Metode tzv. OVK u Marijupolju: Ukrajinski nacisti koriste civile kao živi štit (FOTO)

05.03.2022

13:05

0

Autor: 24sedam

Neonacisti iz "Azova" danas nisu dozvolili da se civilno stanovništvo evakuiše na sigurno

Metode tzv. OVK u Marijupolju: Ukrajinski nacisti koriste civile kao živi štit (FOTO)
azov - Copyright Printscreen/Telegram

Neonacisti iz bataljona "Azov" nisu dozvolili da vozila dođu po civile u Marijupolju i da ih prebace na sigurno kroz uspostavljeni humanitarni koridor. Oni tako primenjuju istu taktiku koju je koristila i tzv. OVK na Kosmetu tokom sukoba sa srpskim organima reda, kada su se teroroisti krili iza civila i odatle napadali na policiju i vojsku.

Tokom druge runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije dogovorena je "tišina", tj. privremeni prekidi vatre u određenim kotlovima u kojima neonacisti kao živi štit drže civilno stanovništvo Ukrajine. Situacija je posebno kritična u gradu Marijupolj, jednom od najjačih uporišta neonacističke bande iz bataljona "Azov", koji godinama drži ovaj većinski ruskojezični grad pod okupacijom. 

Printscreen/Telegram
 

U Marijupolju se nalaze i desetine stranih plaćenika, kao i više stotina hrvatskih plaćenika, koji sami sebe nazivaju ustašama. U poslednjih nekoliko dana situacija je dostigla tačku pucanja. 
Narodna milicija DNR je uspela da oslobodi više desetina naseljenih mesta u okruženju grada Marijupolja, te da uspostavi blokadu grada kojeg su okupirali neonacisti. Stvari su se dodatno zakomplikovale pre nekoliko dana kada su neonacisti iz "Azova" isključili vodu i struju, a dopremanje namirnica nije moguće. Svi supermarketi u gradu su opljačkani, u gradu vlada haos. 

Neonacisti iz "Azova", koji su direktno odgovorni, ipak danas nisu dozvolili da se civilno stanovništvo evakuiše na sigurno. Bojeći se ratnika Narodne milicije DNR i plašeći se da će Marijupolj konačno biti slobodan od njihovog prisustva, odlučili su da civilno stanovništvo zadrže kao živi štit, stvarajući na taj način humanitarnu katastrofu u kojoj su u pitanje dovedeni životi hiljada stanovnika Marijupolja. 

Kako prenose relevantni izvori, neonacisti su srušili stambenu zgradu u Marijupolju sa oko 200 stanovnika u njoj, koji su zatrpani pod ruševinama, jer su ovi civili želeli da napuste Marijupolj kroz humanitarni koridor. Ovo je bila svojevrsna opomena svima ostalima da uprkos haosu u gradu, nestašici svih životnih namirnica, struje i vode, niko ne sme da napusti Marijupolj, jer bi to značilo da Narodna milicija DNR može da krene u akciju oslobođanja grada i neutralisanja najkrvoločnijih neonacista Desnog sektora, banderovaca, koji su u bataljonu "Azov".

 

 

Samo su tri porodice uspele da se izvukle iz Marijupolja. Po njihovim rečima nisu znali da je uspostavljen humanitarni koridor, jer su neonacisti zabranili širenje takvih vesti, u nadi da do naroda neće doći vest da je moguće da se spasu iz katastrofalne situacije. Neonacisti iz "Azova" su razrušili sve mostove na prilazima gradu i minirali su sve puteve.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike