi-Orehov-Zaporožje izabrana je kao humanitarni koridor, saopštile su vlasti Marijupolja.

Prema njihovim rečima, nekoliko faza evakuacije iz Maurijupolja trajaće tokom nekoliko dana, kako bi svako ko želi mogao da ode.

 

08.46 - Vlasnik kompanije SpaceEks (SpaceX) Ilon Mask izjavio je danas da su neke vlade, ali ne i ukrajinska, naložile njegovom satelitskom širokopojasnom servisu Starlink da blokira ruske informativne izvore i medijske kuće.

- Nećemo to učiniti osim ako smo na nišanu. Izvinite što smo apsolutne pristalice slobode govora - poručio je Mask.

AP Photo/Susan Walsh
 

08.37 - Ruska vojska je tokom noći preciznim raketnim udarima uništila skladište sa protivtenkovskim naoružanjem "Džavelin" koje se nalazilo u ukrajinskom gradu Žitomiru, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Istovremeno, kako je rekao, ruske snage vrše napad širokog obima i preuzele su kontrolu nad 10 gradova.

08.28 - Šta podrazumeva zatišje koje je proglasila Rusija?

Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Prekid vatre je dogovoren sa ukrajinskom stranom i stupa na snagu danas u 10 sati po moskovskom, odnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio da Volnovahu želi da napusti oko 20.000 civila, a Mariupolj 200.000.

Te gradove trenutno kontroliše ukrajinska vojska, ali su u blokadi ruskih snaga.

 

08.20 - Gradonačelnik Marijupolja, grada na istoku Ukrajine, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture - struje, vode i mobilnih komunikacija.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da stupa na snagu prekid vatre radi otvaranja humanitarnih koridora za izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe.

AP Photo/Serhii Nuzhnenko
 

08.05 - Belorusija je pozvala zapadne političare i parlamentarce da prekinu sprovođenje nepromišljene i nehumane politike prema Belorusiji i njenom narodu, saopštio je gornji dom beloruske skupštine.

Prezidijum Saveta Republike skupštine ističe da Zapad nastavlja nezakonitu, neosnovanu politiku pritiska sankcijama na suverenu državu - Republiku Belorusiju, otvoreno kršeći humanističke norme saosećanja i pravde.

07.44 - Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prekid vatre stupa na snagu danas u 10 časova po moskovskom, osnosno 8 po centralnoevropskom vremenu.

AP Photo/Serhii Nuzhnenko
 

07.24 - Američka novinska agencija Blumberg donela je odluku da suspendovuje rad svojih novinara u Rusiji, potvrdio je danas glavni urednik te informativne kuće Džon Mikletvejt.

- Sa velikim žaljenjem smo odlučili da privremeno obustavimo naš rad i izveštavanje iz Rusije - istakao je on.

07.14 - TV mreža CNN prestaće da emituje program u Rusiji, saopštila je ta medijska kuća.

- CNN će prestati da emituje program u Rusiji dok nastavljamo da procenjujemo situaciju i naredne korake, kako će se situacija razvijati - naveo je portparol te američke tv mreže.

07.05 - NATO je namerno odbio da zatvori nebo iznad Ukrajine, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kako prenosi Sputnjik on je rekao i da je samit NATO bio slab i smušen.

Profimedia
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike